興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

Help,電腦中左毒,`Metropolitan british police',睇過youtube D片,但唔明,請幫忙

男爵府

回覆 isabel115 的帖子

Try System restore. If failed, try WindowsUnlocker.
"And liftoff, the final liftoff of Atlantis, shoulders of the space shuttle, America will continue the dream."

"Liftoff for the final launch of Endeavor.  'xpending our knowledge, 'xpending our lives in space."

"The final liftoff of Discovery, a tribute to the dedication, hard work and pride of America's space shuttle team."

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆:Aardvark 的帖子

而家一開機,成個畫面都唔陏得,block up 左

公爵府

回覆:isabel115 的帖子

其實我唔熟識電腦,只用來上網睇報紙,上BK,平時阿女用來做功課。點知一開學就中左毒

複式洋房

#2個方法ok的,但你一入Windows直接開既話,開唔開到系統還原?
搞掂左之後買番個防毒黎裝會安全d wor

公爵府

引用:#2個方法ok的,但你一入Windows直接開既話,

原帖由 j32738 於 13-09-05 發表

#2個方法ok的,但你一入Windows直接開既話,開唔開到系統還原?
我直情做唔到任何嘢,因為畫面block 左,所以唔知點攪

伯爵府

按F8入安全模式? Any receovery disk?

公爵府

引用:回覆+isabel115+的帖子按F8入安全模式?++An

原帖由 ladybird0520 於 13-09-05 發表

我試過restart 部電腦,按F8,再揀safe mode with Networking ,跟住部機run 完之後自動restart。但個畫面仍然依舊變番已被block左嗰個,即係唔得!

公爵府

引用:回覆+isabel115+的帖子按F8入安全模式?++An

原帖由 ladybird0520 於 13-09-05 發表

部機是朋友比我,我冇recovery disk

伯爵府

問朋友借隻碟,再由DVD boot機,重新安裝windows。或者睇下有冇可以係USB device run 既防毒軟件,試下可唔可以清左d毒先。

公爵府

引用:回覆+isabel115+的帖子問朋友借隻碟,再由D

問朋友借隻碟,再由DVD boot機,重新安裝windows。或者睇下有冇可以係USB device r ...
唔該哂,明天會叫阿女試下,thank you

禁止訪問

公爵府

回覆:acg891 的帖子

唔該你,我本身識用唔識整;明天會叫阿女試下,Thank you so much.

公爵府

引用:回覆+isabel115+的帖子我話你聴要解e隻毒最

原帖由 acg891 於 13-09-06 發表

Hi acg891,
試過你提供的方法,但step 1,揀safe mode with command prompt,之後run 完會自動關機,再restart,又去番封鎖了的畫面。跟本無機會做下一步驟!是否我出錯?

伯爵府

其實每部機既情況都可能有d唔同。如果部機的資料可以放棄的話,最穩妥既方法都係由DVD或者USB device boot 機,重新安裝Windows,安裝既時候,一並過format個硬碟以除後患。

公爵府

回覆:ladybird0520 的帖子

因為之前冇做back up,有D做功課的資料及相片等,會否失去?

複式洋房

可以試下用卡巴斯基救援光碟
1) 準備另一部電腦(可以係公司到整

2) 準備一隻USB手指 格式要係 FAT16 / FAT32

3) 如果入面有嘢 先將佢備份(複製到另一台機的桌面

4) 備份完刪除所有嘢

5) 前往:http://support.kaspersky.com/8092
下載以下兩個檔案

按照個網嘅教學嚟做燒USB

6) 插入USB
開機>設定開機順序
Dell/HP

Acer:F12

華碩:F8

你一開電腦就要狂敢果粒制
如果沒有出現選單就是你按太慢了,那就請你重開機再來一次

7)出現選單之後當然是要選USB開機

8)開機之後 你會見到一個綠色畫面
敢任何一個制>English>1>第一個選項

9)更新

10)全盤掃描

11)刪除所有病毒

12)拎走USB,重新開機

公爵府

引用:可以試下用卡巴斯基救援光碟1)+準備另一部

原帖由 ws3d32 於 13-09-08 發表

可以試下用卡巴斯基救援光碟
真係唔該哂,等我睇完再理解—下先,因我對電腦真係外行,以後要多D學習,thanks a lot

複式洋房

你係用咩牌子嘅機?
有啲舊電腦好似唔可以用USB嚟開機
如果真係唔掂 咁就要揾人整
另外 你用緊邊款防毒?

首頁

尾頁

跳至