跳至

首頁

尾頁

男爵府

老公跟我決定10月中會番加拿大一躺視察一下,初步會到Montreal , Toronto and Calgary. 這將會是我們明年尾回流考慮地區之一。前2個地區我有親友and 之前讀書的地方。 但Calgary從未去過,因為我有10多年冇揸車,所以有點怕,應該唔會租車啦!

如從Calgary airport 入巿區,有冇類似HK機場鐵路或其他途徑?要乘多久呢?
有冇在downtown或熱門地區(華人?)比較乘車方便又平宜的motel 或B&B介紹?
我地約逗留4、5天,想四圍看看,校網比較好(𣎴用一定華人地區)是那幾個昵?乘公共車容易嗎?又想看看樓價,downtown那些地方值得看?
請問現在搵工易嗎?

我老公從未來過加拿大,希望比他一個好印象。他仍15/16。他最關心的事。
謝謝你們。

男爵府

For the school district, we don't really have to get close to the Chinese community, as long as it is good and maybe best for the kids if we stay at the western community.

The most concern for my husband is finding a job. Do anybody know the job market there?

thx alot.

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

http://www.cbe.ab.ca/這是學校的

http://calgarytransit.com/這是公共巴士及輕鐵的, 有巴士由機場出downtown

男爵府

回覆 Calgary 的帖子

Hi Calgary,相信你好愛Calgary. 你住在此多久? 好多謝你的reply. 但請問那區校網比較好?是否NW?可否提議一下。因為一點也不認識Calagary,亦沒有親友,好希望你比多點意見, 謝謝。

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

suewong 發表於 13-8-30 16:59

Hi Calgary,相信你好愛Calgary. 你住在此多久? 好多謝你的reply. 但請問那區校網比 ...
由香港來這差不多18年啦, 東北和東南區大多越南, 南亞, 我唔識分印, 巴, 只知包頭的, 亦那些區輕鐵站多些, we call it C-Train NW 及SW 以前會多香港人揀. 但現在很多由中國來的, 香港人少了很多.

你看CBE 的 WEBSITE , 除公校(住那區, 入那區學校)外, 有的叫特許Charter School, 會似香港的學校, 要著校服, 坐定定, 日日有家課, 同樣是免費的, 而可以住那都可申請入讀.

男爵府

18年,你真是見証住它的轉變。。....... 咁dHK人去左邊區呢?up north? Surburb? 黎到昵度好唔想同咁多mainland人做鄰居(I know tthey are everywhere)......charter school我都有望過下,是否比較traditional即比公校嚴d及多功課?有religion嗎? 我想果區似Vancouver 的west van 或Toronto 的north York 等。。。請問樓價range如何呢? 睇News話約40萬有house但上real estate 又有up to 70萬。似多倫多咁貴!

伯爵府

suewong 發表於 13-8-30 22:44

18年,你真是見証住它的轉變。。....... 咁dHK人去左邊區呢?up north? Surburb? 黎 ...
Those Charter schools are call Traditional Learning Centre, we call it TLC, 但好多香港人會比小朋友讀小學, 之後初中同高中入番designated school 同住區的學校. 比小朋友小時多的管同嚴D,冇咁我閒, 而公校係唔主張有家課, 小朋友的六年加一年幼稚園真係日日放學就冇野做. 係冇宗教的, 可看 separate school board.
普遍40多萬的屋有, SW 會似係你講的. Those who came from Mainland China are everywhere now, even in restaurants, you can hear Mandarin and even servers are Mandarin speaker, you can't avoid them.

Actually, if you have kids, and after they settle in their school, you cannot go back to HK. It's all for the sake of our kids until they get independent.

男爵府

多謝你詳細的解䆁。真的幫助我們好多。 我老公另一個concern怕小孩太free, 有TLC這個模式,多一個選擇真好。。我會集中一點睇SW的屋及校網。因為只留4日,又冇車怕乜都看不到。我15/16想買apartment因為之前有水災,另外因為唔駛理前後花園。apartment個價及打理容易嗎?我見有個新apartments 叫Avenue West End話10月賣。。。。

別墅

你好呀~~~我都係calagry既新手媽媽,囡囡仲差幾日5個月大....我自己住SE既apartment,舊年買2手6年樓齡25萬,3個人住好夠...SW就唔太清楚...

我個人就好鍾意apartment....俾CAD4XX管理費全包,咩都唔駛理...
我個經紀好好人又有好多年經驗,有需要既話我知,叫佢幫你留意下....

駛唔駛幫你搵下機場接送既資料???

搵工方便放心啦!!! 因為我老公剛俾人抄左,都搵緊工...日日都有好多新工post架,如果唔太揀擇,實搵到既^^

http://www.servicecanada.gc.ca/eng/lifeevents/job.shtml
可以睇下先~

男爵府

回覆 anniechu1029 的帖子

Hi Anniechu,好多謝你。 我有興趣apartment但2個女話要house,所以應該2種看看再決定。都好喎,你有,agent介紹,他唔知可唔可以車我們看校區,及如有open house在幾個地點可順道入去望下,可否pm我agent資料呢?他有FB或whatsapp嗎?

如由機場乘route300,唔知需時多久?我都想compare price and time on機場接送,如你有資料,可否pm埋我?

我未找到平motel or B&B, 應該想落腳downtown或近華人商場又近Ctrain的motel,唔知你們有冇提議?

我在網上有人提議Evergreen及Strathmore2個區,請問你們覺得如阿呢?

好多問題但真的先多謝2位熱心媽媽的意見及協助。

別墅

回覆 suewong 的帖子

Evergreen 我有同事住,同我都幾近
Strathmore唔係calgary,out左town

我就住mckenzie towne

please check PM

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:有冇住Calgary的媽媽,請指教一下怎樣行

My girl was born in year 2008. If we want to move back in 2015,what grade should she get in? I am seriously thinkingof coming back. Thx

男爵府

回覆 mpyleung 的帖子

Hi mpyleung,我都估我2個女如出年(2014)返去,現3年級那個出年來到加升grade 4 and 1年級那個升grade 2?唔知啱唔啱。。。你會選Calgary嗎?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 suewong 的帖子

會呀,我以前在calgary讀書架,所以返去的話多數calgary 喇,熟啲嘛. 但係返過去主要都係為左個女讀書,自己同老公唔係十分想move back,因為實在太悶了,但香港教育真係迫得我好緊,本想個女讀完小學先過去,但近排為左搞小一啲野真係想而家即刻過去,不過諗得黎搞得黎都兩年後既事喇....

男爵府

Hi mpyleung,
可否講多dCalgary的地區我知呢?我從未去過,真的盲摸摸。那區校網比較好?那一間TLC比較好呢?我傾向讀TLC, 是否好一點呢?宜家HK人聚居在那區域呢?因我1O月中去看看,只留4天,不想太浪費時間。希望拿多些information.謝謝

伯爵府

suewong 發表於 13-9-5 00:36

Hi mpyleung,
TLC 都係依你住區來安排學位, 冇得你揀.

男爵府

Hi Calgary,我聽講TLC有waiting list ,是嗎?如我target SW, 那幾間TLC比較好呢?請指教. 我們會買屋近心儀的TLC,等小孩可入讀。謝謝

別墅

回覆:mpyleung 的帖子

My girl was born in 2008 too. We will probably move to Toronto next July. I just wonder if there is any good Christian school there.

男爵府

陪月勳章

回覆:有冇住Calgary的媽媽,請指教一下怎樣行

I and my hubby and baby are planning to move to Cal soon. Do you know of any whatsapp group among Hk families in Cal? Thx

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

男爵府

陪月勳章

回覆:Calgary 的帖子

Hello do you live in Calgary? We are considering to move there, can I add you as a friend to understand the place more? Thanks!

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

首頁

尾頁

跳至