2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前有好大壓力,因為BB係細B,想入PN都好難。今日看新聞,見啲家長排隊交form, 我又諗咗好內要唔要立即交form. 最後有呢個想法,BB係細B甘咪仲好,明年先in, 又可以in PN 又可以in K1, 甘唔開心仲咩?可能起步遲咗,但終點係唔係仲有60-70年呢?讀唔到書,只要勤力,咪一樣找到好工。如果讀到書,但其他咩都唔識,咪仲死?所以決定今年報到又好,報唔到都好,只要BB開心,甘咪得

大宅

Total agree!

男爵府

引用:Total+agree!

原帖由 Ron301 於 13-09-06 發表
支持!!!!

別墅

回覆:Carrie226 的帖子

冇錯,我地龍年b,12月仲好,可以做大b,起碼唔駛幼稚園>小學>中學>大學>搵工樣樣野都要同人爭

男爵府

回覆:maney_wong 的帖子

我都係咁諗,但我朋友話我仲咩要個女讀遲一年:;pppp:因為阿女本身發展快

別墅

引用:我都係咁諗,但我朋友話我仲咩要個女讀遲一

原帖由 pb728 於 13-09-07 發表
我都係咁諗,但我朋友話我仲咩要個女讀遲一年因為阿女本身發展快

...
你朋友都冇講錯,的確8-10歲前大部份小朋友都係女仔發展得快過男仔,所以小學普遍係女仔叻過男仔,到中學就唔係!
同時年紀越細個相差1個月嘅小朋友都可以好唔同,例如n1,1月同世同3月出世可能已經好大差別,更何況同12月比呢!
但都係果句,我自己覺得無謂爭啫,而且我果個仲係仔仔!

大宅

引用:Total+agree!

原帖由 Ron301 於 13-09-06 發表
大家加油!

大宅

引用:冇錯,我地龍年b,12月仲好,可以做大b,起

原帖由 maney_wong 於 13-09-06 發表
冇錯,我地龍年b,12月仲好,可以做大b,起碼唔駛幼稚園>小學>中學>大學>搵工樣樣野都要同人爭

...
大家一起努力,做個happy mama!

大宅

Xmas吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 Carrie226 的帖子

絶對同意

侯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我一心已經打算比我女做出年大B,輕鬆D仲好
我地黎囉Babe

公民黨班9今日食左9糧未呀?

複式洋房

回覆:ivylspang 的帖子

同意^_^

大宅

回覆:感恩,我BB係12月出生

Me too~唔好比太大壓力自己同bb...我寧願要bb開心好過~

複式洋房

回覆:Bonbonho 的帖子

我都係12月龍B仔,雖然交左1間学校form,相試下收唔收,出年一月先review,再等in.入唔入到都冇所謂,我入那間又唔係名校,只係想近屋企,方便嫲嫲啫!
我都同意各媽媽的講法

男爵府

我一間都冇交,一心諗住仔仔做大B。人生甘長,一年又算得係啲乜。我想延長佢無憂無慮嘅生活耐啲!

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:之前有好大壓力,因為BB係細B,想入PN都好

原帖由 Carrie226 於 13-09-06 發表
之前有好大壓力,因為BB係細B,想入PN都好難。今日看新聞,見啲家長排隊交form, 我又諗咗好內要唔要立即交f ...
請問我已經交咗間幼兒園pn既表,點樣in k1.幾大可以in,或是讀緊pn去in K1?

大宅

我B都是12月的,尋日交左一間表,是讀K1的,已經排到百幾人了,都不知有沒機會IN,想個B明年讀K1,但都不知能不能入到,唉,都是不要想那么多了,順其自然,唯有平常心對待,12月份的BB加油呀!

大宅

決定仔仔做大B好過。。

大宅

回覆:Carrie226 的帖子

totally agree, supprt!

首頁

尾頁

跳至