跳至

首頁
12345...12

尾頁

別墅

請問你地個bb會唔會一晚醒幾次

我個囝一晚醒幾次好攰, 朝早仲要返工. 我就已經病咗, 老公都就快頂唔順. 想向你地請教點train你地個寶寶嫁.

大宅

Re: 請問你地個bb會唔會一晚醒幾次

我BB都是一晚醒几次,要比水和奶嘴先再睡,有是会起身玩1-2小时先再睡,我已经顶不住了,大病了一场,由7个月开始已交给工人同他睡.

大宅

IrisK,
咁係咪同床呀.

我又係7個月度交比工人呀, 佢一晚醒几次, 我工人佢有時會同佢同床, 但我唔想呀. 話個工人, 佢話成日起身, 佢日頭都無精神啦, 佢唔聽我講呀.

我覺得同床唔安全囉. (雖然大女係同我地同床), 但始終唔想工人同個仔一齊訓.

尋晚又係啦, 我5點入去, 見個仔又同佢訓呀, 我咪抱返仔仔去佢張床囉.

今晚又要話下個工人, 不過佢又會駁反我轉頭. :-( :-( :-(

民房

My baby also woke up every 2 hours at night......Now i let her sleep with me on my bed and she only woke up 1-2 times....

大宅

早三個月前我個囡都係一晚醒/叫幾次, 朝早要返工(老公平日唔係香港,自己頂左成個月),我病完就到阿囡 ,兩個輪住病,真係辛苦到 :-( :-( .
不過佢醒/叫,都唔會比水/奶/奶嘴同立即抱或者理佢,有時自己會訓返,如果佢叫左5分鐘就抱一抱,同佢講下野,再放低佢床仔自已訓.
阿囡而家食完9:30支奶自然訓到天光.有時知佢醒左都會自已訓返.

大宅

我bb有時也會醒,不過給他一點水,哄哄他便會再睡。

但這幾天,似乎他是因為想去小便所以醒了並坐起來。bb坐起來,見我們在睡覺,他不會嘈吵。我似乎是心靈感應,突然醒過來,見他坐起便帶他去小便,之後他便會再睡。

大宅

我有妙方,但要俾d時間我整理,我本來就打好,但唔小心洗晒!
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

我個仔通常醒一次要飲水,飲完再訓
我睇書講畀媽咪著過0既3,同bb一齊訓,佢會有安全感就唔會成日醒嫁喇
同埋唔好同bb玩得咁勁
訓前餵飽bb先,咁佢冇咁易半夜肚餓
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

大宅

快快快, 我等你.
zoechan2005 寫道:
我有妙方,但要俾d時間我整理,我本來就打好,但唔小心洗晒!
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

咁勁, 你小朋友現在唔會疴落片度.
cstchan 寫道:
我bb有時也會醒,不過給他一點水,哄哄他便會再睡。

但這幾天,似乎他是因為想去小便所以醒了並坐起來。bb坐起來,見我們在睡覺,他不會嘈吵。我似乎是心靈感應,突然醒過來,見他坐起便帶他去小便,之後他便會再睡。

大宅

<重要資料-----必睇>
我終於打好!希望幫到你哋!

兩個月前,我都要一晚醒幾次,加上我係人奶媽,但依家阿b一覺瞓到大天光,好爽!
我希望大家照住做,可以在冬天前攪掂!

原則: 1.夠堅持 2.夠忍心 (否則唔做好過做)
我睇咗本書,德國出,好暢銷,出成幾十萬冊!但借咗俾朋友,唔記得個書名!
本書係臨前治療師出的,幫d外國小朋友瞓覺,跟住做,快則兩三日,慢則一兩星期一定ok!
最嚴重者,一晚醒好多次兼且要飲9支奶(無打錯!!!),但治療兩三日就ok!

準備功夫如下: **一定要用心睇,值得架**
1. 先定好bb時間表,以後要跟住執行,以我b為例,按你哋自己情況:
7:30am milk
10:00-11:00am sleep
11:30am congee
1:30-3:00pm sleep(因就大女一齊瞓)
3:30pm milk
6:30pm congee
9:30pm milk
10:00-7:30pm sleep

2. 嚴戒一切壞習慣如:抱住瞓,搖住瞓,飲水瞓,食奶嘴瞓……我大女果陣都係要飲水瞓,半夜醒又要飲水或拍拍睡,結果瞓得唔好,而且好難戒夜片,宜家先知果d係旁門左道!
3. 頭幾日除sleep time之外,其他時間絶對<唔準瞓>,所以呢兩日揍佢果個人要肯跟住做,好辛苦,我叫工人姐姐日頭跟時間瞓,夜晚我自己攪。
4. 一切ok就開始:
================================
...........第一日 第二日 第三日
第一次 3min 5min 7min
第二次 5min 7min 9min
第三次 7min 9min 10min
第四次 7min 9min 10min
(無本書係度,唔係exact肯定,大約都ok)
=================================
**正式開始,以我b例子示範:
在自己bb的sleep time中,選一個時間,最好係晚上開始。
例:我在第一日的9:30pm給bb飲奶,佢多數在飲奶時瞓咗,但要整醒佢,因bb瞓覺時係甚麼狀態,半夜醒咗又要追求番果個狀態,即慣咗抱住瞓,每次小醒都要喊,叫大人抱一抱先安樂。但bb一晩醒幾次係正常(本書有講點解),但如無壞習慣者,自己叫兩叫轉吓身又瞓過,大人唔發現。

10:00pm放咗bb落床,同佢講幾句,就關門走出去,佢一定大喊,第一次在3min後,即10:03pm回去安慰佢,同佢講媽媽好錫你,你自己瞓,安慰一兩分鍾,不可超過兩分鍾,再離開佢,今次要計時,5min後才回去,亦是安慰一兩分鐘又走,如是者,按上表時間做,第四次仍未瞓,就等7min才回去。第一晩通常比較長,所以預咗無得瞓,可能要30min,一小時,甚至兩小時才肯瞓,但成功與否最關鍵的就是第一二日的堅持!
第二晚10:00pm放咗bb落床,10:05pm才回去安慰,如此類推……

我bb在第一晚的第一段sleep time,要喊一小時,半夜再醒兩次,各喊15min就入睡,
而第二晚在第一段時間就只喊半小時,半夜醒只喊一陣自己再次入睡。
第三晚就只係入睡時喊幾分鐘到第二日。
至於日間,工人姐姐都有照做,但有時喊得黎都過sleep time,所以頭幾日的午睡時間會唔夠,但成功後,就好好!
第三日開始,放佢落床都可自己瞓。有時半夜醒,但唔再倚賴其他方法幫助入睡。

但記住唔好見佢瞓得少,無端端係其他時間俾佢補瞓,所以如果日頭係老人家揍,佢唔肯照做就一定唔成功!

如果成功,請在此分享!

別墅

zoechan2005

Thanks a lot!

大宅

flam1975 :
唔駛客氣!有咩問題可以隨便問,希望你哋成功!
有機會睇到本書你哋就會好有信心!

我識有d人一早好忍心,任bb喊,喊幾日都可以訓練到!
但如果bb喊得太耐無人理,對佢心理成長有影響,學唔識用正確的方法表達自己,因為無人理佢!
所以我介紹的方法是循序漸進式,好安全,可放心進行!

flam1975 寫道:
zoechan2005

Thanks a lot!

大宅

zoechan2005,
is it from discovery channel home and health?
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

大宅

zoe,
我就係唔夠恨心的人來呀, 現在仲有個大, 佢一喊, 就會嘈醒哂全部人.

咁係咪要等佢夠鐘訓覺, 先比佢訓呀, 早D都唔得.

訓覺時間, 就放佢響房, 一個人呀, 等佢喊到倦就訓.
咁我要教底張床啦, 免得佢爬出來.

我想問下, 佢地成9個月大, WORK 唔WORK呢 ?

大宅

itbc:
你大b幾大?本書有教訓練大仔,方法唔同。

另外,9個月應該無問題,我提到的方法是要最少6個月做先好,因一切生活紀律都在定型中。
我話在sleep time以外先可以瞓是要在頭幾日嚴格執行,可以確保事半功倍!所以準備好先好做,否則兩頭唔到岸!
佢壞習慣(抱住瞓...)戒除後,可以有彈性的,就不需要禁嚴格!
一但習慣形成後,在sleep time會好眼瞓,自己好容易瞓!

我之前未睇書,都知道可以train,有時阿b半夜醒,我唔俾佢食人奶,但佢越喊越大聲,通常最多忍半個鐘就放棄!幸好後來知道正確方法,我先可以忍心!

安全的床,即bb不能爬出來好重要!
我阿b仲識放手行添,所以依家要好小心!

itbc 寫道:
zoe,
我就係唔夠恨心的人來呀, 現在仲有個大, 佢一喊, 就會嘈醒哂全部人.

咁係咪要等佢夠鐘訓覺, 先比佢訓呀, 早D都唔得.

訓覺時間, 就放佢響房, 一個人呀, 等佢喊到倦就訓.
咁我要教底張床啦, 免得佢爬出來.

我想問下, 佢地成9個月大, WORK 唔WORK呢 ?

大宅

zoe,
thanks.
9個月大呀, 咁佢響度喊, 你係咪唔理佢呀,由得佢. (當時你應該訓左).

仲有有無方法介同3歲小朋友同床呀.

thanks

大宅

itbc :
你一定要盡努力介,如果再遲d,更加難!我姪女9歲都係跟阿媽瞓,不過佢係獨,好唔同,細個時佢媽媽唔夠忍心,宜家簡直介唔到!如果有兄弟姊妹,好好多,就算介唔到,等細b大d,攪佢地一齊瞓都可以!
本書都有教3歲,但要等我攞番本書,我唔太記得,
因我要做論文功課!所以比較忙,唔好意思!
不過我都記都係循序漸進,初時要開門,唔好關門,同佢講明,知道後再講!

itbc 寫道:
zoe,
thanks.
9個月大呀, 咁佢響度喊, 你係咪唔理佢呀,由得佢. (當時你應該訓左).

仲有有無方法介同3歲小朋友同床呀.

thanks

別墅

我想問下, 咁如果佢半夜醒, 又點呢,幾多mins 才錫錫呢

大宅

mangocat:
你要睇第一頁好詳細的介紹,有個表,就是
第一日的第一次3min, 第二次5min,.....
如果同是第一日,就照個表第一日做,半夜都係

mangocat 寫道:
我想問下, 咁如果佢半夜醒, 又點呢,幾多mins 才錫錫呢

首頁
12345...12

尾頁

跳至