自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

各位已婚既jm同意嗎??

會唔會贊成試下婚前住埋一齊睇清楚大家既生活習慣模式夾唔夾?!

大宅

瑪瑙宮

畀面勳章

絕對要

伯爵府

引用:各位已婚既jm同意嗎??會唔會贊成試下婚前住

原帖由 d_yeong 於 13-09-12 發表

會唔會贊成試下婚前住埋一齊睇清楚大家既生活習慣模式夾唔夾?!
沒有最甲的夫妻,只有最能互相遷就的夫妻!

lazyfish    發表於 13-9-12 16:52

子爵府

milkylok 發表於 13-9-12 16:11
沒有最甲的夫妻,只有最能互相遷就的夫妻!
我覺得婚前要睇下大家既容忍力有幾高...講真, 佢唔可能永遠都咁容忍架嘛! 其實2個人相處, 包容真係好重要!

男爵府

回覆:相愛容易相處難

唔止,婚後婆媳問題又係另一個問題

公爵府

d_yeong 發表於 13-9-12 16:08

絕對同意。兩個人相處一世簡直係一項偉大嘅工程,唔輸得過起萬里長城。我唔反對婚前同居試婚,但更覺得夫妻各自維持自己嘅居所,做鄰居而唔同居,係更理想嘅相處模式

d_yeong  我都同意...不過要好有錢同事業成功先可以2個人分開2個home>.<  發表於 13-9-12 16:21

男爵府

相愛確實係容易, 但係當大家組成一個家時, 就有幾百種既問題, 係需要時間大家去磨合, 溝通, 體諒 和包容. 就算2個人同居得好好, 結婚後有小朋友又可以係另一回事, 或面對既婆媳問題等.

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我覺得係睇返大家肯唔肯遷就,肯唔肯退一步,如果每件事都企硬既話,我相信好難長久。

公爵府

相處既野睇大家有無誠意架jek......

珍珠宮

當年聽到呢首歌最尾一句個心就會一沉

相愛很難

最好 有生一日都愛下去 但誰人 能將戀愛當做終生興趣
生活 其實旨在找到個伴侶 面對現實 熱戀很快變長流細水
可惜我 不智或僥倖 對火花天生敏感
不過 兩隻手拉的太緊
愛到過了界那對愛人 同時亦最易變成一對敵人

也許相愛很難 就難在其實雙方各有各寄望 怎麼辦
要單戀都難 受太大的禮會內疚卻也無力歸還
也許不愛不難 但如未成佛升仙也會怕愛情前途黯淡
愛不愛都難 未快樂先有責任給予對方面露歡顏
得到浪漫 又要有空間
得到定局 卻怕去到終站
然後付出多得到少不介意豁達 又擔心有人看不過眼

可惜我 不智或僥倖 對火花天生敏感
不過 兩隻手拉的太緊
愛到過了界那對愛人 同時亦最易變成一對敵人

無論熱戀中失戀中都永遠記住第一戒 別要張開雙眼

公爵府

環保接龍勳章

回覆:相愛容易相處難

同意架

子爵府

jojoplanet 發表於 13-9-12 16:20
當年聽到呢首歌最尾一句個心就會一沉

相愛很難
也許相愛很難 就難在其實雙方各有各寄望 怎麼辦

其實我一直都覺得相愛好難, 要搵到一個你又愛佢佢又咁岩愛你既人唔易, 但相愛之後發現相處先係一個大學問
especially好多男人都鍾意收收埋埋,
1)意見不合唔想解釋
2)以為唔講出來就係就左你
3)以為問題唔大可以吞左佢

搞到日後雪球越滾越大=.=

catcat@cat  100% agree!  發表於 13-9-12 16:34

公爵府

畀面勳章

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得結婚前一定要一段長既拍拖時間, 認清左對方先好結婚.

依家有興閃婚, 其實真係幾冒險.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆:d_yeong 的帖子

要呀!但唔住太耐,唔結婚!

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

我雖然未婚,但我都贊成婚前同居一排先

別墅

我自己覺得, 婚前一齊住既了解, 同婚後都可以係兩樣野!!!!!!

子爵府

EVA222 發表於 13-9-12 16:35
就算同居完結婚,都未必美滿,心境隨年齡改變,各有自己生活習慣,最好有兩間相連屋互相照應,無兩間屋,最好各自 ...

我都覺得要一人一間房, 要有自己既空間~

首頁

尾頁

跳至