單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

想同大家分享下自己屋企既情況~

係4年前左右我老豆就開始成日搵D野黎數我呀媽
明明係唔關我呀媽既事都話係我呀媽錯
佢曾經想郁手打我呀媽(當時我都在場 更成為日後陰影)
又話呀媽用哂佢D錢去用 其實D錢係佢自己用哂睇病~

到2年前 佢變得好迷信 甚至會叫人黎拜神
搞到屋企唔似屋企 加上黎親就十幾人
我家姐個工種係要輪班既 有時咁樣嘈法真係好煩
咁樣就忍左一年 我呀爸突然同班人反哂面
(後來知道係呀爸懶係野乜都要自己話事 人地唔滿意)
咁都好我地可以靜一靜 亦唔駛比班陌生人入屋企
以為情況會好D啦~點知冇好到仲差左。

呢一年黎佢愈黎愈沉迷~~日日自言自語
又話有人害佢點點點 又話媽媽點點點
我地成家人都頂佢唔順~
有時好聲好氣叫佢唔好日日都咁嘈 佢都唔改變
完全冇尊重過我地 成日覺得自己好叻好勁(事實上佢連中學都冇讀)
但係鄰居一嘈少少 佢就走出去講粗口鬧人
我同家姐都話左佢好多次

到8月尾 成家人又嘈左一次 個日我連番工都番唔到
最後結果決定離婚 個一下 我真係鬆左口氣
(我地幾姊妹都係支持媽媽~因為我呀爸除左錢 佢冇關心過我地
係人地面前我亦唔提佢 甚至係街撞到我都唔會叫佢 佢亦當我地冇到)

回想呢幾年 我有諗過去死 有唔開心過點解我會出生係呢個屋企
見到我呀爸就頭痛煩躁冇胃口
因為我見過佢想郁手 我個排發惡夢見佢打我呀媽
出現好多情緒問題 收埋自己唔見人

係呢度打出黎~係因為想同準備離婚/已經離婚既爸爸媽媽講
"唔想比子女係單親家庭長大"既迷思 我希望大家都可以放下
勉強子女係一個無愛既環境下長大係對子女一種更大既傷害
我自己已經受左4年傷害~一開始到而家 我性格上轉變左好多
更沉默收埋自己 變得敏感 亦曾經亂發脾氣傷害身邊既人(以前我好開朗活潑)
我媽就係因為"唔想變單親"而忍到而家~~~
對佢對我地黎講呢幾年真係好難過!!

身為子女
親身同佢地去家事法庭
親手幫佢地填表。
交完表個一刻
我輕鬆左,至少見到將來。

我唔係鼓吹離婚
但真係唔好勉強比一個所謂完整家庭比子女
否則對子女係幾倍既傷害~~

件事仲進行緊~~~所以我會KEEP住UPDATE:)

*P.S. 請問有冇人知道交完共同申請表同子女陳述書後
家事法庭同我講話4個月內出初步指引~
呢個"初步指引"係指乜野??? THS A LOT ~~~^_^
(屋企所有野都協議好)

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:一個單親子女的獨白(持續更新)

其實好多媽媽係用子女做借口,佢地係唔敢接受自己心理闗口。

民房

回覆 jodyfan 的帖子

其實身為子女 睇完屋企咁真係開心唔落~

大宅

其實你老豆會唔會有精神病呢? 定你認為佢專登攪事,目的想離婚?

民房

回覆 mcberry 的帖子

其實佢係有 但唔嚴重同埋早幾年話佢都會聽下停一排
而家當我地成家透明咁~

係4年前佢提過離婚但之後扮冇事
今次係我媽頂唔順佢提出
佢就扮哂野賴落我呀媽度

頭先冇啦啦開我房門
我即刻問佢做咩事(媽和我訓)
比我話完又扮哂野話冇事冇事

大宅

引用:其實你老豆會唔會有精神病呢?+定你認為佢

原帖由 mcberry 於 13-09-14 發表
其實你老豆會唔會有精神病呢? 定你認為佢專登攪事,目的想離婚?
我都覺得佢係有精神病,要去睇下醫生,樓主,由細到大佢都對你地咁差?定係佢有病好耐?你話佢淨係比到錢你地,你知唔知錢係好重要架,佢做工賺番黎,可以自己洗曬,唔一定要養你地架,我個小朋友幾歲人仔,佢爸爸今年都無比過錢佢,淨係養佢條好炸,分開下都好嘅,你都可以冷靜下先再諗嘢,我認為佢係有精神病,如果有病又值唔值得諒解下呢?

民房

回覆 haydenden1023 的帖子

有時針唔拮到肉唔知痛佢由細到大都冇理過我地
讀書等等一概不理

體諒唔係冇 上文講過我地忍足4年
今年頂唔順先決定離婚
無論我媽媽同我地心理都極大影響
我地唔走 慢慢就會多幾個精神病出黎

大宅

引用:Quote:原帖由+mcberry+於+13-09-14+發表其

原帖由 haydenden1023 於 13-09-14 發表
我都覺得佢係有精神病,要去睇下醫生,樓主,由細到大佢都對你地咁差?定係佢有病好耐?你話佢淨係比到錢你 ...
有病並不表示可以傷害人!應該去睇醫生、食藥!有些人只懂收取,不想付出,要嚟都無用!

男爵府

hanna_l 發表於 13-9-14 01:17
回覆 haydenden1023 的帖子

有時針唔拮到肉唔知痛佢由細到大都冇理過我地
父母分離,吾通做子女的真係要開心到還神?還要做埋節時新聞直播。想當年自己升中時派到邊間學校,父母應該都吾知囉,所有野都係自己一手一腳搞掂,佢地付責簽名囉,吾通右怪佢地吾關心子女啊。相反現在大小姐升中時選了邊三十間學校,佢自己應該都吾多清楚囉,可能過幾年佢都會像你地一樣怪爸爸專制囉。既然認同爸爸的行為是一種病態,是否應想辦法去幫助他,而不是拋下佢自己一人去面對呢。如果暫時相處有困難,相信你也已到自立之齡啦。

民房

回覆 lm251099 的帖子

我講既唔理 唔等於我地想佢幫我地搵埋學校etc我同家姐都係一手一腳自己搞掂
但係佢同其他人就話係佢自己幫手比意見
我地都冇出聲反駁佢

佢脾氣一直都唔好
同埋佢一直keep 住睇醫生
(所以唔存在睇唔睇醫生既問題)

係唔係因為「有病」我地就應該無止境既容忍
我媽媽呢幾年身體變差情緒又差
睇住佢咁樣 如果都要迫住佢為左「完整家庭」留低
我先覺得係愚孝

如果話我地dum低佢
倒不如話佢一直唔想我地係度煩佢
佢係有問題 但亦有好清醒既時候
我地傾又傾過 鬧又鬧過
佢都講過唔想再煩
有d時候 離婚雖然唔係個好結果
但係不失為放過自己放過對方既一個好方法
P.s 佢點對我地班子女唔係重點
佢點對我媽媽先係重點 4年咁樣比人話
出街都比人話 可以話冇私人生活
2年前已經冇一齊訓
係我反叛期冇左媽我今日都唔知會變成點
所以我好重視佢 唔想佢唔開心
做女既 但求我媽開開心心 唔駛成日唔開心姐

子爵府

樓主幾大?

民房

回覆 浩俊mama 的帖子

20 出頭

別墅

正所謂清官難審家庭事!

樓主其實沒有全對, 但也不是全錯!

根據你的描述, 你爸爸是有精神病的. 一個病人所做的事, 你不能完全怪他. 因為某程度上, 他可能是不可以自控的. 所以法例上, 精神病人殺人也可以獲判無罪, 就是這個道理! 雖然你爸爸有看醫生, 不過, 藥物只可暫緩他的病情, 但你也不可要求他與常人無異. 就如很多精神病患者所造成的血案, 他們都是有醫生或社工跟進的, 只是案發時沒有吃藥, 又或者受某些因素刺激所致. 所以你怪責爸爸的同時, 更應該憐憫他有這麼的一個病!

至於你們三母女要離開爸爸, 為了自保, 這也是無可厚非的, 因為精神病人就像一個炸彈, 隨時有爆炸的可能, 離開他可以避免正面衝突甚或慘案的發生. 另外, 精神病人一般精神也會十分緊張的, 他們對事物會特別敏感, 及容易產生暴躁脾氣, 故長期與他們一起生活, 一定會感受到巨大的壓力, 意志力薄弱者, 容易被引致情緒失控或崩潰.

如為了離開, 而你爸媽須辦理離婚是唯一的出路的話, 這也沒辦法, 否則可先搬到親友家, 或租地方暫住, 看情況才再作打算. 不過, 還是那一句, 你爸爸是病人, 你不應只看他的表現或表面而怨恨他, 他借故開你們的門, 其實可能是他不捨得你們搬走, 只不過, 限於男人的自尊, 說不出口而已. 男人跟女人最大分別, 就是男人凡事不喜歡求助別人, 特別是女性! 所以心裡經常積壓一大堆問題, 無法解決或宣洩, 久而久之, 便會屈出病來. 建議你將來就算搬出了, 也不應把爸爸當作陌路人, 相反, 應關心他多一些, 盡量找社工跟進他的情況, 否則他將來有事, 你或許會後悔今天對他的冷漠呢!

lauwansum    發表於 13-9-16 06:42

禁止訪問

引用:其實好多媽媽係用子女做借口,佢地係唔敢接

男爵府

回覆 史林廖李 的帖子

咁咩好像 “本是同林鳥,大難來臨各自飛“。

別墅

lm251099 發表於 13-9-16 23:40
回覆 史林廖李 的帖子

咁咩好像 “本是同林鳥,大難來臨各自飛“。

這是古人對夫妻的一個比喻, 前人的智慧, 其實是累積了許多經驗而來的, 所以, 是有一定參考值得的!

這不是鼓吹人們去離婚, 而只是面對現實而已. 如兩人在一起不快樂, 那為何還要勉強呢? 須知道, 人生幾

十年, 亦只不過是一個過程, 無論你有多開心快樂, 如何的愛一個人, 你也不能把喜歡的東西永遠留住, 人的

一切會隨生命終結而消逝! 既然這樣, 我們就不應該勉強自己去做不利自己的事!! 對嗎???

別墅

樓主為何沒有再更新呢?

首頁

尾頁

跳至