2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唉!咳左一個星期多了,好辛苦,已睇左醫生開的藥好溫和,食左還咳,煲過川貝梨`川貝橙,蜜糖水都飲過,還系好咳,點算,咳到個肚好實,夜晚就干咳,日頭就有啖咳,怕影響BB。。請問各位有乜特別配方止咳呢?

大宅

回覆:咳左一星期多,唔知食也好......

我之前試過咳極吾好,張蘋果去心,中間放川貝同蜜糖燉到個蘋果”lum”晒黎食,食左兩次就好左好多,不過我果陣未bingo,如果bingo左就吾知可吾可以咁食喇

大宅

引用:唉!咳左一個星期多了,好辛苦,已睇左醫生

原帖由 fanny688 於 13-09-02 發表
唉!咳左一個星期多了,好辛苦,已睇左醫生開的藥好溫和,食左還咳,煲過川貝梨`川貝橙,蜜糖水都飲過,還 ...
我都想知,咳左3星期

大宅

食"鄧"橙. 堅 work. 一定要暖暖地食,凍左不太好. 做法可以 search yahoo

侯爵府

回覆:fanny688 的帖子

燉貝母

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

引用:食"鄧"橙.+堅+work.+一定要暖暖地食,凍左

原帖由 babycatt 於 13-09-07 發表
食"鄧"橙. 堅 work. 一定要暖暖地食,凍左不太好. 做法可以 search yahoo
食左都唔得,點算

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好再等...睇西醫 + 戒口. 我由未有BB, 咳到而家3個月, 又係拖, 試偏方. 而家變成氣管敏感, 仲有d喘氣. 醫生話如果食薬都唔好, 就要用\"吸\"果種氣管放鬆薬. 你快d去睇你的婦產科醫生, 佢地會識點用薬呢!

2022年 還是必須好好過下去...

複式洋房

wood8494 發表於 13-9-11 23:41
食左都唔得,點算

原來飲鮮榨紅蘿蔔汁真的有用,連我老公咳左兩個星期,我榨卑佢飲兩次都OK左。你可以試下```

大宅

引用:唔好再等...睇西醫+++戒口.+我由未有BB,+咳

原帖由 bigmacq88 於 13-09-12 發表
唔好再等...睇西醫 + 戒口. 我由未有BB, 咳到而家3個月, 又係拖, 試偏方. 而家變成氣管敏感, 仲有d喘氣. 醫 ...
睇左3次醫生都未好!!宜家試中醫

大宅

引用:Quote:wood8494+發表於+13-9-11+23:41+食左

原帖由 fanny688 於 13-09-12 發表
原來飲鮮榨紅蘿蔔汁真的有用,連我老公咳左兩個星期,我榨卑佢飲兩次都OK左。你可以試下``` ...
得閒試吓

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

雖然我唔知你的 咳係屬熱/寒... 建議可用帶條簿頸巾會好d, 搭車帶口罩(以防再病), 只可食蘋果(其他生果唔好食), 可以食菜心(正氣, 但其他瓜菜唔好食), 多飲暖水, 少甜, 少油, 最好食住家飯, 早點睡(before 23:00). 以上的建議,是中西醫跟我說的. 希望對你有幫助.

2022年 還是必須好好過下去...

複式洋房

有左係好易病,我上一胎個個星期都要睇e生。後期朋友介紹我每日食一個奇異果(維他命C仲多過橙)同manuka蜜糖之後好好多!今胎會keep著食

首頁

尾頁

跳至