跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

男爵府

回覆:70區首三間你會點排?

我都係七十區, 未諗惦

男爵府

Up~

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

總之唔可以將大熱排晒頭幾位...我去年大熱的只揀了一間排第一 (保良局), 之後係次熱 (官小, 青松)

去年有家長頭4 位放晒保良局...結果排到最尾!

同埋建議大家一定要填晒, 去年有人只填7間, 結果派了間無揀過的(伊斯蘭)!

同埋, 除非有人事幫助, 否則一般來說, 如果同系的學校, 叩門好難會有得轉...例如:派到保良A, 想轉保良B...

另外, 如果甲部無咩心水, 可以只填第一間(自己區), 然後留空,因為電腦會先處理甲部, 所以甲部一定係你最想讀的學校...甲一抽唔到, 電腦就會處理乙一

大宅

引用:總之唔可以將大熱排晒頭幾位...我去年大熱

原帖由 l_wingwing 於 13-09-10 發表

總之唔可以將大熱排晒頭幾位...我去年大熱的只揀了一間排 ...
想問你咁排法大抽獎電腦派左你去第幾志願同邊間?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

butterMM 發表於 13-9-10 12:05
想問你咁排法大抽獎電腦派左你去第幾志願同邊間?
第一志願莊二

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

不過我估我的隨機NUMNER幾前, 應該甲一(莊二)就派了, 因為我甲二有填一間71區的, 照計如果甲一派唔到, 會去抽甲二, 之後先再抽甲一...但因為甲一係熱門, 如果第三次先抽, 應該一早派晒俾其他人(那些甲一填莊二, 甲二三留空然後乙一填莊二的人)...唔知你明唔明我講咩...因為講得比較亂..

大宅

引用:不過我估我的隨機NUMNER幾前,+應該甲一(莊

不過我估我的隨機NUMNER幾前, 應該甲一(莊二)就派了, 因為我甲二有填一間71區的, 照計如果甲一派唔到, 會去 ...
Hehe.....我明你講咩呀!同埋好認同你揀校既方向,熱門真係只可以揀一間,如果唔係一定會派咗唔知邊度!不過以我所知甲一係全港學生抽一次隨機編號,派完甲123,先再同剩下未派位又住同區的學生再抽一次隨機編號,再派學校。如有錯請更正...thanks

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

羲羲媽咪 發表於 13-9-10 13:42
Hehe.....我明你講咩呀!同埋好認同你揀校既方向,熱門真係只可以揀一間,如果唔係一定會派咗唔知邊度!不 ...
咦, 咁我又真係無聽過喎....但係不是只有一個隨機編號嗎? 我之前講的, 都係學校校長, 老師同之前有派位經驗的朋友講的, 但係就無聽過甲部同乙部會有兩組number?!

大宅

引用:Quote:羲羲媽咪+發表於+13-9-10+13:42+Hehe

咦, 咁我又真係無聽過喎....但係不是只有一個隨機編號嗎? 我之前講的, 都係學校校長, 老師同之前有派位經驗 ...
Sorry.....用錯個抽字,係排先至啱,係用同一個隨機先後,不過甲部係同全港學生比,乙部只係同同區比較。我想講既係甲部完成先會同同區既人排一次先開始進行乙部。thanks

大宅

引用:總之唔可以將大熱排晒頭幾位...我去年大熱

總之唔可以將大熱排晒頭幾位...我去年大熱的只揀了一間排 ...
官小,青松其實糸大熱啦,所有你入

到第一志願幸運,我認同你排位,煩爆,我心水梁周,之後兆霖,青松排二,三,不知這排名是否安全,70比71糸多少少學校選,但同樣有好多吾識選不落尼

男爵府

今年70要借幾多位比71?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

kittychan33 發表於 13-9-16 09:32
官小,青松其實糸大熱啦,所有你入

到第一志願幸運,我認同你排位,煩爆,我心水梁周,之後兆霖,青松排二 ...
官小不太多人揀, 青松就湖景少人揀, 山景那間都係熱的

不過小心兆霖去年只有33個位FOR統一派位, 因為有14個位撥左去71 區(因去年71區唔夠學位), 今年情況未知, 但如果要撥位俾71區的話, 又少了機會...

BTW, 去年有13 間70區的學校(包括兆霖, 官小, 何福堂, 湖景青松, 仁德, 蒙黃花沃, 五邑等等)撥了學位給71區, 所以揀這些學校的話, 競爭就大了

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

以下係我去年找資料時對某D學校的少少認識, 希望幫到大家:

1. 樂善堂, 我母校, 而家個校長好好 (佢以前係主任), 而且小班教學, 去年我都揀了它第四定第五
2. 梁周: 個校長係舊年先到任, 我曾聽過佢TALK, 個人認為佢幾aggressive, 而且學校首重成績,係大班教學的...但印象深刻係, 去年開放日搞得幾好, 曾與一個四,五年級的小朋友, 能以頗流利的英語交談
3. 志豪: 校長好NICE, 但個人認為它好著重活動如體育等方面, 標榜學校學生體育出色, 更說有學生因體育成績出色, 因而入到DBS..
4. 何福堂: 校長來了不久, 聽人講佢唔錯 (之前新屯門中心發生了業主糾紛, 人地話佢不畏強權借了校舍俾有關人士開會), 學校在他領導下比以前大有進步, 但個人睇過其升中派位好似麻麻
5. 伍時暢: 我小朋友以前的老師, 她的兒子在這校畢業, 她說學校雖然少人提也非大熱門, 但其實老師相當不錯, 她的兒子有學習障礙, 但老師都很有愛心盡力幫他
6. 莊二: 我小朋友讀緊, 暫時OK, 老師都好好, 好負責任(雖然我小朋友話老師有D惡), 個人認為都係幾谷, 我小朋友而家每日有6樣功課 (計埋1, 2樣改正), 今日先開始正常全日制返學, 但今個星期已要默書了..1年4次試...但要留意學校今年開始無校巴服務了

taiming  問咗莊二, 唔係冇校巴, 只係由校巴轉咗保姆車  發表於 13-9-16 14:02

別墅

回覆 l_wingwing 的帖子

今年照睇應該沒有分拆學位俾71區喇…請參考:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

鄒振猷、青松、仁德等等等等都有一半學額去咗自行分配,然後呢d學校嘅名都不在71區上顯示。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

keen 發表於 13-9-16 12:15

今年唔知會點, 因為去年個網都係無寫架, 係好後MOMENT先知原來會撥俾71區...亦都無人解釋過點解會揀左嗰D學校的學額撥去71區, 亦不知係咪年年一樣, 還是今年會揀第二D學校

呢度有個帖講71區選校, 好似有D家長話今年都會70區撥位俾71, 你都可以參考吓..

希望我提供有關去年選校的資料會對大家有少少幫助啦

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

keen 發表於 13-9-16 12:15

補充, 去年係1 月先知會有學位撥去71區

別墅

下?咁遲才公布?有無攪錯?教育局無俾人鬧爆咩?

大宅

l_wingwing 發表於 13-9-16 10:43
以下係我去年找資料時對某D學校的少少認識, 希望幫到大家:

1. 樂善堂, 我母校, 而家個校長好好 (佢以前係 ...

Hi, Wingwing

請問你對兆霖的意見點?兆霖學校是否做到英語化小學?因為先教中文再教英文.

tks!

大宅

回覆 keen 的帖子

可能自行收表後的資料數目發現71的申請者超出太多可供的學額, 而70的學額有多, 所以咪係大抽獎時撥過去呱...

首頁
12345...6

尾頁

跳至