跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 天水圍邊間幼稚園好?

我有tel, thanks!!

idaandho 寫道:

以我所知佢係有外籍老師係到!有普通話老師係到!應該係由外籍老師教!或者我比個電話你打去問吧!你要就p.m我啦!

禁止訪問

別墅

我知英藝d學費收得好貴, 他貴在d mud 呢? 有咩好? 有咩唔好呀?

珍珠宮

winnie_hkh 寫道:
我知英藝d學費收得好貴, 他貴在d mud 呢? 有咩好? 有咩唔好呀?

1. 私校,無正苦資助咪貴 d lor...
2. 環境 & 設置,裝修得幾靚,好 colourful.....有sir 滑梯,波波池,電腦室,圖書室,好似有跳舞室tim.....
3. 每日都有英文堂,有外籍英文老師,唔只 1 個 tim.....有普通話老師...

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

webjen 寫道:
[quote]

1. 私校,無正苦資助咪貴 d lor...
2. 環境 & 設置,裝修得幾靚,好 colourful.....有sir 滑梯,波波池,電腦室,圖書室,好似有跳舞室tim.....
3. 每日都有英文堂,有外籍英文老師,唔只 1 個 tim.....有普通話老師...[/quote]
hi webjen,
我記得你啦, 你話比我知英藝在翠湖居架. thx 先.
其實我想囡囡小學在元朗讀, 如果我囡囡在天水圍英藝讀幼稚園, 可唔可以派到元朗好的小學架.
我有d朋友話元朗肖珍好呀, 大部份學生都派到好的元朗小學喎.
我亦諗過n1在天水圍英藝讀, 到k1在轉去元朗肖珍, 唔知好唔好呢?

珍珠宮

winnie_hkh
小學...講真我真係唔多清楚......據我o既理解,"大抽獎"係跟你住o個區o既校網,你住元朗就派元朗lor,而抽獎講運氣,唔關幼稚園事.......
自行報名o既,就睇小朋友 interview o既表現,背景之類,可以話唔關幼稚園事,又可以話關,可能小學都睇讀邊間幼稚園!!

希望我無理解錯,講真,幾年後個 system 係點都要問下李生先
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

日日都有外籍老師英語課及普通話課.

別墅

Hi moondream3003,
Thx 哂.

moondream3003 寫道:
日日都有外籍老師英語課及普通話課.

[quote]
[/quote]

別墅

webjen 寫道:
winnie_hkh
小學...講真我真係唔多清楚......據我o既理解,"大抽獎"係跟你住o個區o既校網,你住元朗就派元朗lor,而抽獎講運氣,唔關幼稚園事.......
自行報名o既,就睇小朋友 interview o既表現,背景之類,可以話唔關幼稚園事,又可以話關,可能小學都睇讀邊間幼稚園!!

希望我無理解錯,講真,幾年後個 system 係點都要問下李生先

hi webjen,
thx 哂. 我只是想囡囡入到間好的幼稚園, 跟住直入間好的小學囉, 就算貴d有ok架, 最掔要貴得有價值.

大宅

我誠意推薦天主教聖葉理諾, 雖然有些媽咪話課程太淺, 但我個仔讀落並不如是, 因我曾跟其他幼稚園比較實分別不大, 反觀有些媽媽話我知,她們子女讀課程深的幼稚園,功課太多真的壓力太大了, (萊茵, 德怡, 幼聯), 我有朋友孩子讀創價雖是名校但課程卻淺過聖葉,
不要說深淺, 我覺得讓孩子讀得快樂開心才是重點, 還要加上學校環境配套, 清潔安全. 以上提到的聖葉能做到.
以前我會為學校有沒有外籍老師為重點, 但經過專家分析和實地考察, 發現學校的外籍教師多為印藉, 巴藉, 發音會不同, 一星期只上1或2堂,但學校卻因而收多額外費用, 值得嗎?
學費的平與貴弈不能厘定學校好與壞, 貴的學校學生會學到很多東西嗎?K1-K3返半日的只有3小時, 是試問3小時學童能吸收多少呢?我認為課外活動對學童是很重要,1/.眼界大開, 増廣見聞 2/.團隊精神,
聖葉有很多課外活動, 免費的有小蜜蜂, 基督小幼苗, 這些都有很多活動給學童參與.此外還有國畫, 台拳, 舞蹈等...說得太多啦, 我還是認為貴媽媽首先要實地考察看看學校接送情況, 教學理念, 環境師資, 是否符合自己的小孩, 李國章曾要求名幼稚園不要給幼童太多考默, 並認為4-5歲的兒童應是開心的成長不應給太多的壓力.要有全人的理念.
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

珍珠宮

Diane俊俊媽 寫道:
聖葉有很多課外活動, 免費的有小蜜蜂, 基督小幼苗, 這些都有很多活動給學童參與.此外還有國畫, 台拳, 舞蹈等...說得太多啦

嘩!! 真係好正 wor,可惜我小朋友要番全日班,聖葉無啦!!
我都同意真係要去實地交察一下

大宅

除了課外活動多外~還有其他的, 唔厭我煩的話請看我介紹>
天主教聖葉理諾
設施~
小花園
禮堂
電腦室
音樂室
男女TOILET 勁清潔 (看過很學校都唔做足, 德怡英藝有臭味)
兩層課室及PLAYGROUND(勁COLOURFUL光猛清潔)
滑梯, 單車, 玩具, 勁新
隔離是教堂, 學生會在那裡見神父.
老師, 校長~
有愛心, 耐性
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

男爵府

英藝toilet已經重新裝修, 勁正.

大宅

英藝toilet已經重新裝修, 勁正.

裝修了就直得加分
以前去interview英藝, 看到那裡幾大, 但我最怕toilet唔夠清潔, 再加上只跟校長談15分鐘, 她便收我個仔, 我覺得怪怪我就無考慮. ?-(

男爵府

Diane俊俊媽,

男爵府

我都好同意diane俊俊媽講最緊要小朋友讀得好開.

我個仔上學期係讀英藝的,但發覺我個仔讀得唔開心,細問之下原來比老師打手拍所以佢好驚返學,同埋開始有倒退行為,
瞓晏覺賴尿,成日都話要打人,情緒好唔穩定. 所以我已經轉咗學校了

大宅

其實我當初揀學校時, 天水圍大部份的幼稚園我也去過.
當初還比個仔讀激活playgroup, 試下啦(因覺得環境幾好)
但有次我同個仔上堂, 我見有隻甲

大宅

老師打手拍所以佢好驚返學,同埋開始有倒退行為,

別墅

[quote]
Diane俊俊媽,

男爵府

winnie_hkh,

係用D硬皮書仔問, 問水果動物和車輛.

[quote]
[quote]
Diane俊俊媽,

首頁

尾頁

跳至