嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女有氣管敏感, 一向睇開趙長成醫生, 上星期日下午5點幾氣喘, 當時趙醫生已收工, 而趙醫生亦無在任何醫院掛單(我問過佢, 佢話年紀大唔掛單啦), 我唯有帶我女去仁安睇急症, 結果入院兩日出院, 咁我立刻約趙醫生想佢再睇下我女(之前都試過一次係咁, 當時無任何問題出現), 但今次當我地一講話阿女剛在仁安出院, 趙醫生立即面色一沉, 跟住用好唔客氣既語氣問我 "咁你今日帶佢來找我做咩", 咁我唯有話想佢再幫阿女檢查下好返哂未, 咁佢就唔出聲, 好快咁睇完阿女就叫我地走

我真係唔係好明白發生緊咩事? 阿女當時已經喘緊氣, 吸左氣都停唔到, 唔通我要等到佢星期一開工先帶阿女去睇醫生? 再講, 有睇過趙醫生既都知道, 佢係好難BOOK既, 我今次約我一早九點打電話去, 打左六十幾次先打得通(因手提電話有紀錄), 仲要比你約到九點半都要起碼十一點先有得睇, 因阿趙醫生係十點幾先返工既, 咁在咁既情況下我有第二個選擇嗎?

其實每次去睇阿趙醫生都好辛苦, 又要找人早些去登記先, 再帶阿女去, 每次都搞足半日, 仲要佢診所又多人, 阿女有次去覆診, 在佢診所惹到第二隻菌, 又病過, 今次仲要有咁既對待, 做阿爸阿媽真係慘, 仔女有病已擔心又辛苦, 仲要睇醫生面色, 唉~

我知呢度有好多趙醫生既FANS, 不喜勿插

9830didididi  急症認為無事才會放人,理論上你是不用再帶孩子到診所的了。  發表於 13-9-14 13:24

別墅

回覆:不愉快經歷 - 趙長成醫生

係咪你省想點錢。。出院當日已有醫生睇過,有真係無必要咁做

大宅

好明白,我都知佢係都要等好耐,所以無帶女去打針,講真,苦了自己吾緊要,苦了自己小朋友事大,其實我相信好多好既兒科醫生既!睇醫生睇到咁我又覺得有點不值,各位趙醫生fans不喜勿插,純個人意見!

公爵府

咁既態度, 永久badlist 啦

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

回覆:jcbearlaw 的帖子

其實我係唔知邊日可以出院,所以無可能約到出院嗰日即刻去睇趙医生,我係第二日先去,只係因為阿女睇開佢,之前三個月入院一次,睇左佢之後大半年無發作過,所以先諗住比佢睇下安心d。
不過我諗我唔會再睇佢,我都同意好既医生有好多,真係無謂貼錢買難受

大宅

係架,佢而家睇証超麻木,最攪笑有次同佢講明食果隻藥會反胃,佢話我會照開,食唔食你自己諗,我心諗咩事呀?小朋友食完反胃照開!!從此,我無再睇佢,我而家轉睇黃雅信醫生跟仔仔氣管不知幾好,但講聲先,好貴下!但感覺好好多,用藥又準,唔會要似排街証咁

大宅

回覆 MingMing326 的帖子

我都諗住找過個醫生, 試下你呢個先, 係呢, 你小朋友幾大?

侯爵府

陪月勳章

我一聽到D醫生要Book到咁樣﹐
Book完仲未必即日有得睇的醫生﹐
我寧願搵第二個。

別墅

我仔之氣管敏感咳咗兩個幾月,睇好多e生都唔得,最後朋友介紹睇許漢琳睇好咗,喺金鍾唔使等,如有需要可以試下佢

男爵府

睇過佢一次,我諗我一世都唔會再睇佢!
之前我仔(1歲)有濕疹睇趙醫生,話我唔俾類固醇阿仔搽會害死我個仔。當時佢檢查完就交阿仔姑娘照顧,佢再同我&老公傾,睇完之後我老公同我講返個姑娘請阿仔食方飽(當時我老公俾我鬧到上天花板,成日教個仔唔好食陌生人野,仲要見到都唔阻止,激到我嘔血....)。
我本來係諗住睇多個醫生,再確認多次係咪濕疹,亦唔想俾類固醇阿仔搽。返到屋企阿仔D濕疹發到癲左....結果頂唔順第二日試類固醇,按照醫生教我地份量用,佢話一用就唔可以即刻停,一定要用足4日慢慢減個份量。阿仔搽左之後一R個面一大塊皮甩出來流血,以前R唔會咁易損架!搽左4日,D濕疹爆到全身都係,見到阿仔咁樣我真係癲左....停左藥成個月完全冇改善,打電話問個趙醫生,當時我好驚講野把聲都震晒,問佢點解我仔搽完類固醇差左咁多,D皮膚好似蛇皮咁硬,一R成大塊皮甩出來流血,同埋我&老公幫阿仔搽完類固醇隻手指D皮膚都好鞋,趙醫生只係叫我自己帶阿仔去睇皮膚科睇下幫唔幫到我......之後帶阿仔睇政府,俾支類固醇個醫生睇,話支類固醇係好強,我仔唔使搽D咁强。但係個趙醫生話特登開呢藥膏係適合搽面的......到依架半年了,阿仔D皮膚仲未恢復,以前出街佢掛住周圍八卦忘記了R就會好返好多,用左類固醇之後每次出街個面都好紅,成個關公咁......D皮膚差到....同埋我仔之後驗左對小麥敏感係高,好唔明個姑娘做咩明知我仔有濕疹仲俾方飽阿仔食囉!
雖然過左去,但每次諗起都好唔開心好內疚,幫唔到阿仔仲害到佢變差,好心痛,真係希望有濕疹果個係我,唔好搞我個仔....
亦希望有濕疹睇趙醫生要小心用藥,佢開果支類固醇真係唔岩BB用,我地大人搽完隻手指都鞋晒,更何況係BB!唔希望再有人好似我咁唔好彩...

大宅

回覆 天使仔 的帖子

我小朋友7歲,黃雅信醫生是朋友介紹話醫好左佢仔仔久咳,不過,我睇過佢幾次我覺得佢真係好細心同用藥準!但每次診金過千呀!所以,其實你下你會否考慮。我自己平時寧願慳其他,但搵到個夾同醫得好我仔條氣嘅,我覺得值得囉!

大宅

唉!其實要揾個医生夾到小朋友已經唔容易,d医生賺錢之餘可唔可以有d医德,諗下我地做媽媽既感受呢……

大宅

天使仔 發表於 13-9-12 16:32
我女有氣管敏感, 一向睇開趙長成醫生, 上星期日下午5點幾氣喘, 當時趙醫生已收工, 而趙醫生亦無在任何醫院 ...
我不認識這位醫生,也明白你的家人患病時,你要承受這壓力實在很辛苦。建議你要學習如何評估病人,如何可舒缓患者的不適?如何可知道患者能否吸到氣?是否到診所或是去急症?這全部都是可以學習到的。孩子如要吸入氣體藥物,理應要用小童吸入輔助器,輔助器可先行內存藥物,讓患者容易吸到。另外,請考慮選用氣速專用的治療機。要用的藥物則由你的醫生提供,部機可以租用,患者見氣速時,先行開機加入藥物給患者吸氣,可立即舒缓不適,之後再等白車或自行帶患者去急症。至於你的醫生,看上去像是給你臉色,在我看來是這位醫生太老實了,醫生當時,的確是沒有站在你的角度去了解你當時的情况,他是醫生是專業人士,在他的角度,當然可以懂得分析啦,但他沒有想到你的處景是如何地困迫。其實你孩子的問題屬長久性,理應在你家附近找醫生的,正如你寫的︰這個醫生很難約期,而你的孩子的病除時可能有危險,我是不大贊成找這樣難約的醫生的,其實要控制這病不算難,大部份醫生都可以做到的了,所用的藥物所有醫生都懂得給予,是不用找甚麼名醫的,這是我的意見,希望你明白,我不想你為此導致太辛苦。請考慮。

天使仔  多謝你  發表於 13-9-14 14:08

大宅

回覆 Puppet8 的帖子

真係慘, 我明白呀, 因為我女都有濕疹, 之前我都係唔想佢搽類固醇所以一路都無同佢睇醫生, 但佢時好時壞, 試過半夜抓到流血, d血多到我找唔到傷口, 我依家同佢睇緊馮偉傑(皮膚科), 睇左兩次咋未知得唔得, 但好貴, 第一次睇左$1800, 第二次$1400, 唉~

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

回覆:tedghost 的帖子

五百左右

大宅

回覆:tedghost 的帖子

趙醫生系邊區呀?

大宅

引用:睇過佢一次,我諗我一世都唔會再睇佢!之前

原帖由 Puppet8 於 13-09-14 發表
睇過佢一次,我諗我一世都唔會再睇佢!
之前我仔(1歲)有濕疹睇趙醫生,話我唔俾類固醇阿仔搽會害死我個仔。 ...
我都帶阿仔睇過濕疹,個個西醫都係開類固醇,我有心理準備。佢嗰支advantun cream係較強少少的類固醇藥膏,平時兒科都只開hydrocortisone
1% (據我所知應該係最輕微的了),政府皮膚科醫生話我知,輕微呢支如果冇效先至用advantun cream,一開始就開advantun cream係較重手,但又不至於太重手。所以我又不太質疑他的醫術。
我係覺得佢返工時間好有問題,佢診所辦公時間並非他的辦公時間,約第一個都要等佢大半個鐘。我懷疑佢專登遲大半個鐘先嚟,d病人就儲咗好多係度等佢,因此制造好多人睇佢個勢。之前都有jm話過佢好遲先返,我諗返我嗰次都係,所以覺得固中有蠱惑。

男爵府

引用:Quote:MingMing326+發表於+13-9-13+15:02+

原帖由 tedghost 於 13-09-14 發表
幾錢一次?
我果次睇$550,一支類固醇,一支豬油膏,一支食左眼訓藥水(我仔食左一D都唔眼訓)

別墅

引用:Quote:原帖由+Puppet8+於+13-09-14+發表睇

原帖由 Jo3 於 13-09-15 發表
我都帶阿仔睇過濕疹,個個西醫都係開類固醇,我有心理準備。佢嗰支advantun cream係較強少少的類固醇藥膏, ...
做兒科醫生點可以咁架?遲到儲人客做勢,過分左喇

首頁

尾頁

跳至