論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人食用問題

各位:

工人食用問題
*我已提供caffe給她
*另外, 生命麵包(9元一條那些)for 4天
*午餐(晚上煮多的)
我想應該可以接受了.
由於囡囡上學, 我開始叫她自己購買麵包,
她開始時, 也只是買5元方麵包, 食2-3曰
我認為ok
但現她自把自為, 買其他麵包, 5元一日
一星期買3次, 約15元,需不是很多錢
但我有點unhappy,
我應該話她嗎?
還是算數呢?

複式洋房

Re: 工人食用問題

我覺得如果妳唔想佢買5元一日麵包,就乾脆妳自己買方包放响屋企;一星期都係買2次(放工買),因為如果妳俾佢自己買,佢就當然係買啲貴野;所以我做法都係自己買,佢食就食,唔食就用自己錢買;啲工人做耐咗就開始係咁.

大宅

唔使同佢講任何野,你自己買,買定d方包放係屋企。

男爵府

當然要同工人講明你的要求, 又或者你買比佢.

我工人試過冇買bread做早餐都收我錢, 因為佢覺得錢你比我去買, 我唔食d錢應該佢收的

珍珠宮

你唔想佢自把自為, 以後咪買家麵包, jam, 牛油,放係屋企, 佢食完你咪再買, 佢想食其他咪她自己比錢食囉.

大宅

其實$15/week都唔算過份, 講真日日食方包真係好歉架, 我情況同你差唔多, 但面包我就前一晚放工買定第二朝食, 放係屋企佢自己會識攞黎食, 屋企放定餅乾, 如我冇買佢會自己食餅乾, 唔會煮面(佢唔鐘意食), 亦唔會自私叮點心食.

複式洋房

我地自己平時食方包(工人都係), 間中o係麵包舖買一個個o個d麵包就會買埋工人o個份, 我地食乜佢食乜....如果日日食方包我自己都頂唔順, 間中有d新鮮感會開心d :lol:
溫和的回答,平息忿怒;激昂的言語,使人動怒。(箴十五1)

伯爵府

日日食方包真係幾悶, 如果佢唔過份, $5都可以接受既, 妳唔高興咪同佢set budget lor.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我工人自己鍾意食咩就食,我唔會理佢,佢有時麥片,有時麵包,有時麵.蛋,火腿呀個d囉,因都唔係好多$$.我都無咩所謂.
佢唔食我仲驚,一陣佢暈低我咪要做阿四??

男爵府

可能我鐘意食啦!
我反而會刻意買不同款的麵包/東西給她, (我都好開心喎)
約5元一日, 蛋卷呀, Y包呀... 我自已返工太趕反而無食早餐!

但我有點unhappy <-- 好小事, 請放眼看世界, 我地MUM 黎家嘛, 幾百呎既家事唔好成日煩!
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我就慷他人之慨,因我公司每日都有下午茶供應(唔同餅店既西餅同麵包),通常我放工見有剩就攞番屋企比佢同呀仔做早餐,又唔使浪費,我又慳錢∼

民房

我工人不計較東西和金錢,有就食,冇就唔食,我會買杯麵放於家中(may be she will eat at lunch)

民房

我工人不計較東西和金錢,有就食,冇就唔食,我會買杯麵放於家中(may be she will eat at lunch)

別墅

由印印到我家day1開始, 我就買bread俾佢做早歺+啲花生醬呀, jam呀咁, 食完再買. 有时買啲其它but都係bread. 原本買方包, 而家買生命面包, ヌ平又可以食耐啲. 平时食野就我哋食乜佢食乜lor!
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我反而冇乜所謂,總之$100一day,佢就自己攪掂晒早午晚餐給我們一家, 不過都要睇個人接受程度,如果你覺得unhappy咁咪話下佢或者你自己買早餐比佢
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

男爵府

我都係咁, 通常放工就買1個包比印印第2日做早餐. 通常都係$3左右的菠羅包, 雞尾包. 有時都有買方包或係美心買約$10可以食2至3日的包. 盡量會轉款, 等佢唔使咁悶, 但平均都唔會過$3.5一餐.
等待BB的小貓 寫道:
其實$15/week都唔算過份, 講真日日食方包真係好歉架, 我情況同你差唔多, 但面包我就前一晚放工買定第二朝食, 放係屋企佢自己會識攞黎食, 屋企放定餅乾, 如我冇買佢會自己食餅乾, 唔會煮面(佢唔鐘意食), 亦唔會自私叮點心食.

別墅

我都會買面包放在屋企. 有時叫佢去買餸時可以買d自己想食0既野. 但佢只會買小小野同印尼面. 見佢日日都食面都驚佢悶同唔够營養. 因為我同老公好少係屋企食飯.叫佢自己煮其它野食.佢又話唔使.

複式洋房

多謝各位意見!
算啦!反正她也不太過份
我不會話佢.

男爵府

其實日日方包真係幾悶架, 你再睇下啦, 如果佢第日買啲仲貴既, 你先出聲囉, 我有時都買方包比工人, 不過會買埋啲罐頭吞拿魚醬/茄汁沙甸魚比佢夾方包, 我見佢一罐細細罐都食3-4日架, 你可以考慮下

不過我個工人係印印, 都幾慳家

別墅

我屋企時常有各種餅乾、濃縮果汁如利賓納、一些佢喜歡的罐頭、和印尼即食麵。佢食乜我無特別理,總之我個糧倉係常滿的。

首頁

尾頁

跳至