跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女啱啱返N1 4日,日日返學冇喊,但日曰l放學老師都只係當住阿女面前同我講佢有咩做得唔好,從來冇一句稱讚,返咗4日啫,你想佢點?我唔係咁認同呢種溝通方式,我認為要多鼓勵小朋友,佢哋先会做得好,有自信。
你哋覺得點?

大宅

下....小朋友雖然細, 但佢地識聽的...咁樣唔係太好喎...

伯爵府

醒目開學勳章

shuhaha 發表於 13-9-11 09:55
我個女啱啱返N1 4日,日日返學冇喊,但日曰l放學老師都只係當住阿女面前同我講佢有咩做得唔好,從來冇一句 ...

你小朋友係讀邊一間?兩間係唔同既幼稚園
老師點講小朋友唔好?
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

大宅

回覆 shuhaha 的帖子

你講緊樓下定樓上果間呀?樓上先有N1班,但校名就沒有「田家炳」的。

大宅

回覆:misshk12 的帖子

樓上N1

大宅

引用:樓上N1

原帖由 shuhaha 於 13-09-11 發表
樓上N1
應該係救世軍乙明幼兒學校

大宅

回覆:有冇小朋友讀緊救世軍乙明田家炳N或K可以傾下?

我諗係個別老師問題?唔好意思,我個仔都報咗(佢2012年4出世),我想問會唔會有interview定真係先到先得?大概係點安排?唔該!

大宅

我係樓上的家長,老師曾講過,唔好俾小朋友好似唔話得咁。至於排隊,排到就可以in,in好簡單的。今年排二百後都入n2

大宅

回覆:misshk12 的帖子

咁又係,唔話得又唔好,但讚小朋友做得好都非常重要
我諗兩方面要平衡得好好先得

伯爵府

醒目開學勳章

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

大宅

回覆 Sweet@family 的帖子

Haha. It is an interesting checklist. Thanks for sharing.

伯爵府

醒目開學勳章

misshk12 發表於 13-9-13 12:09
回覆 Sweet@family 的帖子

Haha. It is an interesting checklist. Thanks for sharing.

唔洗客氣,
事實上,見到太多呢類家長,不懂面對現實,永遠唔知道影響到別人,甚至苦了自己的孩子.
如果唔係咁支持學校既理念,很容易產生獨有既一套方法,並多加於他人身上.何必呢?

首頁

尾頁

跳至