使用意見

跳至

首頁

尾頁

別墅

我的主題是 share 自己 design 的 DIY 教材, 全文貼在主題上
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=8077522

因為 BK 不能 host 相 and file, 所以有時用到 powerpoint 檔要到下載點 download. 下載點原本是在主題公開的, 但按版主要求, 我把 link 拿掉了, 也是按版主要求, 叫大家直接 PM 我.

根本上我就寧願公開 link, 一一回 PM 增加了我不少 workload. 但想想, 做好人做到底, 我仍天天 post 新的 DIY 教材, 天天回 PM ---- 然後一天我的主題被硬硬的關閉了.
  1. “提示後,仍有會員在版面提供/索取資料,現關閉主題”
複製代碼
我從來沒有隻字叫大家留言 “PM me please”. 我也明白滿是 “PM please” 的主題不好看, 可是別的BK會員留什麼言不是我能控制的事. 其實 10 個想要 link 的, 只有 2-3個會在主題留 “PM me”.

要會員看板規, 請 BK 自行負責. 怎樣讓宣傳板規, 怎樣教會員遵守, 是 BK 而不是樓主的責任 or 權利. BK 板主可以直接 PM 違規會員, delete 他們的 post, 甚至停他們的發言權. 因為懶得一個個跟進, 而要無做錯, 跟其他會員不相識的樓主問責, 關閉主題讓沒違規的會員受害, 這是管理層應有的態度嗎?

這讓我想起小時讀中史不記得哪個朝代了, 為了嚴打老百姓, 村裡一個人犯事, 全村都要死. 原來這種以恐嚇來治民的制度仍在 BK 這個王國執行著…

另一個比喻, 上課鈴嚮了, 還有幾個學生未到. 老師生氣了, 大罵全班, 罰所有人站, 可是卻沒想到被罰的都是乖學生, 遲到的都不在…
如果我們的下一代都是被這讓教出來的話就可悲了.

利益申報, 我的下載點是個 blogger 的 blog, 沒廣告沒賣東西. 純粹因為感到自己有幸做 FTM 有餘力想做教材, 希望能回饋將來會跟我家女女一起長大的 baby, 也從大家的支持得到繼續做教材推動力.
用 DIY 教材拯救世界!
japanc9 的 DIY 教材 Part 1 Game #01-41  http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8077522
japanc9 的 DIY 教材 Part 2 Game #42 起
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8583226

大宅

回覆:japanc9 的帖子

我就係有追開樓主既post,突然無左,覺得有冇搞錯?!樓主無私既付出,係板面貼link,一來唔駛麻煩樓主逐個pm回覆,二來大家可直接link去睇,唔駛等回覆,慳大家時間。

樓主,撐你!

japanc9  感動ing~ Thank you!!!!  發表於 13-9-12 20:29

複式洋房

冷靜D

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

BK係一個公開嘅親子討論區,畀所有會員入來分享、交流育兒心得同好多生活資訊等,既然叫做討論區,當然係想會員留在討論區傾,唔駛走來走去,而富資訊性嘅主題,版主都會盡能力保持其可讀性,方便其他會員日後翻查。

我做版主都有好幾年,睇住網絡世界一直在變,而家好多BLOG、YOUTUBE、FB都變得很商業,廣告無處不在,版主實在無額外精力去一一審閱,加上有潛在個人資料同電腦保安問題,所以只好無奈的一刀切,唔畀貼自家blog同fb page,這是迫得不已嘅做法。

妳所遇到嘅問題,其實唔係冇解決方法,只要妳有留意使用意見,就會見到管理員同版主都出咗好多教學主題,BK有相冊可以畀會員UPLOAD圖片,發表時SHARE出黎又方便(搵番相冊入面張圖,一CLICK就貼到出黎),再唔係亦有好多網上相冊,免費、容量大兼穩定,妳要分享教材圖片好容易,唔駛每次都貼自己BLOG。

貼外來LINK及分享EXCEL檔,BK有一定責任去把關,保障其他會員使用安全,因為過往真係發生過好幾次,有會員貼出不明來歷檔案下載LINK,又或者會員中咗木馬而被黑,貼出有電腦病毒嘅LINK出黎,其他會員唔小心CLICK入去而電腦中咗毒,所以如果要分享檔案,超版可以代勞(過往我地都有咁做),將檔案UPLOAD去BK,等大家DOWNLOAD時都有一定保障。

版面PM ME PLS來PLS CHECK PM去,好影響大家追POST,對於樓主妳自己整理資料亦唔方便;逐個PM去收同發,對會員同妳亦一樣好麻煩,既然有方法可以去貼圖,超版亦可以代為上傳檔案(當然檔案要係對會員有用嘅嘢,SIZE唔可以過大),希望妳可以繼續在親子溝通分享,等更多媽媽得益。

我pm我 e-mail 畀妳,妳有需要可將分享檔傳畀我,我再代妳貼出黎。謝謝!

盡我一己之力,發放正能量!

別墅

先多謝超板你的友善回覆, 你的態度跟板主有天淵之別. 你的簽名 "盡我一己之力,發放正能量!" 我很贊同.

再多謝超板你的建議. 可惜我的設計不完美, 每天都在發現錯字執 margin, 每天每天 email, PM, 等時差, 等覆, 再 check link, 不是我能 handle 的 workload 了.

說實的, BK 讓我很氣屢了. BK 可以討論品牌, 可以 share 商業性如淘寶 link, 我只是想分享, 無廣告無賣野卻處處受阻. 貼 link 不行 PM 不可. 做好人真難. 只希望 BK 能看內容下決定.

收到了很多會員的 PM, 留言, 你們的支持讓我再撐下去. 謝謝!

japanc9 的 DIY 教材 Part 1 Game #01-41  http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8077522
japanc9 的 DIY 教材 Part 2 Game #42 起
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8583226

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

japanc9 發表於 13-9-16 19:58
先多謝超板你的友善回覆, 你的態度跟板主有天淵之別. 你的簽名 "盡我一己之力,發放正能量!" 我很贊同.

再 ...

唔好咁講,其他版主都一樣為會員貢獻自己寶貴私人時間去管理討論區,就好似親子溝通版主,佢地之前為咗鼓勵會員多d分享教育仔女心得,教導自己仔女點樣面對逆境,設計咗個親子達人遊戲,之後仲將得獎文章精華 (網頁版入去親子溝通,版面上面會見到精華,click一下就見到精華帖)。
bk係一個畀家長互相支持,無私交流嘅育兒討論區,版主梗係希望會員可以無顧慮咁討論及分享,妳再考慮吓我上面嘅意見啦,用網上相冊share圖夠大又方便 (去度邊都可以用到),唔駛焗限張圖留0係fb或blog,另外如果要share 檔案,擺上bk又唔駛逐位會員e-mail (如果係我,想起發完之後又再有人要求收file,又要再不斷send,會唔夠時間做新分享),會員又可以一見到個file即下載,實在係功德無量。
盡我一己之力,發放正能量!

別墅

Thank you. 相不是問題, file 是. 我不斷 update 同一個 file 的. 每天每天 email, PM, 等時差, 等覆, 再 check link, 不是我能 handle 的 workload 了.

首頁

尾頁

跳至