自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

hvbaby 發表於 13-8-27 10:51
我信有無良僱主, 可能真係有打過去, 但無理由兩年都唔走啦, 兩公婆都返工, 小朋友佢照顧, 邊個接送返放學,
無可能無機會走啦, 六日綁住我就唔多信, 學有網友話齊,唔係瘦孟孟喎. ...
琴日睇新闡, 話個男僱主係日日都會用索帶縛佢係chair.
我諗係佢真係無機會離開間屋,

當僱主要出門口買餸, 湊返放學,

都會縛住佢.

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:5日斷水斷糧+,+仲係綁住係張櫈呷住條片+,+

原帖由 simple430 於 13-08-27 發表
5日斷水斷糧 , 仲係綁住係張櫈呷住條片 , 主人返到黎間屋都臭氣氛天啊 , 三日隔離都聞到臭報警 , 奇聞 :igi ...
正常人都知一張片無可能頂3日啦~正如巾巾只可以頂幾粒鐘,何況vv流量大咁多……

我是一隻喵

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

I trust 80%! I believe 有人以為有$大唒!

secretrose  同意。  發表於 13-8-27 17:15

禁止訪問

象牙宮

Sumyeema1 發表於 13-8-27 10:52
五日斷糧斷水......難以相信

五日斷糧斷水
醫學角度來說 人不會死.
有生活知識來說, 香港地方密集. 物質豐富. 資訊發達. 五日斷糧斷水 可能性極低.
欠生活常識. 缺資訊者, 可能會信.長者占多.
年輕扭曲事實. 鼓吹下. 加盐加醋. 占多.

小小香港", 卅多万外傭" 一出門都見几个同鄉. 同 lift 會有 1-2个. 一層8單位至少1-2家有外傭.只要本身冷靜分折.考思多d. 眼光看遠少少. 自己自然悟出道理.

事情搞大, 也有好處. 透明度高. 公開化. 奸計多人知/識穿左.
引不起雇主愛心/同情心.大家有防備心. 外傭找雇主當魚腩難囉.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

如個官判主人有罪,起碼坐4年
玩具萬歲!

別墅

回覆:有幾多人虐待印傭單野......

事出必有因,相信僱主曾經有虐待過佢,但感覺誇張左10倍
1. 佢咁俾人虐打,晚晚縛喺廁所訓點忍到咁耐呢?
2. 唔出糧冇假放直程同佢死過啦,山長水遠黎香港都係搵錢
3. 2年時間唔短喎,唔一早報警/搵agent/離家出走
好奇怪

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都唔信可六日斷水糧!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

呢個世界咁多變態人,係真有乜奇? 更變態既case 都有啦

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

事出必有因, 用喺外傭身上, 係未必適合, 有好多, 因為外傭照顧小朋友, 好多僱主唔敢得罪佢哋, 怕小朋友老人家受苦, 仲要對佢哋好好, 但佢哋一樣會搞小朋友, 打老人家, 哩個係事實, 甚至對佢如家人, 佢都會做一啲匪夷所思o既嘢嚟害僱主, 其實幾多外傭心理有問題的, 可能佢哋會覺得, 點解佢要嚟香港做外傭, 唔係香港人去佢哋屋企做傭, 所以報復啩!

公爵府

引用:唔信,兩年冇糧出?唔洗還agent費咩?

原帖由 MSAA 於 13-08-27 發表
唔信,兩年冇糧出?唔洗還agent費咩?
又係喎,走佬咗啦,等死咩!

男爵府

回覆:meow~meow 的帖子

難賣間屋

伯爵府

喺真就好變態,基本上冇乜可能mouth:

男爵府

回覆:mimi005 的帖子

x2

珍珠宮

我都覺得係誇大咗,去幾日旅行,俾日日用索帶綁住,對手之後仲要得?仲要無水無糧,無可能咩事都無……

男爵府

回覆:childkwan 的帖子

喺外國也發生過女子長期被禁錮的事件

也一樣生存到

大宅

引用:係真有其事?

原帖由 sandwich 於 13-08-27 發表
係真有其事?
尋晚睇新聞後,如果真有其事都覺得好跨張,咁都可以忍到個僱主兩年?
幾日斷水斷糧,都可以生存?冇得食都應該可以,但冇水,好似真係難d。。。。。。
依家佢講緊自己長期受虐,諗深一層,真係有可疑。。。。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

我唔信,不合常理。

samsmama  一般人都都唔會信這些講大話出哂名的民族啦.  發表於 13-8-27 14:05

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 sandwich 的帖子

我覺得應該有虐待果個印傭…不過佢誇大左D事實

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 二話不說 的帖子

首頁
23456...10

尾頁

跳至