在職全職

跳至
[在職媽媽] 工人揍BB

首頁

尾頁

洋房

想問下有冇在職媽媽, 日頭大部份時間交比工人揍bb呢?

我個囡囡7個月大, 会認人, 開始跟工人多過自己 :( 有D唔開心, 但明白囡囡同工人相處時間点都会多過我......

可唔可以分享点handle??!

大宅

我BB一至五都係俾工人照顧, 99只係星期日黎幫下手, 而星期六我就會帶佢去playgroup, 同佢玩

做在職媽媽又冇屋企人support係預左架啦, 最重要你搵個好工人, 放心俾佢湊, 至於佢跟唔跟你已經唔係問題, 呢個就係你返工既代價

如果真係介懷, 咪考慮轉part-time or FTM, 揀左返工就唔好介意個工人對住個仔多過自己, 永遠都冇兩全其美, 所以要改變既係你既心態

洋房

回覆:Bbtvsvod 的帖子

你BB幾大呀?

複式洋房

引用:想問下有冇在職媽媽,+日頭大部份時間交比工

原帖由 iamthatstar 於 13-08-23 發表

我個囡囡7個月大, 会認人, 開始跟工人多過自己 有 ...
我個囡又出世到而家15個月都係工人湊多,我放工回家會比多D時間同佢玩,一回家我就抱起黎錫,比多D親密接觸佢。另一方面夜晚我係同個囡瞓,可能會好D!

洋房

回覆:yanyan760 的帖子

想問下几多个月同你一齊瞓

複式洋房

回覆:工人揍BB

我單親獨養個囡,因為返工後夜晚成日心掛掛,所以3個月個時開始同佢瞓,而家放工回到屋企,佢會扭我抱,食完飯同佢玩下,睇下dvd. 不過有時工人姐姐抱開,佢都唔要我架。 我就會即時拎回抱,錫下佢,同佢玩下,然後姐姐要抱時佢又唔要姐姐。

之前姐姐話full contract 唔做啦,我個囡好識做係咁錫姐姐好耶,錫到姐姐眼濕濕同我講做多2年先走,之後姐姐再同佢講我唔走啦,即刻打回原形。

大宅

我囝自出世就姐姐湊,但我放工7時返家就全部時間陪佢,我囝跟姐姐,但有我同場,我囝會自動揀我唔要姐姐,不過我係餵全人奶,可能所以跟我。

洋房

回覆:yanyan760 的帖子

單親媽媽唔容易, 要加油

洋房

回覆:day_day 的帖子

我都係放工俾晒時間bb, 不過bb同姐姐同房...

如果姐姐抱住 佢唔要我抱了:(

大宅

Bb大d就識分邊個係媽媽架,當初我女都係咁!我都好唔開心!所以每日返工前我都會預早一個鐘起身同佢玩,放工全部時間都陪住佢直到佢瞓,所以而家佢會識分媽媽係錫佢,而姐姐角色只係做野!加油呀!

大宅

引用:我都係放工俾晒時間bb,+不過bb同姐姐同房..

如果姐姐抱住 佢唔要我抱了
我覺得要找一個東西只有你做到,其他人做不到,例如你掃佢心口等小動作、唱一首安撫到佢既睡眠曲等,一點一滴BB是feel到的,慢慢佢就特別喜歡你。

大宅

引用:我都係放工俾晒時間bb,+不過bb同姐姐同房..

如果姐姐抱住 佢唔要我抱了
好明白妳感受,我個女23個月!最近放暑假,好多時我自己湊返,bb日頭好跟我,完全唔會搵姐姐!但一到夜晚,佢就一定搵姐姐!女女半夜喊,我諗住自己放假'湊返,等姐姐休息下,點知佢爆喊要姐姐抱,試左好多次我放棄,姐姐湊返!姐姐安慰我“太太,bb由出世到現在夜晚都係我凑,習慣左!bb仲细,大d會識分”我個女夜晚瞓覺前一定搵姐姐,見到姐姐笑到見牙唔見眼,唯有感恩自己有個好姐姐!

公爵府

引用:想問下有冇在職媽媽,+日頭大部份時間交比工

我個囡囡7個月大, 会認人, 開始跟工人多過自己 有 ...
一放工就同bb玩放心bb一定知你才是媽媽

洋房

引用:Quote:原帖由+iamthatstar+於+13-08-23+發

原帖由 boyceyan 於 13-08-24 發表
好明白妳感受,我個女23個月!最近放暑假,好多時我自己湊返,bb日頭好跟我,完全唔會搵姐姐!但一到夜晚, ...
冇錯 好姐姐唔易揾 要珍惜

大宅

認識瑞士牛牛第一回

boyceyan 發表於 13-8-24 19:07
好明白妳感受,我個女23個月!最近放暑假,好多時我自己湊返,bb日頭好跟我,完全唔會搵姐姐!但一到夜晚, ...

請問你邊間公司請姐姐!?

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我,我兩個細路工人揍,兩個都痴我

爆愛車縫作

大宅

引用:Quote:boyceyan+發表於+13-8-24+19:07+好明

原帖由 natcBB 於 13-09-14 發表
請問你邊間公司請姐姐!?
係朋友介紹,不好意思,我唔想好似推销咁

別墅

我都係唔想有呢個情況出現
因為我覺得BB痴屋企人好過痴姐姐
所以我放完產假之前先帶埋姐姐搬返黎同99,62一齊住
姐姐就負責做家務,
但其實最緊要可以陪BB既時間盡量陪多D BB
BB會知道到底邊個先係媽媽既

大宅

回覆:iamthatstar 的帖子

It\'s a process - will be fine later ;) spend more time with baby after work and during the weekends la, baby will know

別墅

我囝7个月,工人揍,但囝囝識認人後好痴些我!

首頁

尾頁

跳至