跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開刀嘅話,全身定局部麻醉好呢?

e生建議全身(因怕mama會驚,影響手術),但全身聽講會好傷身喎...
想聽大家意見啊!

等待驗證會員

Re: 開刀嘅話,全身定局部麻醉好呢?

我上一胎生孖女半身麻醉無乜問題囉,最痛係打嗰枝麻醉針喺尾龍骨................
該用戶已被刪除

Re: 開刀

複式洋房

Re: 開刀

當然局部好d啦,身體又無噤傷風險點都低d啦,仲有bb出世時你係清醒既,噤你咪可以第一時間感受到做媽媽既喜悅囉!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 開刀?話,全身定局部麻醉好呢?

我都認為半身麻醉好D,剛響youtube搵到條片,係個香港媽咪半身麻醉生產的紀錄:

http://www.youtube.com/watch?v=rTUz2IJh2pY

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

男爵府

好媽媽勳章

我都揀咗半身麻醉, 雖然好緊張又聽人講背脊嗰針好痛但我希望可以第一時間見到bb.

別墅

我聽講都好似係半身喎, 呢個年代好少會全身啦, 冇咁傷身ma, 會服完得好d快d.

禁止訪問

複式洋房

yamada999,

無痛分娩~~係你係無噤痛既情況下自然生產。
局部麻煩~~係下身無感覺下開刀生產。

複式洋房

局部雖然可能恐怖D,但可以即時見到BB喎,點知會唔會撈亂

禁止訪問

大宅

e生話全身麻醉生出嚟d BB 無咁醒bor....
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

大宅

我會揀半身麻醉,我上胎都係半身麻醉,我又唔覺有乜咁恐怖,所以我今胎都應該會揀返半身麻醉

複式洋房

我明白喇,thank you all of u!

大宅

e... 原來已經有呢個topic, 我仲剛剛開咗個同樣topic 添:p

我都係早2日聽到:

最近有個讀緊中醫的陪月公司老板同我講,
如果選: 半身麻醉 是在尾龍骨度打入去,
結果, 同選無痛分免一樣, 後遺症是腰骨以後都好容易會痛,
佢話佢個女都係選半身, 2-3年後腰骨好痛wor....

所以選 半身麻醉 會好d, 但我相信大部份媽媽雖然驚,
都好想用 半身麻醉 第一時間見亞b....

首頁

尾頁

跳至