跳至

首頁

尾頁

民房

請問有無媽咪將會係仁安生bb?

各位媽咪

你地book哂位未呀!聽其他媽媽講,仁安好似full到3月份,唔知係咪真架!

唉!我本身諗住係荃灣港安順產(預產期2月中),我醫生一直都話無問題,點知上次覆診時佢話太多大6人去港安生,好大機會無位,到時可能要tranfer我去政府!救命呀!我唔去政府架!

所以我想轉去仁安博博(至少多個choice),朋友介紹左個仁安醫生俾我,其實都唔知佢肯唔肯收我,我咁大個肚先搵人好似好衰咁!而且仲話仁安full到3月,事到如今,都唔知仲睇唔睇佢好(我約左4/1見佢)!
:-( :-( :-(

你地有無咩意見俾我呀?

大宅

Re: 請問有無媽咪將會係仁安生bb?

你睇個醫生係咪仁安既駐院醫生? 我個醫生話仁安有3條隊, 1. 駐院既醫生 2. 掛牌既醫生 3.大陸孕婦

駐院既醫生拿到床位機會大d!

祝你好運! :lol:
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

別墅

我個醫生都話 仁安本身的醫生, 會優先可以reserve到位, 仲有就係香港媽咪都會優先, 所以佢叫我唔洗擔心.

如果你那個是仁安本身的醫生, 你去問下啦, 可能都有機會, 因為仁安會加價, 同埋walk in無產檢的孕婦會再收加收兩萬, 所以我都希望會少d大陸孕婦入仁安.

仁安醫生個list可以在仁安婦產科到找到呀, 仲有上幾個星期出的那個新的booking policy, 你去望下啦, 會清楚d架

大宅

我都係睇開仁安的醫生, 佢早2個week已經幫我book左順產了.

大宅

cathymom,
你咁好既, 順產都可以book 定床位...我book 左二月頭開刀, 但醫生話如果bb早出世都唔guarantee有床位, 但book 左開刀都應該會有 priority 咁話...希望小bb 乖乖地, 等到開刀果日先出黎啦!

cathymom 寫道:
我都係睇開仁安的醫生, 佢早2個week已經幫我book左順產了.
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

民房

請問係咪要駐院醫生先有得book?

onchai 寫道:
cathymom,
你咁好既, 順產都可以book 定床位...我book 左二月頭開刀, 但醫生話如果bb早出世都唔guarantee有床位, 但book 左開刀都應該會有 priority 咁話...希望小bb 乖乖地, 等到開刀果日先出黎啦!

[quote]
cathymom 寫道:
[/quote]

別墅

我個醫生話我一直

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

godivaxs>

唉,我個case同你個case一樣,本來諗住響荃灣港安順產,點知醫生話walk-in入院會收的機會好微,到時會幫我搵其他醫院,但都無的話就要入政府生,當然就打死都唔制啦!

宜家唯有向班大6人的惡勢力低頭,book左期開刀免煩惱,醫生同姑娘confirm左book了手術室,點知頭先心血來潮打電話去醫院confirm下係咪真係留左手術室,果d姑娘話check唔到...佢再幫我check下手術室個部門有無留到,一陣call我...唉...好down好擔心呀!!!(我個醫生放大假,一月頭先返)

我已經因為班大6人無左自己生的權利,又俾幾萬元出黎生仔,個package仲要由今個月18號起由六日五夜cut到五日四夜,但價錢一樣,仲要無端端開一刀...我同阿仔究竟做錯d乜野!!!!:-( :-( :-( :-(

godivaxs 寫道:
各位媽咪

你地book哂位未呀!聽其他媽媽講,仁安好似full到3月份,唔知係咪真架!

唉!我本身諗住係荃灣港安順產(預產期2月中),我醫生一直都話無問題,點知上次覆診時佢話太多大6人去港安生,好大機會無位,到時可能要tranfer我去政府!救命呀!我唔去政府架!

所以我想轉去仁安博博(至少多個choice),朋友介紹左個仁安醫生俾我,其實都唔知佢肯唔肯收我,我咁大個肚先搵人好似好衰咁!而且仲話仁安full到3月,事到如今,都唔知仲睇唔睇佢好(我約左4/1見佢)!
:-( :-( :-(

你地有無咩意見俾我呀?

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

民房

唔該哂,各位媽咪!
我搵余啓文醫生,唔知佢算唔算註院醫生呢?

Harubi>
我地真係同病相連!俾班大6人累死,唔好咁擔心,可能你醫生已經幫你book左,佢地忙過頭費事幫你check住,醫生最鍾意接開刀,無理由唔記得book掛!
不過聽說開刀都好full喎!所以我先想搵多間醫院做後備!但係竟然間間都話full, 唔通我地生仔都有罪?

大宅

Dear godivaxs

Don't worry. Dr Yu 在我生仔仔時(Nov. 2005) 是仁安註院醫生, 還是很senior grade 的. 因此跟Dr Yu 去仁安都很方便. 因他是註院的, 生完留院幾天需要check-up, Dr Yu 都是最"准" 時的一個醫生.

放心啦, 我覺得Dr Yu 和仁安都很好的.

現在最重要放鬆心情, 祝你一切順利, 平安.

Doris

大宅

余啟文係仁安婦產科的主管醫生. 我都係睇佢的.

禁止訪問

大宅

hi Harubi,

點呀! 港安覆左你未呀? 我諗胡醫生無咁大頭蝦嘅! 上次我覆診時,問佢開刀使唔使book定先,佢仲話唔使咁急,叫我考慮多2星期都未遲!佢唔會咁得人驚到時又話book唔到叫我去政府呀!
係喎!你15號開刀,係胡醫生建議定係你自己擇日架?

hi Godivaxs,

我地真係慘,生仔都無地方生,其實我都諗過轉醫生,但好似太遲,而且我老公鬼咁鍾意港安,貪佢可以成日係玻璃窗見到bb,所以我好大機會開刀,但又怕會早作動,等我依家唔咁食涼野,無得清胎毒!真係俾班大6人搞死!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

heiheishum>無呀,姑娘無覆電話俾我呀,我都費鬼事追,唔想再煩!我老媽子同我老豆都話唔想我開刀,我明o既,邊個想個女無端端俾人開一刀,所以佢地強烈要求我最好自己生。我老公都唔想我開刀。

我老媽子吩咐我下次要問醫生我夠唔夠位自己生,如果夠位,就千其唔好開刀,生得時無私家醫院收的話就去聯合(我將會搬到九龍),三日兩夜住集中營都好過開一刀痛半年。

諗下佢又講得o岩,既然機會係50%有私家醫院收(一係有一係無),而最差的情況都係住兩晚集中營,好過無端端開刀傷身。我唔介意俾四萬蚊生仔,但因為大6人而俾四萬元去開自己一刀就好似好唔抵咁。宜家我都未決定到,下星期檢查時再按醫生的分析諗清楚啦!

以上純粹個人意見!

heiheishum 寫道:
hi Harubi,

點呀! 港安覆左你未呀? 我諗胡醫生無咁大頭蝦?! 上次我覆診時,問佢開刀使唔使book定先,佢仲話唔使咁急,叫我考慮多2星期都未遲!佢唔會咁得人驚到時又話book唔到叫我去政府呀!
係喎!你15號開刀,係胡醫生建議定係你自己擇日架?

hi Godivaxs,

我地真係慘,生仔都無地方生,其實我都諗過轉醫生,但好似太遲,而且我老公鬼咁鍾意港安,貪佢可以成日係玻璃窗見到bb,所以我好大機會開刀,但又怕會早作動,等我依家唔咁食涼野,無得清胎毒!真係俾班大6人搞死!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

別墅

我個人都覺得, 如果唔係因為醫學理由而捱一刀, 好似唔係咁好.

我醫生話順產入仁安無問題, 佢會幫我安排, 我唯有信佢, 因為我真係唔想只是因為book位而要開刀, 所以都有心理準備到時要upgrade上單人房.

希望大家都可以順順利利生小b啦

男爵府

好媽媽勳章

好同意GUB講法,唔係因為醫學理由而揀開刀對bb同媽咪都唔係咁好。
其實係仁安攞左no就應該早生同遲生都會有床位,我上星期做產檢,醫生都話醫院一直都有位剩,唔係100%full,我信佢,所以唔係太擔心。

首頁

尾頁

跳至