家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果本身1x 年前曾經有乙型肝炎帶菌者想買保險是不是一定會加loading 呢, 剛係申請A公司要求驗血, REPORT正常但都要加一半LOADING, 咁唸住搵另一間公司申請點知原來又要申報有無係第2 間申請緊, 咁米即是要同另一間公司如實申報A 公司要加LOADING, 如果咁是不是再搵其他公司一樣要加LOADING 呢 ?

大宅

一定會加的,保險公司還要看你肝功能如何,你跟保險顧問talk talk ,話你有定期做運動...可能會加小點...talk care

男爵府

回覆:想問人壽醫療

一定會加

男爵府

唔係我啊 Thank you 代問only. 咁轉投另一間的話是不是都會照加呢 ?

大宅

引用:如果本身1x+年前曾經有乙型肝炎帶菌者想買

原帖由 mandy_lee 於 13-09-02 發表
如果本身1x 年前曾經有乙型肝炎帶菌者想買保險是不是一定會加loading 呢, 剛係申請A公司要求驗血, REPORT正 ...
其實如果淨系醫療保險,乙型肝炎帶菌系一定會加loading。但我見你標題系"人壽醫療",所以想解釋多少少。一般系根據你驗血報告,睇你e抗原系唔系positive, 如果系,就人壽,危疾等都會加loading, 如果negative,保費就唔會加loading。PS: e抗原系顯示你體內病毒複製的活躍程度,亦系反映肝臟受損程度。其實宜家有d藥物系可以干擾病毒複製,我有客亦因此成功取消loading。如果需要幫手,可以隨時PM我我系英國保誠的Clever。謝謝!

男爵府

個report 無話唔正常, 所以無那那加loading 就唔想同a 買.

別墅

回覆:想問人壽醫療

加 loading 多幾多錢?如果十幾年前 買時無申報,中途申報番又得吾得?定係由得舊果份,另外開份新的,?

首頁

尾頁

跳至