嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個B宜家大概一個月大,每日奶粉餵7次,每次3安士,按照佢的體重(約3.7kg)計,本來呢個餵養量已經超晒標,但係BB好似都仲唔滿足,每隔1個鐘左右就扭計要食嘢,如果唔比就喊到面都黑埋。但係我試過佢一喊就餵奶,結果又會搞到肚屙。

曾經請教過護士姐姐,都講奶粉唔可以餵得太頻繁,要堅持3個半鐘先餵一次,但如果真係咁做,BB又會喊到斷氣咁,有咩辦法?或者有無相關的餵哺專家可以介紹一下?

大宅

開多少少比BB食

公爵府

回覆:點樣可以滿足為食BB食慾的同時唔令佢肚屙?

一個月bb應該餓就餵喎,大大下會耐d先喊餓

大宅

會唔會唔關肚餓事?

回覆 tenkamuteki77 的帖子

您好tenkamuteki77 , 如果BB未夠鍾就喊食嘅話可以抱下佢,同佢講下野, 唱下歌,以免食太多消化不良。一般一個月大BB建議每餐奶量係4-5oz , 依家可以慢慢增加奶量和調較到至4個鐘頭一餐睇下會唔會好D。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

回覆:tenkamuteki77 的帖子

可能隻隻牌子唔同啦,我bb 食耶隻一個月是每日食24oz 的,但其實都是約數,bb 大咗係會每餐食多啲,可以每餐加半安,之後慢慢會耐啲至食下一餐。一個月一餐可以食到3.5-4oz.

大宅

試一試食奶嘴

水晶宮

BK Milk勳章

有份量架
吾可以太多
我以前个兒科e生講既
抱下佢(不過我就吾係点抱
只會放床拖手仔傾計)
開d音樂傾下計
放床同佢玩下
吾好喊就食
有時喊吾一定係餓
俾dd水又得

水晶宮

BK Milk勳章

引用:試一試食奶嘴

原帖由 Ansonmimi 於 13-09-08 發表
試一試食奶嘴
都係好方法

珍珠宮

定係煲下粥水開奶 飽肚感大d 又調理腸胃 我b滿月後飲過

首頁

尾頁

跳至