自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

無宗教信仰的mami會點答此問題好d?

4歲小朋友問你死左(touch wood),會點?

我答佢那你要和爸爸相依為命,你照顧爸爸,爸爸照顧你,
現在多聽媽咪話,錫多d媽咪啦!點知攪喊左佢!

其實點答此問題好d?
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

男爵府

好媽媽勳章

Re: 無宗教信仰的mami會點答此問題好d?

有無宗教信仰, 我都會答 : <BB, 妳明唔明白死左係點ka?>
無論bb點答, 我都會講 : <mami以後唔會係妳面前出現, 但係妳唔使驚, mami會係太陽伯伯同月亮叔叔身旁睇住妳同daddy, 所以妳一定要乖乖>

大宅

醒目開學勳章

見到你個問題令我想到如果真係呢日到....
我都好驚如果我真係死左, 唔知邊個可以照顧我個仔, 佢老豆好無耐性, 個仔又真係好鍚我, 佢係我個寶貝命根. :-(

男爵府

我會答佢死左之後會返天家生活,果度好靚,咩痛苦都無,每個人都生活得開開心心!第日死左之後,我地會再係天家重聚,叫佢唔駛怕囉!

知足常樂     平凡是福 
該用戶已被刪除

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我成日都同個女、c6咁講:

我:唔該你快d 做功課啦, 你係咪想激死我先安安樂樂?真係日日叫你做功課都叫到我想死!!

女:都好喎, 你死左咁咪冇人叫我囉, 仲好, 唔駛做!!

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我會話, 人一定會死, 有生, 就有死, 呢個係rule
養養下條魚都會死, 電視睇得耐都會"死"
不過, daddy mummy會好耐好耐好耐之後至會死(應該係掛....), 因為我地會好好照顧自己lor! 所以bb都要好好愛護身體呀

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我個女而家15歲﹗但佢從來無問過我呢個問題,以佢而家呢個年紀如果問我的話,我會答佢有生有會有死,個個都唔會例外,只要在生時做人對得住人對得住自己,要獨立,自己靠自己唔好靠人﹗咁就無左邊個都無問題!雖然會好掛住!

禁止訪問

大宅

後來見佢喊,都係同佢講媽咪就算C左,都會係天堂看護著你,佢就安心好多law。
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。
nomoney789 該用戶已被刪除

男爵府

nomoney789 寫道:
[quote]我會答佢死左之後會返天家生活,果度好靚,咩痛苦都無,每個人都生活得開開心心!第日死左之後,我地會再係天家重聚,叫佢唔駛怕囉!

如果咁講,怕唔怕小朋友細個唔識諗,以為天家咁好,當有問題發生,解決唔到時,就諗唔開做傻事;到時又可在天家再重聚,唔駛怕囉! :-( [/quote]甘你梗係要解釋比佢聽,要做個乖孩子先上到天家,比個積極既人生佢麻,甘佢咪唔會諗埋一面囉

知足常樂     平凡是福 

大宅

會架,我阿仔都咁講過。

有天堂,如果佢第時有乜病痛,咁佢就唔驚c和無咁怕,第日父母c左佢都無咁怕,知道爸媽在天國中看著他....哈,知道他有沒有趁爸媽不在頑皮...。(佢而加真係無咁怕死。)

之但係佢都講過,想去天堂(講到天堂咁好丫喇﹗)

咁我同佢講,對不起,要天父來接你先可以去架。(例如病死意外死之類)
如果你自己決定話要去,無人接你點算?去唔到去左第二處唔係天堂ge地方點算??以後一樣見唔到爸媽.....

咁,佢而加點都唔要自己決定幾時去喇﹗
nomoney789 寫道:
[quote]我會答佢死左之後會返天家生活,果度好靚,咩痛苦都無,每個人都生活得開開心心!第日死左之後,我地會再係天家重聚,叫佢唔駛怕囉!

如果咁講,怕唔怕小朋友細個唔識諗,以為天家咁好,當有問題發生,解決唔到時,就諗唔開做傻事;到時又可在天家再重聚,唔駛怕囉! :-( [/quote]
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

首頁

尾頁

跳至