親子旅遊

跳至

首頁
12345...62

尾頁

男爵府

Re: 沙巴2歲小朋友去ok嗎?

qqbaby123

你幾號出發呀 ?
幫邊間 ? 去幾日 ?
cfm 左未呀 ?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jazzmama
rasa ria絕對可以2大2細! 不過有時package d野就係咁, 如果agent熟, 你試下照book一個3人package, 再加一張child ticket, 我成日都係咁做!

bratzgirl
你可以上RRR網睇佢D房個樣, 你亦可以去我d相簿(之前有post條link)睇下
RRR應該大概前年裝俢過

其實上網book, 實會貴d, 不過係就真係flexible既, 24小時之前cancel都唔charge!
我只試過一次上網book, 因為agent搵到air ticket, 不過rasa ria勁full, 唯有上網直接book啦, 真係要hk$1200-1300一晩(compare to around hk$500/night during low season), 不過包晒早午晩餐機場接送
所以唯有勁食補返條數lor ^_^

大宅

jazzmama 寫道:
qqbaby123

你幾號出發呀 ?
幫邊間 ? 去幾日 ?
cfm 左未呀 ?

jazzmama

未book呀!2大2細要成差不多2萬,可能轉去日本玩

男爵府

Charlotte_mom

包晒早午晩餐機場接送??? 咁好!!!

請問你, Rasa ria 係咪冇牙膏,牙刷, 拖鞋供應, 要自己帶呀.

想去的媽咪, 其實我提意你們可以check

:-P

洋房

Hi jazzmama

It seems many hotels in Sabah are full. If you still prefer booking on Shangri-la Rasa Ria , I think you have to pay a lot . To make sure not ruining your holiday, I advise you to contact HK agents.
I preivously stayed with Pacific Sutera and Shangri-la Tanjung Aru . Other hotels I can't comment
Magellan Sutera and Pacific Sutera - just two wings but share the same facilities. Magellan resort type and Pacific modern type. But personally I prefer modern (all air-con) and as the building is higher, seaview is much better. For a family vacation I prefer Sutera more. - more food choices, huge area including private pier (easy to go outside islands), 5-6 swimming pools, easy to go downtown -for seafood and shopping. Private beach not so important in Sabah as normally visitors will to outside 5 islands for one or two days. Beaches there are more beautiful , more fishes.
Shangri-la Tanjung Aru - not so attractive. They have two wings. One wing newly renovated. Other wing a bit old. food choices not many. Prices are higher than Sutera even though children are free to eat.(some restaurants in Sutera also give children half price) Quallity also so and so.

On more choice , try to call Air Asia Go holiday, may be they can be of assitance. I am not sure.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Krymum,
Rasa ria冇牙膏,牙刷, 拖鞋供應?
梗係唔係啦, 蜜糖皂tim呀! 拖鞋我唔sure, 印象中係有既, 不過唔係即棄果種
咪睇沙巴落落後後咁, 佢d酒店service五星級架
包早午晚餐機場接送.......代價咪就係貴d房租lor

王國長老

arm arm八掛, 上rasa ria個網check過, 真係農曆年全部full晒! 而easter就要almost hk$1700+15%一晚包buffet breakfast

男爵府

激c...安運hold 左房, 但因我2大2小佢要我訂 2房
如果唔係唔放團體機位比我

有無人可計搵到機位呀
Via Macau 都好似無位啦 :-( :-(

男爵府

jazzmama
你話去到先加床得唔得呀,

男爵府

Krymum

佢話唔會受我. 因團體飛, 一定要3人一間房
第4人唔可以單買機票
好彩...剛剛上 airasia 又有機位
我哪哪林單買機票 由 macau 走
cfm 左啦
今晚慢慢再同老公傾訂邊間酒店

洋房

各位媽咪,你地好呀!見你地講去沙巴旅行講得咁開心,我都忍唔住要講埋一份。因為我差唔多嫁左過黎一年時間,或者我都可以介紹一些特色既小食或好玩既地方比你地參考下。

你地最好confirm晒酒店房先好出發,因為新年期間,呢邊既酒店房間真係好緊張,好多都fully booked,我地幫朋友book都book唔度,反而網上就book到,除左遊客會入住resort玩之外,呢度既人都會趁假期一家大細入住resort玩番幾日,始終呢度都有好多唐人要過新年。

我就比較喜歡住Sutera Harbour - Magellan Wing及Shangri-La's Tanjung Aru Resort呢兩間酒店,大約十分鐘車程就可以到市區,買野同食野都好方便,如果 Shangri-La Rasa Ria及Nexus Resort真係遠左d,無理由日日都係酒店內食野啫,一場黎到,梗係要試下呢到既野食啦!
book唔到resort都唔緊要,呢度既酒店都唔錯,例如Hyatt Hotel凱悅酒店,或者係Le Meridien Kota Kinabalu就係開左唔夠兩年,有好多香港人住,兩間都係市區,有五星級,房間係可以望海景,又可以睇到日落,景色唔錯架!

係呢度食野真係好平,味道好好,食海鮮仲好新鮮,好幹淨,就等我黎介紹一下幾樣特色野啦!黎到沙巴想食好野,唔好只係去酒樓,去茶店會好食好多,你地不妨試下,例如︰沙爹串燒,燒雞翼,東炎蝦面、咸菜魚什米粉(指魚丸、魚滑、魚付、魚片,全部都係新鮮魚做,唔腥)、豬雜干撈面、板面、海南雞飯、海鮮、奶油蝦,亞森咖喱蟹/魚頭/魚片(多數係石班魚片),椰子東炎蝦煲、燒浦魚、薯仔菜、KFC既雞同香港唔同、桔仔冰等等。

係沙巴除左玩享受酒店內既設施外,仲有幾個地方不妨考慮去玩下,去呢d地方,全部都可以叫酒店幫你地book 1 day tour,會包一餐膳食,同埋酒店接送
1. 有三個島 (真正可以在沙巴感受陽光與海灘,可以好淺水都可以見到好多魚係你腳側邊游黎游去)
a. 沙比島(香港旅行團就係去呢個島)
b. Mamutik Island
c. 仲有另外一個唔好玩的,忘記名字
2. 神山(你可以行山,行上山頂,但要兩日時間,好辛苦,亦可以只玩一日,到此一遊,行蠅索,望下神山山頂,山腳有溫泉浸,但記住要帶定件外套和雨傘,神山既天氣會比較涼,有時仲會落雨)
3. 紅樹林(在河流上睇長鼻monkey,只有沙巴才有,睇corcodile等等、夜晚可以見到一群群的螢火蟲係樹上,好似聖誕樹咁,one day tour要約馬幣250元午去晚返,仲包你一餐晚餐)
4. 玩激流(我唔敢玩,但人地話好刺激,我相信一家大細去既朋友都應該唔會玩)

我好開心見到香港人係沙巴,特別有親切感。如果想知多d或想搵我幫手,就搵我啦!

男爵府

想問下經 airasia book 左機票由 macau 出發

(1) 一般要幾 hour 前到機場check in
(2) macau 碼頭去機場要幾耐, 打的 how much ?
(3) airasia d 機係咪成日delay ?
(4) airasia d 機係咪無野食/水提供 ?
(5) 依家上機又話唔准拎流質物品, 咁上左機飲咩?
(6) 邊度訂 macau 船飛平d ?
(7) 小朋友經澳門要拎咩証件 ?

唔好意思, 好多野問...

大宅

Thanks babysoon2006.

We may go to KK before Easter. I'm so interested in your recomendation of the foods, 沙爹串燒,燒雞翼,東炎蝦面、咸菜魚什米粉(指魚丸、魚滑、魚付、魚片,全部都係新鮮魚做,唔腥)、豬雜干撈面、板面、海南雞飯、海鮮、奶油蝦,亞森咖喱蟹/魚頭/魚片(多數係石班魚片),椰子東炎蝦煲、燒浦魚、薯仔菜, where can I have these dishes ? Many thanks.

Ramomo

男爵府

babysoon2006

多謝你的介紹, 我想問問, 我住係shangri-la rasa ria, 附近有間叫Salut Seafood Restaurant, 這間餐廳可以嗎? 你提及的美食, 可以係邊到食到?

味雅-海南雞飯和佑記肉骨茶係咪好早

王國長老

babysoon2006
嘩~~嫁去沙巴, 我唸我老公一定好羨慕你 佢恨不得申請移民咁滯........

Krymum
沙律我去過, 還可以啦, 價錢比起比區真係平一截, 味道...ok啦, 都係南丫島好味d (不過好貴啊)
肉骨茶唔好太早去呀, 4pm至開門架, 另外如果去到, 可以搵老闆娘, 佢會講廣東話, d送/湯/飯可以續樣叫架! 唔好好似我同事咁傻, 舉起一隻手指, 個馬拉人就拎左每樣一碟俾佢 飲完碗肉骨茶, 又傻傻下又舉起一隻手指, 又黎一set

仲有激流......我玩過喇, 玩中級, 要搭火車去既, 架火車就激喇.......有好多本地人, 有農夫即場sell野, 有動物, 仲係燒煤, 無冷氣架tim! 所以仕坐完一程, 你會發現pat pat好痛, 因為坐左好耐木板鄧.鄧.鄧.鄧.鄧.左好耐, 成身都係汗(又聞左好耐人地既汗味), 仲有煤屎tim!
玩完激流(咁又幾好玩既), 再encore多一次-- 搭火車回程

男爵府

你同事都幾搞笑喎.

激流.... 唔唸住玩喇, 因為有個BB, 都係唸住出島玩

大宅

各位,
您地有冇相熟agent攞到2月24去27日返去沙巴機位(package)?? 我check左好多間都full :-( :-(

男爵府

CandyBB

try to contact www.airsurprise.com.hk
or www.airasia.com (via Macau)...like me

男爵府

想問下除左 SRR之外, 邊度有馬仔騎
[quote]
Charlotte_mom 寫道:

shangri-la rasa ria離市中心較遠, 不過由於設施夠多地方大, 好多外國人鍾意(反而香港人一般貪方便, 麻麻), 所以長假好多時都full架! 騎馬o係resort入面, 我個女5歲都夠膽一個人騎, 如果無記錯, 係hk150/30分鐘

洋房

jazzmama︰
最好兩個鐘頭前check-in la,由於airasia airline機票平宜,佢係冇劃位既,先到先選坐位,但如果你同行時有2歲以下既bb、55歲以上既樂齡人士、孕婦或傷賤人士可優先上機選座位。
再者,搭airasia唔好期望有任何service,冇飛機餐和免費飲品供應,但有空姐推車賣食品和飲品,價錢就... ....,最好自己預先準備啦!
基本上airasia往外國既機都比較準時,如果你所乘搭果班機會delay,佢會預先sms通知你,所以登記時,要寫清楚你地既手提號碼。
而當你乘船到達澳門碼頭,未出境前,你指需按碼頭指示牌指示,到"直通快線"服務櫃位辦理海空接駁登記手續,並購買前往澳門國際機場之"直通快線"服務巴士車票,辦妥手續後,你乘直通快線往機場,行李亦會有人幫你送往機場上機,而且可以過少一個關,既簡單,又方便。要再清楚了解澳門碼頭check-in詳情,請瀏覽
[url=http://www.macau-airport.com/cn/v01/01_express_01.php]http://www.macau-airport.com/cn/v01/01_express_01.php,你就會更加清楚。

首頁
12345...62

尾頁

跳至