論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

係一個月通知,其實我都唔想用佢,而家佢自己走。
咁我有咩要做??係咪唔洗補錢俾佢?

MONKYmama  me too!  發表於 13-9-3 10:01

大宅

回覆:姐姐啱啱俾左封辭職信我

If she gives u one month notice, then u pay her the coming month's salary, payment for annual leave, air ticket & $100 for food & travel allowance.

男爵府

做多過三個月先要比annual leave 。

男爵府

做多過三個月先要比annual leave 。

大宅

佢做左1年,係咪補7日大假?

大宅

Happened to me yesterday...佢做咗一年entitle 7 day假。佢一個月後走定係即走?你要同佢計哂數,包括annual leave 嘅錢,travel allowance$100, 仲有return trip ticket。仲有immigration有張form要7日內send 去。

大宅

引用:Happened+to+me+yesterday...佢做咗一年ent

原帖由 angieody 於 13-09-01 發表
Happened to me yesterday...佢做咗一年entitle 7 day假。佢一個月後走定係即走?你要同佢計哂數,包括annu ...
請問果張係邊度搵?係咪走左7日內send?佢唔係即走,做到月尾。

wcpcelia  入境處網站都有呀  發表於 13-9-2 16:16

大宅

回覆 minicat03 的帖子

我去agent度攞!
你比我好彩...佢堅持即走....

伯爵府

工人堅持走仲好過要僱主比錢走啦!

不過, 有小朋友要照顧就慘 D!

上入境處個 wed 有 form 可以 download, 或問agent, send by e-mail

大宅

回覆:準媽咪 的帖子

因為我講明係唔會炒佢,如果佢想唔做就自己走

大宅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

咁似我的情況.. 家下最担心係bb冇人照顧
搞到好亂, 其實有冇咩團體可以保障我地呀
d工人話走就走. 5好講補回佢地ge 錢,
錦邊個補回我地d 小朋友冇人照顧
如果就因為呢件事,而另我的精神出現問題
我地係咪可以向姐姐or 扮事不力的agent 追討呢

大宅

回覆:lamliu0 的帖子

我諗都唔會再搵姐姐,係呢一年裏面,俾佢搞到我情緒好差,與其俾錢人受氣寧願唔用,可能會搵鐘點或社區保姆好過。有冇人知邊度可以搵社區保姆?

大宅

個八婆話唔要機票叫我俾錢佢,係咪唔可以?

大宅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

嘩.. 你同我一模一樣

大宅

真係多姐姐星期日放完假返黎就resign, 每次姐姐放完假返黎我都諗佢會唔會比封信我, 唉

大宅

回覆 Dior8 的帖子

上次佢以講話5做. 我地留番佢
己我所知. 佢一話5做 間angent 即幫佢找新僱主啦
離晒譜

大宅

乜唔係佢地完唔完約都要返去咩?個a準話工人個visa簽左5年,佢地係咪可以唔走?

大宅

lamliu0 發表於 13-9-2 16:29

無良商人, 做生意可唔可以做得有良心d 呀? 姐姐衰, d agent 一樣咁衰!!!!!
咁無良, 仲要收得咁貴, 真係想講粗口.

大宅

引用:回覆+Dior8+的帖子上次佢以講話5做.+我地留

原帖由 lamliu0 於 13-09-02 發表

我地好堅持話要送到佢去機場睇住佢入閘,a準話佢地會送佢去,頭先我話要買機票問佢要買印尼邊度,佢話唔洗買a準話俾錢就得,之後仲話唔知住邊喎,我話唔得喎,機票我一定要買,你唔知我就問a準囉

大宅

張FORM 是ID407E, 向下面download

http://www.immd.gov.hk/tc/forms/forms/id407e.html

我地係唔可以送到佢去機場入閘, 不過你堅持出機票, 你無做錯.. 佢唔要, 就叫佢寫信話佢自己拒絕收機票.

AGENT 話唔知..... 咁咪跟合約上既地址, 買機票. 合約寫明, 我地係要送回原居地.

首頁

尾頁

跳至