少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

教計數...我想嘔血....

dear all,

我個仔讀緊K3.. 下星期二就要考試計數, 有時佢計數就好清醒, 有時就遊魂... 以下係學校計緊既數..

4 + 4
0 + 9
1 + 7
1 + 8
2 + 4
1 + 9
3 + 2
0 + 0
3 + 3
5 + 5
3 + 7
2 + 6

有d數例如類似係 7 + ( ) = 9 都有....

計錯既佔90%...平日教佢計, 逐題解釋佢就計得岩, 一唔睇住佢, 叫佢自己計, 可以錯足9成!!

我今日真係好唔開心.... , 我教既方法係

eg. 2 + 7 = ?
我叫個仔睇下兩個數目邊個大d果個就用口講, 跟住就囉另外一個數既手指出黎, 咁就唔使計咁多, 佢識答我, 個口講住個7, 然後囉番個2隻手指繼續數8, 9, 咁個答案就係9。 岩啦!! 係咪先。

跟住我問佢 3 + 7 = ? 佢唔識答我.........

究竟係我表達能力差, 定係我個仔接收能力有問題.... 天呀!! 救下我啦~~%$##$
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

男爵府

Re: 教計數...我想嘔血....

睇下呢度
http://life.mingpao.com/htm/kguide2006/cfm/content.cfm?Path=tips/tips07.htm

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我初時都妳一樣教法,都想死,跟住我有時整啲數學題俾佢做,同現在去公文式慢慢學. :-(

大宅

我想,加數應該是小學的課程.所以,不是你的問題,更不是你小朋友的問題,是學校的問題.

大宅

你應該從數實物教起,特別是他喜歡的物件。例如:糖果、玩具。和他的日常生活有關,加深他的興趣和印象!

男爵府

bblovema,

實物都試過, 但你知道學校考試只係得一張紙, 唔會有實物的... 所以到時冇實物唔識計就慘.....

男爵府

好媽媽勳章

唔好嘔血住, 妳個方法係岩既, 我都係咁教個仔, 計多d就ok啦; 其實每個小朋友都有其天份, 或者佢對數字無咁敏感, 係其他方面強d呢, 第時教減數先嘔血啦, 呵呵呵. ^_*

男爵府

如果只係加減數,你試下用一張A3大紙畫副棋出黎,例如佢暫時只係學左20以內既加減數,咁你就畫20格,當然每格都要寫數目字啦,例如佢係4+5既,咁你咪教佢先將個棋擺响4度,然後'向前行'5格,9-6既,咪叫佢擺個棋响9度,然後'退後行'6格囉!等佢理解到個空間距離感,慣左咁樣玩計數,自自然然佢心算都得架喇!

至於7+(?)=16呢類咁既數,你咪話俾佢知總之係大/多D嗰個數減細/少D嗰個數,就會得到個答案,咁樣佢思路會清析D,無咁混亂架喇!

試下呢個方法啦!我個仔又學障又吾專心嗰隻都玩得明呢樣野,家陣我教佢計加減數係容易好多,吾駛勞氣架!
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

男爵府

jay媽,

我都想教佢減番轉頭, 不過咁樣仲更加令佢更混亂, 佢而家計緊:
2 + 3 = ?
2 + ? = 5

佢兩樣已經攪亂.. 而家學校未教減, 我唔想跳級, 驚佢亂上加亂...

我諗我完全感受到IRON講既..教減數先至嘔血.... :-x

複式洋房

我用以下的方法
2+3=?
(1) 用玩具俾2架車再俾多3架車, 問佢而家有幾多架車
(2) 出面有d 練習有圖晝的, 3只蝴蝶+2只蝴蝶=5只蝴蝶, 叫佢自數吓
(3) 用利誘, 先俾3粒糖再俾多2粒問吓而家幾多粒, 如果答對就俾佢食
2+?=5
(1)先晝一個天秤, 同佢講=就係2邊平衡的意思(學校應該教了輕重). 天秤的一面放2個紅色lego, 另一方面放2個紅色lego & 3個藍色lego, 問佢要放幾多藍色lego, 2面先平衡
(2)先教佢減數, 然後同佢講變magic, =後面的5 - 2,?是3
我個女講到2就計到, 我都唔知佢actually邊一個方法明白.

男爵府

玩康樂棋都係一個可行的方法.

男爵府

咁都好易啫!叫佢計2+3時,就擺棋响2嗰度,跟住'向前行'3步,佢計2+?=5時,你先叫佢將最大個數(5)減最細個數(2),你想佢明白你講乜玩乜(吾駛佢咁迷惘嘛),你可以先問佢2同5邊個大d呀!佢答左5係大d時,就叫佢擺個棋响個5度,然後'退後行'2步,即係5-2,咁佢咪知道個答案囉!總之咁既方法都係要佢明白數與數之間係有距離,等佢知道好似行路上樓梯咁,有時同佢上落樓梯你都可以邊行邊同佢開聲數123架~!等佢易明易理解d,查實加減數都吾難既...如果用咁既方法去計既話...家陣我個學障仔都話原來佢自己都識得計數(==: 講真,佢家陣已經重讀小一,家陣至叫做慢慢明白咩吖做加減數...因我用呢個方法都係數個星期既事....),放心啦!當係玩咁教佢數會開心易明好多架!
Mummy 寫道:
jay媽,

我都想教佢減番轉頭, 不過咁樣仲更加令佢更混亂, 佢而家計緊:
2 + 3 = ?
2 + ? = 5

佢兩樣已經攪亂.. 而家學校未教減, 我唔想跳級, 驚佢亂上加亂...

我諗我完全感受到IRON講既..教減數先至嘔血.... :-x
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

男爵府

呢個方法我用左好幾年喇(教我個仔)...但係佢本身有數學障礙,咁樣數糖數玩具佢就計到囉!但係一拎開呢d野,佢又變成數學白痴..連9+1都吾識(咩數加1佢都計吾到俾你睇...嘔血~~~~),所以早成個月前我至無程程發明左'捉'棋既方法,等佢明咋,就係見效果幾好,佢又進步左又玩得開心又有自信左,我又吾駛教到鬧哂扯哂火咁...所以先至咁夠膽响樹介紹俾大家駛駛咋!
20060103 寫道:
我用以下的方法
2+3=?
(2) 出面有d 練習有圖晝的, 3只蝴蝶+2只蝴蝶=5只蝴蝶, 叫佢自數吓
(3) 用利誘, 先俾3粒糖再俾多2粒問吓而家幾多粒, 如果答對就俾佢食
2+?=5
(1)先晝一個天秤, 同佢講=就係2邊平衡的意思(學校應該教了輕重). 天秤的一面放2個紅色lego, 另一方面放2個紅色lego & 3個藍色lego, 問佢要放幾多藍色lego, 2面先平衡
(2)先教佢減數, 然後同佢講變magic, =後面的5 - 2,?是3
我個女講到2就計到, 我都唔知佢actually邊一個方法明白.

複式洋房

雖然我個女得2歲幾但我同屋企人都開始教佢計數...
我先教佢認清曬同記熟曬先後次序0123456789 先(認都要成個星期先認到記到呀...), 佢記熟曬之後就教佢加數, 例如2+3 就由2開始,再移3個數字,就去到5, 所以2+3就係5喇, 好快教到加同減數, 但我想問...十位數個d又點教呀........?

JAY媽 寫道:
呢個方法我用左好幾年喇(教我個仔)...但係佢本身有數學障礙,咁樣數糖數玩具佢就計到囉!但係一拎開呢d野,佢又變成數學白痴..連9+1都吾識(咩數加1佢都計吾到俾你睇...嘔血~~~~),所以早成個月前我至無程程發明左'捉'棋既方法,等佢明咋,就係見效果幾好,佢又進步左又玩得開心又有自信左,我又吾駛教到鬧哂扯哂火咁...所以先至咁夠膽响樹介紹俾大家駛駛咋! [quote]
我用以下的方法
2+3=?
2+?=5
[/quote]
We need not worryas we are no longer two, but one flesh,and God will make with the test a way out of it, so that we may be able to go through it.

男爵府

我家陣都係教個仔20以內既加減數咋!咁副棋(張紙)我咪畫20格囉!都係咁計咋!
nickx2 寫道:
雖然我個女得2歲幾但我同屋企人都開始教佢計數...
我先教佢認清曬同記熟曬先後次序0123456789 先(認都要成個星期先認到記到呀...), 佢記熟曬之後就教佢加數, 例如2+3 就由2開始,再移3個數字,就去到5, 所以2+3就係5喇, 好快教到加同減數, 但我想問...十位數個d又點教呀........?

[quote]
JAY媽 寫道:
呢個方法我用左好幾年喇(教我個仔)...但係佢本身有數學障礙,咁樣數糖數玩具佢就計到囉!但係一拎開呢d野,佢又變成數學白痴..連9+1都吾識(咩數加1佢都計吾到俾你睇...嘔血~~~~),所以早成個月前我至無程程發明左'捉'棋既方法,等佢明咋,就係見效果幾好,佢又進步左又玩得開心又有自信左,我又吾駛教到鬧哂扯哂火咁...所以先至咁夠膽响樹介紹俾大家駛駛咋! [quote]
我用以下的方法
2+3=?
2+?=5
[/quote][/quote]

複式洋房

其實我都用過格仔既方法, 但一用就慘被撕紙+掟野 ?-(
睇黎先後次序亂左...應該先搞搞eq

JAY媽 寫道:
我家陣都係教個仔20以內既加減數咋!咁副棋(張紙)我咪畫20格囉!都係咁計咋!

We need not worryas we are no longer two, but one flesh,and God will make with the test a way out of it, so that we may be able to go through it.

男爵府

可能我未試過教咁細既小朋友計數啦,都無諗過兩歲幾既亞B係會燥底D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 慢慢黎啦!玩多幾次實識得玩架喇!
nickx2 寫道:
其實我都用過格仔既方法, 但一用就慘被撕紙+掟野 ?-(
睇黎先後次序亂左...應該先搞搞eq

[quote]
JAY媽 寫道:

[/quote]

大宅

數學是一個抽像概念,未到時機,勉強去做只會弄巧反拙.

mummy,
你的教法都ok,但前提你要確定:
1.他懂得數目字的數值.
2.他很熟適每個數目字的數直,一望就知7>2.

所以簡單方法:
1.先確定他懂得數目字的數值
2.可伸出數值的手指
3.2+3:先伸出2的手指,然後用3開始數,4收一隻,5收第2隻.
4.如他對手指和數值聯繫得好,可以用2數,然後數3伸一隻,4第2隻,5第3隻,但前提要他一看就知3隻手指是3.

7 + ( ) = 9:用7數,8伸一隻手指,9伸第2隻,一看伸了兩隻就是2.

男爵府

多謝各位既意見! 相信每個媽媽都會經歷呢個 "嘔血" 階段的, 我會參照你地各方意見, 乜都試下, 不過我諗係個仔 "一時諗唔通"而已.. 希望遲下會好D吧。

或者各位仲有咩新招可以教路的, 都希望各位繼續提供, 我諗好多嘔血媽媽都好想知的。THANKS!!

複式洋房

我會試一試呢個方法
Maggie3493 寫道:
數學是一個抽像概念,未到時機,勉強去做只會弄巧反拙.

mummy,
你的教法都ok,但前提你要確定:
1.他懂得數目字的數值.
2.他很熟適每個數目字的數直,一望就知7>2.

所以簡單方法:
1.先確定他懂得數目字的數值
2.可伸出數值的手指
3.2+3:先伸出2的手指,然後用3開始數,4收一隻,5收第2隻.
4.如他對手指和數值聯繫得好,可以用2數,然後數3伸一隻,4第2隻,5第3隻,但前提要他一看就知3隻手指是3.

7 + ( ) = 9:用7數,8伸一隻手指,9伸第2隻,一看伸了兩隻就是2.

首頁

尾頁

跳至