自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

C6一向負責供養老爺奶奶(兩老家用和家中一切開支),今年二人分別患癌,老爺做了手術切除癌細胞,而奶奶每月需打4支化療針,每月接近四萬,另因奶奶健康麻麻,每周日請私家看護,每周請物理治療師上門替奶奶做治療。

今日C6透露,佢今年要交重稅,請問化療針嗰每月四萬,可以申請減稅嗎?

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

無呢樣福利 , 我係稅單填過, 請外傭果筆錢可唔可以扣稅, 都無人理我.

大宅

引用:無呢樣福利+,+我係稅單填過,+請外傭果筆錢

原帖由 kck811 於 13-08-30 發表
無呢樣福利 , 我係稅單填過, 請外傭果筆錢可唔可以扣稅, 都無人理我.
私家看護和上門物理治療,我預計不是必要開支,所以冇諗住有得扣,但呢隻化療針係最有效,唔打唔得,所以想睇睇有冇JM有經驗啦。

男爵府

no la!

侯爵府

引用:C6一向負責供養老爺奶奶(兩老家用和家中一

原帖由 BACDROM 於 13-08-30 發表
C6一向負責供養老爺奶奶(兩老家用和家中一切開支),今年二人分別患癌,老爺做了手術切除癌細胞,而奶奶每 ...
據我所知冇

大宅

唔該各位,我頭先已直接打去稅局問了,無得減。

子爵府

BACDROM 發表於 13-8-30 17:20
唔該各位,我頭先已直接打去稅局問了,無得減。
可試另一個方法,幫兩老以針藥費高理由(因要做入息審查和面談-你老公應超額),申請關愛基金。詳情我不清楚,不過我有朋友因為每個月要打支$15000針而申請到關愛基金補助。

大宅

引用:Quote:BACDROM+發表於+13-8-30+17:20+唔該

原帖由 worrywong 於 13-08-30 發表
可試另一個方法,幫兩老以針藥費高理由(因要做入息審查和面談-你老公應超額),申請關愛基金。詳情我不清楚 ...
多謝你先

大宅

引用:Quote:BACDROM+發表於+13-8-30+17:20+唔該

原帖由 worrywong 於 13-08-30 發表
可試另一個方法,幫兩老以針藥費高理由(因要做入息審查和面談-你老公應超額),申請關愛基金。詳情我不清楚 ...
關愛基金都係留俾更有需要嘅人

首頁

尾頁

跳至