自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢個問題已經持續左半個月有多,
由夜晚講起,夜晚9點多開始訓,到凌晨12點/1點就起身飲奶
之後5點/6點就起身,飲左奶就玩3-4個鐘到早上9點幾
之後訓個幾鐘又起身啦,
到中午11點幾開始至晚上7點幾
*呢咁多個鐘反反覆覆訓,最長都係1個半鐘
其餘訓都係15分鐘-半小時就醒*

抱住訓就可以訓耐DD,一放落床仔就即醒,抱返上手又變左1個好精神既BB
求有經驗媽媽幫手
稍為有點長,不好意思
謝謝

禁止訪問

回覆:希望各位媽媽解答...4個月大BB唔肯訓教

伯爵府

佢唔算訓得少。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆:希希仔仔 的帖子

咁睇又未至於晤肯瞓喎,你意思係佢瞓好短時間,好易醒吧?其實四個月可以幫佢介夜奶啦,夜晚一覺瞓天光。有冇比保嬰丹,珍珠末,開奶荼比佢食?可定驚,瞓得好D

別墅

回覆 100feel 的帖子

BB依家就係日頭唔訓.夜晚訓
日頭訓得唔夠,中午到夜晚9點之前都係斷斷續續訓半個鐘
最長都係1個半鐘
夜晚9點後就開始訓
但中間12點/1點會食多1次奶就訓到早上5-6點

別墅

其實我自己湊個時,BB重磅+訓教定時定侯
我放完產假2個幾月,BB輕磅左明顯瘦
可能係轉左99湊
但需要返工,有否其他方法改善-^-

別墅

回覆 panyeung 的帖子

只係比過一次保嬰丹,開奶茶聽日去藥房配
聽其他長輩講,應該係熱氣訓唔到教

禁止訪問

引用:回覆+100feel+的帖子其實我自己湊個時,BB重

禁止訪問

引用:回覆+100feel+的帖子其實我自己湊個時,BB重

別墅

UM...可能我表達有問題
BB 11點開始到夜晚9點前,都唔肯訓
我想BB訓多D,因為依家訓少左,輕左同瘦左

別墅

應該就唔會嚇到,但成日都有扎一扎既情況
有陣時抱住訓都會成個人扎
之後就係咪喊,,會有方法改善嗎?

珍珠宮

回覆:希希仔仔 的帖子

不要太執著重磅輕磅!有時BB高咗都會輕咗,健康就可以了!四個月可逐少比D開奶荼/保嬰單佢,清下熱,如果要針對瞓覺,珍珠末就較好!

珍珠宮

引用:回覆+100feel+的帖子應該就唔會嚇到,但成日

原帖由 希希仔仔 於 13-09-05 發表

應該就唔會嚇到,但成日都有扎一扎既情況
咁咪即係嚇到囉!mouth:扎一札即係佢地驚呀!

別墅

珍珠未點食架,請指教

別墅

咁點算,,,可以點做?

別墅

4個月BB咁樣好正常,我仔都係4個月都係咁,日間瞓好短,夜晚瞓長d。

珍珠宮

引用:回覆+panyeung+的帖子咁點算,,,可以點做?

原帖由 希希仔仔 於 13-09-05 發表

咁點算,,,可以點做?
放心,好平常㗎咋,有時佢地發夢都會扎一扎,咁曰頭唔好同佢玩太癲,食保嬰丹/珍珠末都可定驚

珊瑚宮

希希仔仔 發表於 13-9-5 19:43

BB依家就係日頭唔訓.夜晚訓

換咗人湊有時BB 係有調應期, 你有冇俾你之前個生活時間表俾奶奶?

其實你應該同奶奶傾下, 如果可以, 日頭同阿B 活動多啲, 四個月開始4 肢活動大咗, 係要多啲搵人同佢玩, 好多老人家其實係自己忙食呀洗呀, 冇乜精力同B B 活動, BB只係食吓瞓下, 消化吸收都差啲。到晚上又因為日頭休息時間太多, 精力耗唔去而興奮, 大家都辛苦。

晚黑10/11 點果餐餵多啲, 打側瞓, 中間扭都都少少安忍就算, 拉到早上5/6點先餵, 日間只係2 個休息時斷, 其他哄佢玩, 多活動胃口好的, 脾氣都好啲。

首頁

尾頁

跳至