跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 天水圍邊間幼稚園好?

[quote]
moondream3003 寫道:
winnie_hkh,
係用D硬皮書仔問, 問水果動物和車輛.
[quote]

moondream3003,
thx.
我同事剛剛比在d card 是水果,動物和車輛, 我得閒都要教下hayley, 等她遲d interview 英藝都識先.

男爵府

我住天富, 但因為我老公成日要番大陸做野, 所以我搬左去我奶奶道住. 而且一直都覺得天水圍元朗區的學校比較雜, 同埋多新移民. 而家我個大仔讀緊青衣學之園K1, 這是間雙語幼稚園.
但近來覺得真係再忍受唔到我奶奶, 所以想搬返入天水圍住.
請問其實天水圍元朗區D幼稚園好唔好.
我對天水圍元朗區的幼稚園一冇所知.
我想搵間雙語�國際的全日幼稚園. 請問邊間好.
請問英藝是否全日的. 幾錢學費呀? 好唔好架?
請多多指教. Thank you.

男爵府

Lovelymame

如果你讀私校, 咁都會太多新移, 就算有, 都會好

民房

Hi 阿各位媽媽
我好同意diane媽媽我見解, 小女嘉嘉以前都在英藝上k1
但我實在覺得唔掂
1. 白鴿眼
2. 班主任拍打我女手臂叫我個女唔好講

民房

唔記得要自我介紹!~我係元朗區新成員lingling媽媽

其實我依家讀緊幼兒心理課程(浸會)~所以知道兒童有個全人發展係very important
所有beautymama多讓子女參與課外活動呀!!
尤其是有紀律的團体呀! (童軍, 小蜜蜂....)

大宅

很開心你同意我的見解
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

民房

[quote]
kapopooh 寫道:
我都好同意diane俊俊媽講最緊要小朋友讀得好開.

我個仔上學期係讀英藝的,但發覺我個仔讀得唔開心,細問之下原來比老師打手拍所以佢好驚返學,同埋開始有倒退行為,

複式洋房

各位 :
我當初都諗住比個囡報讀天水圍英藝,諗住少機d新移民,但我個同事個妹喺呢間做老師,佢同我個同事講有小朋友都唔好比佢地入去,因為大部份老師都冇註册,教署唻巡要走鬼,有d老師冇愛心,秤住小朋友件衫行,所以我都唔會比個囡讀 lu !

禁止訪問

禁止訪問

大宅

請問天主教聖葉理諾在那裡? Tks

別墅

天盛,警處後面,有間座堂式教堂。[quote]
為自己的夢想而去想,到自己想到的地方,做自己想做的事。 因為你只有一次的人生及一次的機會去做這全部的事。

男爵府

peggyyau :

check pm pls

禁止發言

禁止發言

男爵府

我識有個朋友參觀完其他學校後都係選擇番英藝, 佢話根本無得比0咼, 希望我Samuel 將來讀得開心啦, 佢今年八月入N1呀. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

peggyyau

唔好意思我仔仔未讀過英藝只去interview過, 學術上不便作出比教.但可提供以下資料:
師資~ 全部都係合格幼兒導師.(因是教會學校check比較嚴)

環境~ 對面係警局, 後面係公園, 隔壁係教堂, 空氣清新,
校內~分3層, 有lift搭, 2層課室, 1層禮堂, 小花園,
2層playgroung, 電腦室, 音樂室,會到教堂祈禱.每間課室都有電視, 獨立洗手盤(有電視節目介紹聖葉, 形容為最具優質設備的幼稚園)

課程~ 主題教學, e.g 季節: 秋天~會和小朋友到公園觀察樹 葉, 植物等.討論, 專題習作.

英文~ jolly phonics > 無外籍老師.

課外活動~ 基督小幼苗, 小蜜蜂(free) e.g 上星期基督小幼苗做義工表演和送花給老人家.
~ 國畫, 跆拳道,舞蹈, 武術(合理學費)
學費~ $1492per month
~<因學費唔貴, 可讓小兒學多個興趣班, e.g. 在kid"s corner上funny english(外籍老師是幼兒心理專家), 國語,熊熊合唱團, 在學校學國畫, and 基督小幼苗, 小蜜蜂. >
平均興趣班學費+幼稚園學費$3000per month,從而學到課本以外的知識.

Hi Ning_ling and Diane俊俊媽,

Hi Ning_ling and Diane俊俊媽,

本人囡囡現在在天水圍英藝讀緊N1全日班,而聖葉理諾也收了囡囡讀今年九月的K1 上年班。 請問這兩間學校在師資,環境,課程,英文程度上有何分別? 有很多天水圍英藝的NK 及 UK 班的家長對我說這間學校非常好。 而本人囡囡今年的班主任不是很好,也不是太差。 但不知道明年是那一位老師是她的班主任。 如果是妳們囡囡以前的班主任就慘了。 可否pm 我那位班主任的姓名?

我希望收到妳們的回應,因我非常需要妳們的意見。

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

民房

moondream3003 寫道:
我識有個朋友參觀完其他學校後都係選擇番英藝, 佢話根本無得比0咼, 希望我Samuel 將來讀得開心啦, 佢今年八月入N1呀. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

你已選擇了亦無可口非, 我想你明白好與壞要用心看不要單看表面, 如果你不是擔心, 你上次就不會pm問我啦!
很老實我是說實話, 因我才是過來人, 小女兒當天的問題現在得到解決我才可放鬆, 真是很多謝現在的老師

男爵府

Ning_ling,

我相信每間學校不是每個都是好老師, 因為我都經歷過, 幾好口碑都係咁話, 作為媽媽緊係要知多D, 以防萬一啦. :mrgreen: :mrgreen:

現在英藝番playgroup, 番得好開心, D呀sir同miss都好鍾意同佢玩(就算0吾係負責上課的老師都係).

如果將來係佢教當然要先同佢溝通一下先啦.

另外, 你同Diane俊俊媽和kapopooh所講的情況, 我只會相信kapopooh和Diane俊俊媽
所講, 你在2007年2月7日證記, 都好辛苦咁在不topic留表情符號來增加你在BK的級數0咼, 今日只係半個鐘都好忙咁打表情符號作回應, 只有英藝topic你才如此努力打咁多野, 你0吾好真係當我傻啦, 其他人都可以睇你之前有什麼留言架.

你要

民房

你都好有趣, funny! 很可愛的媽媽
咁得閑去留意我 我咁都叫

首頁

尾頁

跳至