自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

鄧達智___何止父母放心

何 止 父 母 放 心

(抄錄蘋果日報) 鄧達智 2006年12月28日

鄧 官 鄧 夫 人 帶 兩 名 孖 生 子 女 與 他 們 的 保 母 飛 往 新 加 坡 度 聖 誕 , 以 聖 淘 沙 島 為 中 心 放 幾 天 舒 服 假 。
為 甚 麼 去 新 加 坡 ?
安 全 , 放 心 。
鄧 夫 人 告 誡 老 公 : 「 十 五 歲 之 前 想 也 不 要 想 帶 我 對 仔 女 上 大 陸 … … 」
聽 完 一 個 又 一 個 帶 兒 童 恐 怖 個 案 , 當 大 律 師 的 鄧 夫 人 幾 乎 嚇 到 個 心 連 埋 個 肺 都 甩 。
最 新 一 單 , 朋 友 老 婆 帶 不 算 很 小 , 也 有 八 、 九 歲 的 男 孩 到 羅 湖 城 閒 逛 。 男 孩 尿 急 , 母 親 在 男 廁 門 口 等 候 , 讓 他 獨 自 入 內 如 廁 , 五 分 鐘 、 十 分 鐘 過 去 , 未 見 人 影 , 心 急 起 來 不 顧 男 廁 還 是 女 廁 , 衝 入 麻 甩 佬 一 個 個 棟 度 屙 尿 的 男 廁 大 叫 仔 仔 邊 ? 死 咯 , 無 聲 氣 , 情 急 打 電 話 給 內 地 工 作 有 年 的 丈 夫 求 救 。 男 人 熟 悉 內 地 , 冷 靜 , 要 她 到 某 公 安 分 局 等 待 , 然 後 聯 絡 了 幾 通 人 等 兼 帶 備 十 萬 元 現 金 。 夫 婦 二 人 被 帶 到 一 所 房 子 , 內 有 數 十 兒 童 , 他 們 認 人 。 認 不 出 , 負 責 人 說 , 不 可 能 , 這 個 區 過 去 三 數 小 時 的 「 貨 源 」 全 數 在 此 , 他 們 再 尋 。 無 奈 再 入 內 細 心 細 看 , 才 發 現 自 己 仔 仔 在 人 堆 中 昏 昏 迷 迷 , 頭 髮 剪 了 , 樣 子 塗 污 了 , 衣 服 轉 了 , 不 細 心 看 根 本 認 不 出 來 。 又 哭 又 笑 , 用 十 萬 大 元 換 回 個 寶 貝 仔 , 負 責 人 說 再 遲 一 兩 個 小 時 , 如 果 已 出 貨 , 便 不 知 去 了 那 個 湖 南 、 江 西 還 是 甘 肅 省 , 不 再 見 天 日 咯 ; 嚇 得 那 個 平 日 吃 慣 安 樂 茶 飯 無 憂 米 , 無 事 帶 子 女 閒 逛 羅 湖 城 或 深 圳 各 區 骨 的 得 閒 師 奶 , 發 誓 不 再 帶 小 朋 友 過 關 。
後 來 回 想 , 等 候 期 間 , 未 見 仔 仔 走 出 來 , 只 見 倒 垃 圾 工 人 推 出 大 架 垃 圾 車 仔 … … 子 車 ? 鄧 夫 人 聽 完 個 心 更 沉 !
新 加 坡 , 叫 父 母 帶 年 幼 子 女 前 往 旅 遊 最 安 心 的 國 度 , 海 水 不 佳 , 但 聖 淘 沙 各 式 水 運 遊 戲 齊 備 , 沒 有 袖 珍 士 尼 , 卻 有 更 精 采 的 動 物 園 、 植 物 園 、 夜 間 動 物 園 , 處 處 空 氣 淨 , 綠 樹 林 蔭 , 大 大 條 行 人 道 , 吃 的 東 西 來 源 安 全 , 不 用 驚 嚇 , 語 言 方 便 , 新 加 坡 人 又 基 本 上 十 分 友 善 。 除 了 小 朋 友 玩 得 開 心 , 讓 保 母 照 顧 孩 子 , 父 母 又 可 以 開 小 差 卿 卿 我 我 浪 漫 一 番 , 這 的 餐 廳 與 Spa 同 樣 一 流 , 置 身 其 間 燭 光 美 酒 濃 情 , 除 了 放 心 , 更 可 拾 回 往 昔 拍 拖 追 求 時 , 看 香 港 回 歸 後 愈 搞 愈 煩 , 更 羨 慕 新 加 坡 。

大宅

Re: 鄧達智___何止父母放心

很可怕!

伯爵府

魅力王子

子爵府

複式洋房

複式洋房

大宅

大宅

好媽媽勳章

想去玩?有錢就搭飛機啫,無錢為有返大陸
快樂可人兒
:-DResults:

子爵府

好媽媽勳章

我以前番大陸做野,成日聽見做野附近d人講邊個個仔又唔見左,多數係街玩下俾人捉走左.有d明搶,亞媽抱住個仔照搶.佢地無錢無門路搵番,就咁白白無左個仔.所以我唔會帶巴魯旦番大陸.同埋講俾想帶bb番大陸d媽咪知,千祈唔好同個bb著到身光頸靚.抱住要加條孭帶,好大個果d就教定個細路要點做同埋俾定個銀雞,有咩事吹定先.隨行最好多幾個大人,好似g4咁前后右左包圍個bb/小朋友,仲要寸步不離.呢d係公安朋友教.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

別墅

renren 寫道:
我以前番大陸做野,成日聽見做野附近d人講邊個個仔又唔見左,多數係街玩下俾人捉走左.有d明搶,亞媽抱住個仔照搶.佢地無錢無門路搵番,就咁白白無左個仔.所以我唔會帶巴魯旦番大陸.同埋講俾想帶bb番大陸d媽咪知,千祈唔好同個bb著到身光頸靚.抱住要加條孭帶,好大個果d就教定個細路要點做同埋俾定個銀雞,有咩事吹定先.隨行最好多幾個大人,好似g4咁前后右左包圍個bb/小朋友,仲要寸步不離.呢d係公安朋友教.

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔係咁恐怖啊?咁新年返大陸都怕怕地喎...

複式洋房

客C啦,好在揾得番
該用戶已被刪除

大宅

我真係打死唔敢帶小朋友返大陸呀
從來從無犯錯 而離場仍是我  我不想參加戰爭
但熱愛怎平分 必須找個犧牲
請你盡量殘忍 給我絕望原因
要徹底 痛我心令我死心   我不想記住遺憾