論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題.

大宅

yes ah

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

別墅

回覆:你地D姐姐星期日放假回來會否自動自覺幫手洗碗(晚餐)

象牙宮

monthousand 發表於 13-9-10 10:57
如題.

自律. 自動. 自覺. 是最好. 人仔, 外傭, 狗也好. 有自律性.
一入門. 介紹/ 講出 "我地生活習慣". incl. 几時起床. 雇主起床前. 你要做好... a.b.c.
睡前 家里要弄干淨. 拉圾 要丟, 洗拉圾桶. -> 保持卫生干淨.
每日 提 N个 我地生活習慣. (叫佢記錄/ 用腦記) 一星期 差不多. 偶而忘就提一提.

遇上 被動者/ 想偷懶/ 真的大头蝦,
喂, 廚房 还有東西沒 搞好. 通知佢. 飯桌有 杯, 你看不到么?
得閒時, 提佢, 你好時常忘記, 為何不做筆記?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

其實我之前的工人都會. 但新工人就快來. 唔知要唔要提出. 因我有D朋友既姐姐話星期日day off. 留返第二朝先洗....

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 monthousand 的帖子

:loveliness: 自動波嗰隻 ! 唔會計較係放假天 .

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

monthousand 發表於 13-9-10 11:53
其實我之前的工人都會. 但新工人就快來. 唔知要唔要提出. 因我有D朋友既姐姐話星期日day off. 留返第二朝先 ...
反正 佢新黎,就約法3章啦。話比佢知 每日廚房/廳 的杯,碗,殜 都要洗好先休息。
我都係咁。佢一到步 我就咁講,到佢第一次放假前一日,佢主動問我,放假出門前 有咩一定要完成? 要拖地 or 。。。 。我都話, 唔使,洗哂D 杯/碗果D 就得。

視孚你自己,我有D 朋友要工人早上掃地,拖地 才出門口~ 都有。

大宅

謝分享咁我同佢約法三章先.

大宅

我工人放假早上掃地,拖地 才出門口, 自動自覺同平時一樣

大宅

augustbee 發表於 13-9-10 11:59
回覆 monthousand 的帖子

自動波嗰隻 ! 唔會計較係放假天 .

我個姐姐都係

侯爵府

休息日佢有權唔做,自動自覺可以,要求佢就....

你個老板會唔會同你約法三章,放假都抽d時間返工.....

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:你地D姐姐星期日放假回來會否自動自覺幫手洗碗(晚餐)

會!不過我冇叫佢做嘅!反正今晚吾洗,聽朝都係佢做架啦!佢做我又吾會阻止佢

男爵府

會。但如果唔做我都okay,因嗰日係佢假期。

侯爵府

回覆:monthousand 的帖子

大宅

引用:會。但如果唔做我都okay,因嗰日係佢假期。

原帖由 Aquachan 於 13-09-11 發表
會。但如果唔做我都okay,因嗰日係佢假期。
same 仲会執下屋抹地。

男爵府

會,有時碗碟多,會叫佢第二朝先洗,佢都會洗完先沖涼,算係唔話得!

大宅

會,早上抹地,洗杯及洗厕所浴室才出去,晚上会幫我洗小朋友衣服。

首頁

尾頁

跳至