嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:回覆+cssmandy+的帖子通常我地揀BB用品都會

原帖由 ching0303 於 13-11-06 發表
回覆 cssmandy 的帖子

通常我地揀BB用品都會揀PP, PES 或PPSU既塑膠物料, 耐熱會比較高和不會有BPA!
我之前喺哩度見過有人話用蒸「龍」黎當消毒鍋用,bb大個少少可以用得返,好聰明!等我研究下個可行性先

別墅

cssmandy 發表於 13-11-6 19:22
我之前喺哩度見過有人話用蒸「龍」黎當消毒鍋用,bb大個少少可以用得返,好聰明!等我研究下個可行性先:joy ...

咩物料既蒸籠? 竹、金屬定膠物料?

1) 考慮容易清潔, 竹果D好易藏左D污垢, 唔易洗
2) 金屬架蒸煮食物既溫度可能會好高, 唔知膠奶樽得唔得. 雖然滾水既溫度係100C, 但係金屬加熱係可以OVER 100C. PP耐熱得110-120度左右, 所以如果你用金屬既蒸架既話, 我建議你加隻碟隔熱, 唔好比奶樽同BB用既塑膠品接觸到加熱既金屬面, 可能會好D

大宅

引用:+本帖最後由+ching0303+於+13-11-6+19:43+

原帖由 ching0303 於 13-11-06 發表
就算用都會用膠嘅

別墅

cssmandy 發表於 13-11-6 20:29
就算用都會用膠嘅

咁都OK架

大宅

回覆 ching0303 的帖子

想問下樓主點訂,價錢幾多?運費方面是廠家計算後一次過付款嗎?

複式洋房

回覆 cssmandy 的帖子

我都係好似你噉,始終擔心啲膠會唔安全,雖然佢話安全,但系成日要高溫蒸煮,實際情況系點冇人知,所以我都係選擇傳統不鏽鋼嗰啲,情願自己做多啲嘢,最緊要bb健康

別墅

我用蒸氣消毒完,用已一起消毒完的奶瓶夾把所有配件切返好,然後放入有蓋膠盒內,再放入雪櫃保存,隨時可以用。

大宅

回覆:選購奶瓶消毒機心得交流(蒸氣, 蒸氣帶烘乾, 紫外線帶烘乾)

真係冇人用過Dr Brown?
我買左2 sets奶樽,其他牌子清毒機啱唔啱用?

男爵府

回覆:選購奶瓶消毒機心得交流(蒸氣, 蒸氣帶烘乾, 紫外線帶烘乾)

我尋日都向aeon買左dr brown 奶樽,都好想知邊隻牌子消毒器放得落呀?

別墅

yee123480 發表於 13-12-1 12:21
我尋日都向aeon買左dr brown 奶樽,都好想知邊隻牌子消毒器放得落呀?

SORRY, 我都唔係好清楚~

別墅

REBE531 發表於 13-11-21 21:33

想問下樓主點訂,價錢幾多?運費方面是廠家計算後一次過付款嗎? ...
唔好意思, 咁遲先覆你, 因為生完丫B真係好忙, 好少上黎.....

部NAC NAC 我係上淘寶訂既, 個買家住係台灣, 部機直接0係台灣寄黎香港, 張速遞單有寫明台灣地址同有埋原廠保養書!所以係正品.

我已經收到貨, 用左2星期, 真係幾好用同方便! 洗完既奶樽直接放入去, 禁個制, 20分鐘完成消毒加烘乾. 另外仲可以調教每隔一段時間自動消毒一次. 個櫃分2層, 下層可以放9個奶樽,上層可放多個奶咀配件. 暫時唔見有乜野問題, BB亦很健康.

我D膠奶樽同奶咀都直接放入去消毒, 因為唔係長時間照住紫外線, 個櫃消毒完會自己熄, 所以D膠暫時都冇變質既問題.

我買左$1580人仔, 其中已包括$300速遞運費, 賣家幾好人, 如果你有興趣, 我可以PM比你!

大宅

回覆:ching0303 的帖子

謝謝樓主詳細回覆,我都明白照顧小朋友真的分身不暇,請pm 資料給我,謝謝!

大宅

可以pm我嗎?謝謝

別墅

TT奶煲好抵用,都係之前有JM介紹的

大宅

引用:Quote:REBE531+發表於+13-11-21+21:33+回覆

原帖由 ching0303 於 13-12-09 發表
唔好意思, 咁遲先覆你, 因為生完丫B真係好忙, 好少上黎.....

部NAC NAC 我係上淘寶訂既, 個買家住係台灣, ...
你要轉插頭定transformer呀?因為唔係香港貨

大宅

請問買臺灣機如何處理電壓唔同嘅問題??
我都買左部台灣製的奶煲,但唔知點處理電壓問題, 佢地用110V……………

禁止訪問

引用:回覆+ching0303+的帖子請問買臺灣機如何處

複式洋房

可以pm我嗎?謝謝

大宅

回覆:yee123480 的帖子

我買咗全set Dr brown呀點解唔買埋個煲?

複式洋房

你買了台灣的NAC用,那是不是在香港要用變壓器才能用呢? 用了那麼久安全嗎?有沒有任何問題?因為我也想買台灣的奇哥奶瓶消毒烘乾鍋(第二代)

首頁

尾頁

跳至