跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

keen 發表於 13-9-16 12:50
回覆 l_wingwing 的帖子

下?咁遲才公布?有無攪錯?教育局無俾人鬧爆咩?
咪係LOR!

我女學校係1月通知我地, 我唔知係咪間間學校都係咁遲先知

所以建議各位家長要主動問返幼稚園, 幾時會通知今年的情況

別墅

咁樣講,71區d家長都唔夠時間去了解70區被分拆出來的學校,佢地點揀得落手?相反,70區d家長,一早排好哂策略,但又可能因為咁受到影響,排位會有所不同…點轉得切?

講真,區內人口約有幾多區內K3生有幾多,就算搬來搬去都係極少數啦…唔會等到收報名表才知…都唔明點解唔可以在第一階段前已經計算好…不過算啦…我地呢個教育局局長…仲可以期望d乜嘢…唔好攪到太混亂已經 Thanks God 啦…
:;pppp:

別墅

By the way, 我心水的學校,全都係有機會分拆出嚟嘅學校…不過我打算過咗第一輪,touchwood 唔收才再諗點排囉…但問題係,邊間排第一我都未拿定主意…

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

201102 發表於 13-9-16 13:07
Hi, Wingwing

請問你對兆霖的意見點?兆霖學校是否做到英語化小學?因為先教中文再教英文.
我當初都有諗過擺兆霖5志願內...我想揀的原因都係因為佢地重視英語同普通話, 聽講佢地想行國際學校/ 活動教學的模式, 會有Native english teacher, 同埋安排學生去外國交流...但因為我唔係好想小朋友讀多科聖經(因我不是教徒), 所以到最後都無揀...你可去下佢地的參觀日, D老師同STAFF都好NICE

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

keen 發表於 13-9-16 13:34

咁樣講,71區d家長都唔夠時間去了解70區被分拆出來的學校,佢地點揀得落手?相反 ...
我覺得對70區的家長影響都少D, 起碼之前已了解左自己區的學校, 但71區的家長, 根本無了解過那些70區的學校! 真係好難揀!!

伯爵府

l_wingwing 發表於 13-9-16 14:00
我覺得對70區的家長影響都少D, 起碼之前已了解左自己區的學校, 但71區的家長, 根本無了解過那些70區的學校! ...
其實借唔借位都好難揀, 因為學校被借咗學位, 變相又少咗位, 對策略黎講可能會有影響.
我打算報莊二, 諗住舊區又少人提, 希望機會大d啦

請問你係咪第1志願抽到?? 係第1輪定第2輪???

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:l_wingwing+發表於+13-9-16+14:00+我

原帖由 taiming 於 13-09-16 發表
其實借唔借位都好難揀, 因為學校被借咗學位, 變相又少咗位, 對策略黎講可能會有影響.
我打算報莊二, 諗住 ...
我自行唔夠分,入唔到,係大抽獎首志願入的。但其實都唔少人揀,尤其保幼好多學生都會揀保小,以我女幼稚園為例,最多人揀志豪,之後便到莊二,反而方王較少人揀。不過下年莊二有5班小一,今年只有4班,故今年機會大dd

伯爵府

l_wingwing 發表於 13-9-16 14:25
我自行唔夠分,入唔到,係大抽獎首志願入的。但其實都唔少人揀,尤其保幼好多學生都會揀保小,以我女幼稚園 ...
係呀, 志豪真係好多好多人揀........我本來想揀志豪而家都放棄了

別墅

回覆 taiming 的帖子

第一輪揀學校,除非你本身有20分或以上在手的學校,如果唔係,都唔會理有幾多人爭,點都係填最心儀嗰間啦…

伯爵府

引用:回覆+taiming+的帖子第一輪揀學校,除非你

原帖由 keen 於 13-09-16 發表

回覆 taiming 的帖子
問題係志豪極多人,抽獎機會又相對細咗。

加上成績莊其實好過志豪,升中都好d ,去完莊講座感覺個校長好nice 好親和。當初嫌佢舊,但而家覺得佢都係不錯嘅選擇丫

大宅

莊小講座几时有?

伯爵府

引用:莊小講座几时有?

原帖由 sze123 於 13-09-16 發表
莊小講座几时有?
啱啱做咗

不過校長話有興趣可打去問,佢歡迎喎!

大宅

引用:Quote:l_wingwing+發表於+13-9-16+14:25+我

原帖由 taiming 於 13-09-16 發表
係呀, 志豪真係好多好多人揀........我本來想揀志豪而家都放棄了
除了志豪,莊二都有人入到DBS

大宅

咁係味小班教學?

別墅

係小班教學的。

大宅

回覆:antia 的帖子

請問什麼叫DBS?

珍珠宮

回覆:70區首三間你會點排?

去年我的選擇,梁周順琴,羅陳楚思,五邑,我住碼頭果邊,所以都係先選碼頭附近,以近屋企,而自己覺得不太差為首要考慮。我個人覺得小朋友舟車勞頓返學會好辛苦。

別墅

正確,如考慮莊二的家長要留意,佢係冇校車服務。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:請問什麼叫DBS?

原帖由 rclee2in1 於 13-09-16 發表
請問什麼叫DBS?
男拔萃

伯爵府

引用:正確,如考慮莊二的家長要留意,佢係冇校車

原帖由 karmanf 於 13-09-16 發表
正確,如考慮莊二的家長要留意,佢係冇校車服務。
真的冇嗎?點解我問話由校車改為保母車。 好彩我算近 坐輕鉄2個站

首頁
12345...6

尾頁

跳至