懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 babypoma 的帖子

加油媽媽,等你的分享。
能夠做媽媽感覺好奇妙,最大的禮物。

大宅

回覆:puipui_lui 的帖子

agree

大宅

回覆:babypoma 的帖子

我嘅BB都係神賜嘅,感謝主帶領!願神賜你母子平安!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:點解時時有人問大肚可食生野

好支持樓主,每次見到又有人問真係覺得好煩……當然好彩既會冇事,但一中左李斯特,BB幾大都會有生命危險,係講緊連命都冇!大家識鬧大肚食煙既媽媽有問題,我覺得呢樣其實仲嚴重過食煙……但都係不停有人話食左冇問題,唔明……

babypoma  其實人食唔食唔關我事格, 不過都真係睇到忟  發表於 13-9-11 22:18

大宅

引用:回覆+everjojo+的帖子嗰個係我今朝第一個睇

原帖由 babypoma 於 13-09-11 發表
回覆 everjojo 的帖子

嗰個係我今朝第一個睇到既留言, 當下真係 到呢.
樓主,我絕對支持你,你都只係出於好意提醒其他媽媽,你睇到都黎,我睇到都地,諗深一層佢思想上應該係極度無知,先會咁答覆你,我地當佢係無知少女吧

babypoma  好彩好多媽媽們都知道真實情況係點   發表於 13-9-11 22:21
阿B你要健康地成長呀

別墅

回覆:點解時時有人問大肚可食生野

隔離仲要有個post問食唔食元氣,原來都真係有唔少媽媽會不顧阿b嘅安全食魚生,佢地真係好夠勇,希望佢地都唔會係唔好彩嘅人喇

大宅

Dada0208 發表於 13-9-11 20:21
隔離仲要有個post問食唔食元氣,原來都真係有唔少媽媽會不顧阿b嘅安全食魚生,佢地真係好夠勇,希望佢地都 ...

其實引到我整咗咁大篇野出黎就係因為依個 post !!!!!!!

原先我想係入面留言回應鬧爆食生野既人, 但一來我唔想喺人哋地盤好似攪事咁, 而二來我想出個 post 等其他人見到個 subject 會入黎望吓、留意多啲 "食生野" 既問題 (我唔係要人留意我出既 post, 我剩係想多啲人 alert 食生野對孕婦黎講係幾咁嚴重、而後果對胎兒係幾咁恐怖)

好多人為咗口腹之慾會覺得好難戒口、有啲會認為食一兩件就唔會中招、有啲甚至真係認為無問題. OMG!!! 雖然唔關我事但我實在唔想會有啲咩悲劇發生

大宅

*** 另外補加咗係衛生署網頁搵到既資料於第一頁, 內容係由下面條 link copy 出黎架 ~

http://www.chp.gov.hk/tc/content/9/24/14450.html

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sabby 發表於 13-9-11 01:19
咁其實食任何食品都可以有風險, 即使熟既,存放得唔好都有風險,你既遭遇我好同情, 但無point 話食生野就攞B ...

樓主幾時話佢小產同食生野有關? 佢梗係調理好身心至再有bb 兼拿出勇氣重提流產之痛, 之後叫人珍惜bb. 有時講野唔駛咁mean.

你果位專業既醫護人員響邊度做, 同埋你個醫生係咩名, 不如開名等大家去問下佢地係咪安全.

siuyingbbb  我之前個comment都係咁問, 我贊成開名, 等大家都alert呢個醫生  發表於 13-9-12 11:54

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

果d topic 我以前都會覆下, 而家有時會skip 左唔睇.

我原本係餵緊奶睇tablet時見到呢個post, 事隔半日我都要用電腦上黎回呢個post, 因為用電腦打字又快又方便. 樓主, 我絕對支持你既好意, 希望d 新手媽媽可以注意食生野既危險性.

不過我亦覺得你又唔駛睇得咁肉緊, 總會有人連資料都唔搵下就走上黎問. 有d 人純粹想得到支持, 又有人真係肯上黎問下意見, 間中都會有jm 真係聽完意見後聲稱唔會食生野. 肯問都好過乜都唔理就走去食生野.

瑪瑙宮

jacaranda96 發表於 13-9-11 10:47
不好意思,但忍不住要說你就樓主之前小產經歷的留言,真的不夠 sensitive. 還有,所有我見過的醫生、regist ...

講真我都係唔信d 中文網站, 我搵資料都係睇英文網站或者政府網頁為主, 佢地中肯d.

我住既地方甚至話真空包裝既食物都唔食得架~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Dada0208 發表於 13-9-11 20:21
隔離仲要有個post問食唔食元氣,原來都真係有唔少媽媽會不顧阿b嘅安全食魚生,佢地真係好夠勇,希望佢地都 ...

我之前一個月起碼食2,3次元氣,依家有左食過一次(果日係同步驗到有左),忍左2個月真係好想好想食!老公話星期日同我去食,話叫炸蝦卷果D熟既就OK...但我都覺得唔好...D飯凍架嘛...連至愛既甜品,泡菜我都戒緊...都係食住PIZZA頂住先好過.....

別墅

引用:Quote:Dada0208+發表於+13-9-11+20:21+隔離

原帖由 野豬媽 於 13-09-12 發表
我之前一個月起碼食2,3次元氣,依家有左食過一次(果日係同步驗到有左),忍左2個月真係好想好想食!老公話 ...
我有三百幾蚊積分用唔到添呀,唯有益媽咪啦,哈哈
其實食熟嘢都會交差感染,因為飯係同一堆,師傅對手都係同一對,我食過一次只食熟嘅都比媽咪話,唯有生完先再食啦,都唔係要頂幾耐啫,一齊做個乖媽媽喇

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Dada0208 發表於 13-9-12 11:35
我有三百幾蚊積分用唔到添呀,唯有益媽咪啦,哈哈
其實食熟嘢都會交差感染,因為飯係同一堆,師傅 ...

係啦~所以我都係諗住星期日去食PIZZA算數~我叫緊身邊朋友幫我留單我要JOIN MEMBER~ 我依家仲成日諗類似問題,好似朱古力餅咁,我開完食唔曬包返保鮮紙放雪櫃,其實已經唔再食得....可能都會有李斯特菌?? 益左我老公

瑪瑙宮

野豬媽 發表於 13-9-12 10:55
我之前一個月起碼食2,3次元氣,依家有左食過一次(果日係同步驗到有左),忍左2個月真係好想好想食!老公話 ...

有冇諗過自己整?

我有時同個仔整壽司當親子活動. 有時唔得閒整又口痕, 咪單整壽司飯 (咁暖暖地都食得), 食普通送菜.

大宅

bosch 發表於 13-9-12 03:59
果d topic 我以前都會覆下, 而家有時會skip 左唔睇.

我原本係餵緊奶睇tablet時見到呢個post, 事隔半日我 ...

我又真係肉緊咗啲

除咗見到有啲媽媽明知有危險都要話食少少無問題我會睇到忟之外, 其他如睇到佢地真係唔知或可能睇完其他留言覺疑惑我都無咩野既 {:1_1:}

大宅

野豬媽 發表於 13-9-12 10:55

你好乖呀!!!

好多野我都想食 ~ 軟雪糕、沙冰、而家熱辣辣出去食野時好想叫杯凍野飲 (但出面好多餐廳都唔會有獨立支裝只會就咁加冰, 所以都係只叫熱飲, 於是越食越熱出晒汗呀)、忌廉蛋糕、沙律、海鮮 buffet ........ 真係好多

於是一想食時即刻諗住 BB 就會消滅依啲慾望喇

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

同意, 講真零食啊, 熱氣野我有時都忍唔到口, 但係生冷野就唔會LOR.....

侯爵府

親子王國15週年勳章

支持樓主~~~我都認同陀得BB可以既咪忍下口~~~需知道好多時BB係個肚度,做阿媽既只能夠聽天由命, 假如我做少少野, 可以令佢少左某啲風險, 真係好值得囉,而且生左之後,想點食就點食啦,無謂自己食完驚餐飽

babypoma  好認同依句聽天由命!! ~ 所以其他野就真係要乖乖   發表於 13-9-12 18:54

男爵府

真係要比我6299睇下
日日叫我食小小生野唔怕:;pppp:

首頁

尾頁

跳至