論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

minicat03 發表於 13-9-2 16:30
乜唔係佢地完唔完約都要返去咩?個a準話工人個visa簽左5年,佢地係咪可以唔走?

...

終止合約要於終止合約日後14日離港.... 跟本同VISA 幾耐無關, CONTRACT 一無VISA無效.
另見有POST 講, 入境處新例實行以 防跳工傭工.

大宅

wongwlv 發表於 13-9-2 16:59
終止合約要於終止合約日後14日離港.... 跟本同VISA 幾耐無關, CONTRACT 一無VISA無效.
另見有POST 講, 入 ...
頂佢呀........佢自己親口話已經搵到新僱主,所以佢唔返印尼要過澳門,唔要機票,我話我都係跟程序做,你走唔走去邊度唔關我事,總之機票我會俾你仲有,頭先打去a準度嘈,話佢好煩,又話要咁樣咁樣,我話係咪你地教佢話要錢,後尾原來係個八婆個家姐教佢,但係就唔同a準公司

侯爵府

醒目開學勳章

個人意見 :

1) 佢即走嘅話, 你同佢返 agent 到 sign 齊所有文件, 最重要緊係要 agent 做見証人簽名啦 !

2) 自己 fax 通知書去入境處 依個即做呀, 連埋佢比你封辭職信一齊 fax 去,吾好 agent 入先過你呀,

3) 如比支票, 影定 copy 要佢簽名, 如可以盡量用印尼文版本, 等佢無得話吾明.
機票咪叫 agnet 買囉, 總之一定要有佢個名嘅 open ticket, ready 份 copy 要叫簽, 印尼其實都係幾個機場啫, 耶加達,泗水, 三寶龍, 上網自己 search 吓佢地址亦得.

4) 要比嘢 agent 做, 但自己亦要有多手準備

我之前試個囓姐姐, 有即炒, 有自已即走仲要吾駛我補錢, agent 教唆偏幫亦有, 勁衰賓賓亦有,, 唉工人幾時先可以吾駛我地咁煩呢

P.S. - 如要印尼文文件, 我可提供給你

侯爵府

醒目開學勳章

WORKING VISA 係佢地入境, 照計 IMMG 應該係 CHOP 兩年架, 如果吾係啲姐姐駛乜兩年後同儸主續約要返大陸再入境呢

大宅

abbytang 發表於 13-9-2 20:00
個人意見 :

1) 佢即走嘅話, 你同佢返 agent 到 sign 齊所有文件, 最重要緊係要 agent 做見証人簽名啦 !
好呀,麻煩你PM我,thx

侯爵府

醒目開學勳章

minicat03 發表於 13-9-2 20:21
好呀,麻煩你PM我,thx
你 PM MAIL 比我, PM SEND 吾到文件架

複式洋房

引用:回覆+Dior8+的帖子上次佢以講話5做.+我地留

原帖由 lamliu0 於 13-09-02 發表
回覆 Dior8 的帖子

上次佢以講話5做. 我地留番佢
梗係啦,agent 有佣收,依家一個佣成皮野,幾好搵!

大宅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:Mrsy 的帖子

佢地話冇錢收喎,要舌添,咁我問姐姐你要比返幾錢a.準,佢話間a準話,你揾到新顧主我先同你講,

大宅

引用:Quote:wongwlv+發表於+13-9-2+16:59+終止合

原帖由 minicat03 於 13-09-02 發表
頂佢呀........佢自己親口話已經搵到新僱主,所以佢唔返印尼要過澳門,唔要機票,我話我都係跟程序做,你走唔走 ...
我隻賓同你一樣,一年未夠,比辭職信我,又係搵到水魚,仲要同區,我都唔明未完約,啲僱主又請,又唔打來問前僱主,仲比我知道佢原來上去新僱主試工!佢又係要錢唔要機票,我話跟足法例,合約寫明要返回原居地,問佢幾時離港,訂機票,agent一定知點買!

大宅

回覆:chris_cheung 的帖子

我都懷疑果日放假去左試工,仲遲左返黎,之後就俾信我

大宅

昨晚我隻賓都比辭職信我, 封信要係唔係手寫係,一早PRINT定 :;pppp:

我想知係唔係一定要通知agent?

大宅

回覆:MONKYmama 的帖子

封信佢話係a準度攞,佢填返d離職日期同名。佢俾我之後我有打返去a準度問,有d咩要搞

大宅

引用:佢地話冇錢收喎,要舌添,咁我問姐姐你要比

原帖由 lamliu0 於 13-09-03 發表
佢地話冇錢收喎,要舌添,咁我問姐姐你要比返幾錢a.準,佢話間a準話,你揾到新顧主我先同你講,

...
新僱主應該係佢家姐幫佢搵,佢家姐又唔同一間a準公司,我有同a準講,唔知a準公司點同佢計

大宅

回覆:minicat03 的帖子

其實佢地唔完約,係咪要罰錢?

侯爵府

醒目開學勳章

agent 点會吾幫工人呀, 就算吾係佢地公司嘅都一樣會幫, 搵到新僱主姐姐咪開始還錢囉,

大宅

回覆:姐姐啱啱俾左封辭職信我

工人又玩野,頭先同我講話a準會過黎攞佢個passport同contract,好㷫囉

1.個a準都有問題啦,你要過黎唔係打俾我同我講,而係同工人講

2.佢成日特登過左office hour先同我講呢d野,好似等我冇得打返去問清楚

3.佢口中所講既a準,我唔知係邊個,唔係我聯絡開果個,係我唔識既

4.問佢攞果個人電話我要打俾佢,佢話冇,問佢幾點黎又話唔知,問多兩問又話11:30,我話我唔得閒喎,你唔洗問下我先架,仲要串咀話我都未起身,即刻俾我xyz佢,我話我訓緊覺……我聽日要同阿囝返playgroup呀,你係咪short上腦呀

5.佢諗住我唔係屋企就叫人上黎,頭先已經插左佢,我話,你未經我同意係唔可以開門俾d陌生人囉

再對住佢耐d人都癲

大宅

引用:個八婆話唔要機票叫我俾錢佢,係咪唔可以?

個八婆話唔要機票叫我俾錢佢,係咪唔可以?
不用理佢,根據合約,係俾機票。

大宅

引用:個八婆話唔要機票叫我俾錢佢,係咪唔可以?

個八婆話唔要機票叫我俾錢佢,係咪唔可以?
不用理佢,根據合約,係俾機票。

複式洋房

回覆:姐姐啱啱俾左封辭職信我

請問做左三星期話吾做,是否要補机票?即走她是否要補通知金我?

大宅

maggie_lai2002 發表於 13-9-3 23:18
請問做左三星期話吾做,是否要補机票?即走她是否要補通知金我?
機票一定要俾,做左唔夠一個月,唔知洗唔洗補喎,你打去a準度問下

首頁

尾頁

跳至