在職全職

跳至
[在職媽媽] 工人揍BB

首頁

尾頁

別墅

引用:我囝自出世就姐姐湊,但我放工7時返家就全

原帖由 day_day 於 13-08-23 發表
我囝自出世就姐姐湊,但我放工7時返家就全部時間陪佢,我囝跟姐姐,但有我同場,我囝會自動揀我唔要姐姐, ...
Same!!!
雖然在職人奶辛苦...

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

都係放工放假都俾晒D時間陪佢玩. 我一放工就自己接手, 唔俾工人掂咁滯. 仲有, 夜晚佢跟我地訓. 暫時我同工人同場都會揀我. 呢排朝早我返工佢喊晒添.

男爵府

引用:我,我兩個細路工人揍,兩個都痴我

原帖由 蜜棗 於 13-09-14 發表
我,我兩個細路工人揍,兩個都痴我
有咩秘訣呢?

大宅

主樓其實唔洗擔心, bb痴姐姐其實代表姐姐揍得好, 如果姐姐唔好bb係唔會痴佢.

我同你一樣, 我要返工, 星期一至五同bb(剛好9個月)相處時間每日都唔會多過2個鐘,
我6點起身返工亞仔會自動自己起身, 咁我通常都會餵佢食每日第一支奶, 我放工返到屋企都成8點, bb9點鐘就要瞓, 我又係會餵佢食每日最尾果餐奶.

bb0-1個月:婆婆排第一, 爸爸排第二, 我先排第三
bb1-6個月:姐姐排第一, 爸爸排第二, 我先排第三
bb7-現在:爸排第一, 姐姐排第二, 我先排第三 (bb夜晚眼瞓時我會同姐姐調轉排行位置)
我從未試過係bb心中排第一, 以前排第一位係佢婆婆, 因為我坐月其間係婆婆有過黎幫手, 工人姐姐未到, 之後姐姐到左就係姐姐排第一位了....直到7個月左右, 唔知點解爸爸變左第一位, 姐姐第二位..補充少少:爸爸係唔會幫手揍bb, 只有同佢玩, 玩一陣爸爸累了又比返姐姐或我. 有時d野真係無得求.....

我已經每次出街會自己抱佢, 就算帶姐姐出街都會自己抱佢...但我係e9個月都係排行第三, 無辦法!

男爵府

我仔仔平日都是奶奶幫手凑
夜晚我自己凑返
雖然對嫲嫲時間最多,他都癡我多d
我覺得關鍵是由他出世,我都同他訓

男爵府

引用:主樓其實唔洗擔心,+bb痴姐姐其實代表姐姐揍

原帖由 vickypang 於 13-10-09 發表
主樓其實唔洗擔心, bb痴姐姐其實代表姐姐揍得好, 如果姐姐唔好bb係唔會痴佢.

我同你一樣, 我要返工, 星期 ...
BB係咪跟你瞓?

洋房

我都係要返工,不過可能係我仲有餵人奶關係, bb都仲痴我, 日頭晚上兩餐奶都自己餵番.
星期六日食粥仔都係自己餵好d, 陪bb玩多d~~

大宅

回覆:工人揍BB

我囡13個月,佢好跟姐姐! 但由細到大我都堅持同我瞓,就算佢1,3,5點起身,我第日返工都係咁話

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都係在職媽,我都係俾工人湊,阿仔8個月喇,每晚一定要姐姐tum佢訓,出左街見唔到姐姐都會喊到拆天,可以話係痴姐姐多過我地。不過我覺得係好事,工人錫bb,bb先咁痴佢。而且我地呢啲在職媽要睇開啲,如果唔係只會另自己難過,愈來愈妒忌姐姐。

但阿仔會要我抱抱,會錫錫我,我都好心滿意足架嗽

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:mingcat 的帖子

就係玩具,去街,同埋跟得上兒童嘅潮流

爆愛車縫作

男爵府

引用:Quote:原帖由+iamthatstar+於+13-08-23+發

原帖由 yanyan760 於 13-08-23 發表
我個囡又出世到而家15個月都係工人湊多,我放工回家會比多D時間同佢玩,一回家我就抱起黎錫,比多D親密接觸 ...
我都係咁。仲有放假就算辛苦啲都唔會帶工人一齊去街。儘量製造親子時間

大宅

回覆:Bbtvsvod 的帖子

有道理

大宅

mingcat 發表於 13-10-10 06:34
BB係咪跟你瞓?
BB係跟我瞓的

別墅

You should be happy, your helper is good ma

大宅

我個仔依家十個月,由一出世已經由工人姐姐湊,日頭同姐姐玩,夜晚同姐姐瞓,佢都好鍾意姐姐,我只係返工前、放工後、放假嘅時間陪我仔玩,而且如果佢曳,我仲會打同鬧佢,但我個仔咁耐以來最痴嘅都係我,你點樣對BB、你有幾愛佢、佢會感受得到~努力丫!

首頁

尾頁

跳至