在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

月餅勳章

bb滿月後,一直在嬰園入託,直至而家兩歲入N班。當時一直有一位EE幫忙做BACKUP。

由於大半年前遷居,再加上bb就讀的N班不在EE居住的地區,只有另覓人選照顧。

在帶bb去N班面試時,負責面試的主任提議可以找社區保母幫忙接放學。

其實社區保母計劃是怎樣的一回事,下面網頁有詳細介紹,亦有列出全港營運機構名單。

http://www.swd.gov.hk/doc/family/ccc/NSCCP%20-%20service%20brief%20(Chi)%20(Mar%202012).pdf

我住屯門區,所以便直接聯絡仁愛堂安排登記。登記時要帶小朋友出世紙、父母身份證、地址證明、小朋友相片一張。如需申請費用減免,需另帶最近三個月糧單及填寫社會需要表格。

服務需要預先登記及填表,某些繁忙時段(如暑假)最好盡早登記及預約,以便社工安排做配對,否則,一星期前預約亦可。

費用為$20一小時,機構約一至兩週安排收費一次。(如是託管小組,收費為$16一小時)

預約服務時要留意,營辦機構會盡量安排就近的保母,但不保證一定可以安排到「極為就近」的保母。像我自己,現時的保母距離家居四個輕鐵站車程。營辦機構不會在使用服務前安排保母與服務使用者見面,亦不容許服務使用者私下向保母索取直接聯絡方法(就算你嘗試問保母亦不會回答),所有和服務相關的溝通必須透過機構進行!好像我只是找保母幫忙接放學,機構只會告訴我保母的姓名,接送安排(在指定時間於輕鐵月台等候,不用上保母家),保母的其他個資,會由營辦機構直接通知學校。另外最重要的,所有託管均在保母家進行,保母不會上門。還有,不保證你要求的時間一定會找到保母。(我自己只是下午時段找到保母接放學,但上學部份沒有合適保母可配對,最後我要向上司作「特別安排」才解決問題)
另外,服務滿四小時,會安排餐膳給寶寶。BB今天用了八小時服務,所以保母會安排午餐及晚餐。

今天第一天用服務,其實我是很擔心的。不過當BB開心的和保母來到月台時,證明我是多慮了。保母會跟你交待BB的情況,當然你有問題也可以向保母詢問(除了聯絡方法),而每次用完服務,保母都會要你即時簽寫服務開始及結束時間。負責我的保母是一位典型的家庭主婦,感覺親切,最少讓我安心。不要忘記,社區保母某程度都是一個半義務性質的社會服務,除了服務使用者支付的費用,營辦機構都會付出同等費用給義工,另有特別津貼。所以除非對方真的太差,不要以聘用EE的要求比照辦理。

希望對有需要使用服務的JM有幫助,謝謝收看!

(基本資料這裡已寫了,個別機構的做法或有不同,只供參考。有需要請向營辦機構查詢)

大宅

回覆:第一次用社區保母

太好了

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

多謝分享

知道有呢啲服務,但唔知點登記,又唔知可唔可信

咁其實佢地薪金係好少?

但又肯做保母?湊細路真係唔同一般工作,好費心神

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

侯爵府

陪月勳章

我係沙田區都用過哩個Service﹐
都好好﹐
其實做得褓母 ee 都當自己係義工性質﹐
真係要好有愛心至得!
我都好佩服佢地。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thanks for sharing

大宅

Thank you for sharing.

別墅

thanks for sharing!

大宅

我大約4年前申請過,當時社工有帶我上EE屋企睇環境
原來依家唔得拿?

大宅

我剛申請等回覆,服務分託管同上門(可能唔同地區唔同),其本係義務性質得車馬費,所以保母都係有愛心唔會向錢看嘅

男爵府

男爵府

月餅勳章

回覆 09729loklok 的帖子

社區保母其實係義工性質,雖然營辦機構都會比番津貼佢地。

湊人地小朋友真係唔容易,少d愛心都唔得。

男爵府

月餅勳章

回覆 wlhbee 的帖子

可能我只係要求接送返學放學,所以冇咁既安排。

大宅

引用:bb滿月後,一直在嬰園入託,直至而家兩歲入

原帖由 christinetin 於 13-09-10 發表
bb滿月後,一直在嬰園入託,直至而家兩歲入N班。當時一直有一位EE幫忙做BACKUP。

由於大半年前遷居,再加 ...

大宅

bb幾大先可用這服務?!

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

很好丫 ~ 有需要時都找到幫手

大宅

多謝分享!

男爵府

月餅勳章

回覆 chungelaine 的帖子

我唔知點解你要比個我。

不過冇所謂啦。

我知你而家搵緊b湊,自稱做緊社區保母。

有愛心、有責任
曾任職於幼稚園及做義工 現職社區保母

工作範圍 : 陪月及湊bb
工作地區:港島東區
e-mail: xxxxxxxxxxxxxxxxxx

又係既,社區保母的服務奬勵金的確好少。

用左服務兩個禮拜,遇過兩個保母,服務好兩極,第一位好好,第二位我覺得求其到我已經要求換人。

你係邊一種人﹖:;pppp:

男爵府

月餅勳章

回覆 BonPong 的帖子

其實初生已經可以。

大宅

引用:回覆+chungelaine+的帖子我唔知點解你要比

原帖由 christinetin 於 13-09-18 發表

回覆 chungelaine 的帖子
比依個,咪就係我真係覺得開心囉!
(冇任何)

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:bb滿月後,一直在嬰園入託,直至而家兩歲入

原帖由 christinetin 於 13-09-10 發表

由於大半年前遷居,再加 ...
資料好詳細,thanks for sharing.

首頁

尾頁

跳至