跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 我地會離開香港, station響上海一年~

Gloria,
好開心見到您lee個post呀! 已到步三個星期,應該摸熟嗮d野,係咪? 點解一上到上海會走去旅行,放左大假先 o禁E+開始返工未?

係呀! 上海冷起上黎好甘ga,而且它位處中國中部,外面地方不會有太多暖氣設施,您在家都準備一個暖氣機就唔怕啦。 春天潮濕起上黎有好濕,所以您可以挑選暖氣機時候有埋吸濕功能都好ga。 不過我自從生完阿仔後都矛去過上海,所謂一年一少變、三年一大變,上海又有這麽多新樓房建成,可能我對于上海的瞭解已經過時了。 您得閑update下我,好嗎

Odin local playgroup =》點只學習普通話、順便學習上海話都好bor

Anyway, keep in touch
Sue
gloria.glory 寫道:
dear all mami

我地己經黎左上海around三星期喇, 一切安好, 多謝大家既關心~

我地到左上海兩日後就join同事去左三亞玩左三日, 跟住返到上海住左兩星期酒店後岩岩搬左去宜家住緊既apartment, 呢度市中心既樓都唔錯, 最後揀左一個新既單位, 呢個屋苑係新既, 好多業主都係收左樓冇幾耐, 同埋係香港既發展商develop同管理, 所以都住得唔錯, 屋比香港既大, odin多左地方玩. (wing, 響呢度買樓都諗得過架).

黎左上海都有d唔慣, 天氣比香港涷, 仲好多時都落雨 (雖然落得唔大, 不過都好討厭, 因為一落雨個地就好dirty, 同埋感覺冰好多). 呢度既水喉水唔可以飲用 (對香港人黎講, 因為呢d係硬水, 所以我地都唔慣), 所以我地都係訂watson's既水黎飲用. 呢度既culture始終同香港有分別, 所以仲要俾d時間去適應, e.g. 周圍都有人食煙, 同埋d人比較rude d.

不過都有好既方面, say食野平過香港, 響我地住既地方附近既restaurants, 都唔難搵到價錢okay, environment okay, 感覺乾淨既地方. 撘的士又好平, 所以去遠少少撘的士都唔覺得肉痛. 感覺上治安都okay, 一個人出街都冇乜問題. 同埋呢度有gymboree playgroup (vv, odin join左喇), 咁odin weekend都可以繼續playgroup, 等佢唔使咁悶, 可以學下野, 佢宜家開始學人唱歌, dancing, 同埋表達自己. 宜家搵緊local既playgroup等odin可以感受下呢度既文化, 同埋學下mandarin.

呢度同香港有樣野係好唔同, 當地人好少會帶bb出街, 相信係因為天氣太涷, 同埋唔係個個都afford得起買bb車, 所以就算見到bb, 都係媽媽抱住既, 所以有人見到odin坐響bb車度跟我地去街街都感到好好奇!

雖然黎左上海有d唔慣, 不過好彩仲可以access bk, 咁樣可以同你地傾下計, 又可以睇下大家bb成長成點~

子爵府

Gloria
Hello~ 知道你地一家開始適應上海生活真係開心.

平時邊個湊odin? Odin仲係咪咁健碩? 小朋友吸收能力強, 出年返黎odin的普通話一定比我好.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Gloria:
知道你地開始適應,真係開心
大6既文化,真係好難接受架,我地成日返去,都唔多適應到架。
不過上海比其他城市文明得多,起碼衛生都好d

Anyway..多d上黎BK啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

gloria
好開心見到你呀, 要多d 上黎, 唔好忘記我地呀

[img=500,400][/img]

大宅

Hi Gloria

春節會唔會返HK? 好果返,可以敍一敍

大宅

gloria,

塔單先.... 我拿著個RELOCATION PACKAGE, 走左過澳門... 都唔知幾時會返黎, 可能好快都唔定, 因為老闆成日話要炒左我, 又話後悔請左我喎....

我一個人走過來, 剛剛非常不慣, 因為我對這裡一點也不熟悉, 人和事都極陌生. 頭一周非常不開心. 也和你一樣, 要在兩星期內找地方居住. 不過, 我想我還是比較好一些, 因為星期六日可以在香港. 所以感覺像是每周出差的樣子.

現在情況好了. 工作很愉快(雖然老闆依然常說要炒我). 我在這裡也租了一個地方. 慢慢地, 我對這個地方熟悉了, 周圍去也行.

這裡費用比香港平宜(雖然很多像我一樣初到貴境的香港人不懂地方, 所以只買到貴東西), 地方也大, 空氣也好. 但教育比較起來, 始終香港較佳.

若我不被炒, 我會在這裡看定, 如果子女在香港找不到好學校, 大有可能讓他們到這裡諗國際學校. 不過, 待我看清楚這裡環境才說罷...

津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

大宅

Gloria,

Just read this topic and understand that your family is now staying in Shanghai. Take care and keep in touch.

大宅

gloria,

知道你一切安好就好了... bb的適應力很強... 丁丁一定沒問題的

多些上來bk 走個轉啦...
[img align=left]http://i77.photobucket.com/albums/j49/siuchuchu/BB3.gif[/img] My "小肥"

首頁

尾頁

跳至