烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

好媽媽勳章

Re: 高速煲???真空煲???

男爵府

[quote]
manicheung 寫道:

男爵府

[quote]
chan-loretta 寫道:
manicheung,

我之前買左個lagostina 9L $2250
真係好好用,但係好c 重. 我以前係冇飯煮婦,而家一個星期都有一兩日煮飯.
題外話,你終於頂唔順樓上要搬拿! 希望你第時會遇到好鄰居啦,仲有仲有 生產順利.....

個lagostina 千色有無得買啊,因我逢返早&夜都會自己煮飯,中更就老公或工人煮,所以有買個靚d

男爵府

煲薑醋呢個問題,我當年係咁樣做的。初次煲的時候就用Lagostina煲,煲完之後都係倒落瓦煲度(我都驚個煲長時間浸住醋唔好),坐月嗰陣我都有日日用瓦煲返滾,如果要加料(例如話薑, 豬手)就用返個Lasgostina來煲囉。

珊瑚宮

好媽媽勳章

千色,永安,吉之島,崇光,邊度買平d啊?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

吉之島無得賣架..... 你最好就過年前去睇下有無特價, 因為佢地間間都唔一樣架, 好似上次永安做特價佢都有折, 有時過時過節就會做特價或出套裝等.....

珊瑚宮

好媽媽勳章

catjeffcat 寫道:
[quote]

吉之島無得賣架..... 你最好就過年前去睇下有無特價, 因為佢地間間都唔一樣架, 好似上次永安做特價佢都有折, 有時過時過節就會做特價或出套裝等..... [/quote]

yeah~thank you你啊

男爵府

好媽媽勳章

我話想買高速煲, 但我老公叫我唔好買, 佢話會爆炸喎

係咪真架

珊瑚宮

好媽媽勳章

manyeebb 寫道:

係咪真架

唔會咁恐怖喎,爆炸嘅會唔會係壓力煲呢?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

[quote]

係咪真架

唔會咁恐怖喎,爆炸嘅會唔會係壓力煲呢?[/quote]

高速煲 = 壓力煲, 不過你放心 lagostina 就一定唔會爆, 因為佢個設計係如果你不停大火加壓到某個情度頂唔順, 佢個蓋上有 2 個安全活塞就會自己飛出黎, 如果你都再唔理佢個蓋會自然跌落個煲入面, 雖然佢賣都咁貴但係我都買佢, 而家佢有保險, 如果真係爆炸可以 claim 保險, 上次我買 fissler 見呢度 d 媽咪盂咁鑽 fissler 平過 lagostina 同好用, 咁我去睇完啱啱永安大減價老公又唔得閒, 又人多又要顧住個囡, 結果咩都唔記得問就買左 fissler..... 之後老公仲話鬼我仲咩唔買番 lagostina 比多小小安全好多. 所以到而家我都有小小後梅.

複式洋房

你老公一知半解姐(我老公以前都係咁講架), 以前聽過爆炸的都是大陸的壓力煲, 所以千萬不要買大陸的, 這裡所普遍用的都是歐洲貨, 歐洲的安全標準高很多, 它們已用了很久, 都無意外出過(因為出意外會賠到佢間公司永久消失), 當你老公了解多些時, 就知道只要選擇正確, 高速煲是得安全的. 我地呢度好多媽咪都用緊, 有讚無彈呀, 放心啦.
**************** 只有媽咪才明白媽咪

大宅

賈玉 寫道:
你老公一知半解姐(我老公以前都係咁講架), 以前聽過爆炸的都是大陸的壓力煲, 所以千萬不要買大陸的, 這裡所普遍用的都是歐洲貨, 歐洲的安全標準高很多, 它們已用了很久, 都無意外出過(因為出意外會賠到佢間公司永久消失), 當你老公了解多些時, 就知道只要選擇正確, 高速煲是得安全的. 我地呢度好多媽咪都用緊, 有讚無彈呀, 放心啦.

我老公之前都係咁講 : 高速煲 ?? 係唔係以前成日爆炸
果 d 煲呀, 係就唔好買啦, 重要咁貴, 你傻架咩 ??

跟著我唔理佢, 買左之後重要佢幫手拎返屋企,
佢又冇咩再講啦喎, 之後我話煤氣費平左,
電費又平左, 又成日煲湯 / 煲庶水咁,
佢依家都費事理我, 佢話如果我想買既野,
唔買唔心息喎, 不過佢話我一定係格過價,
係周圍 search 好多資料之後先會決定既 !!
我買左之後無幾耐就加左價, 佢話加左咁多,
乜真係好好用架咩 ????

複式洋房

哈哈, Monkeyyyy, 你老公的事前事後反應同我隻佬一樣播
**************** 只有媽咪才明白媽咪

男爵府

agree~~

我都係咁~~ 不過次序調轉~~

雖然Fissler and Lagosina 2隻壓力煲我都有用,但Fissler都唔係晤好,係少用d jei..,始終覺得Lagostina安全d~~ 佢有雙重保險制!!

[quote]
[quote]

係咪真架

高速煲 = 壓力煲, 不過你放心 lagostina 就一定唔會爆, 因為佢個設計係如果你不停大火加壓到某個情度頂唔順, 佢個蓋上有 2 個安全活塞就會自己飛出黎, 如果你都再唔理佢個蓋會自然跌落個煲入面, 雖然佢賣都咁貴但係我都買佢, 而家佢有保險, 如果真係爆炸可以 claim 保險, 上次我買 fissler 見呢度 d 媽咪盂咁鑽 fissler 平過 lagostina 同好用, 咁我去睇完啱啱永安大減價老公又唔得閒, 又人多又要顧住個囡, 結果咩都唔記得問就買左 fissler..... 之後老公仲話鬼我仲咩唔買番 lagostina 比多小小安全好多. 所以到而家我都有小小後梅.[/quote]

珍珠宮

無錯..... 我都係咁話, 我一用個 fissler 未轉細火前係唔敢行開, 但係 lagostina 就唔會, 我會行開做其他野都唔怕.....

Pretty2036 寫道:
agree~~

我都係咁~~ 不過次序調轉~~

雖然Fissler and Lagosina 2隻壓力煲我都有用,但Fissler都唔係晤好,係少用d jei..,始終覺得Lagostina安全d~~ 佢有雙重保險制!!

[quote]
[quote]
[quote]

係咪真架

高速煲 = 壓力煲, 不過你放心 lagostina 就一定唔會爆, 因為佢個設計係如果你不停大火加壓到某個情度頂唔順, 佢個蓋上有 2 個安全活塞就會自己飛出黎, 如果你都再唔理佢個蓋會自然跌落個煲入面, 雖然佢賣都咁貴但係我都買佢, 而家佢有保險, 如果真係爆炸可以 claim 保險, 上次我買 fissler 見呢度 d 媽咪盂咁鑽 fissler 平過 lagostina 同好用, 咁我去睇完啱啱永安大減價老公又唔得閒, 又人多又要顧住個囡, 結果咩都唔記得問就買左 fissler..... 之後老公仲話鬼我仲咩唔買番 lagostina 比多小小安全好多. 所以到而家我都有小小後梅.[/quote][/quote]

男爵府

熱血勳章

我都岩岩買左lagostina, 我買左9L, 之前UNY有9折, $19xx, 但係我唔係太識用, 次次煲完都好多水, 可能水太多, 你地會唔會煲完排完氣之後打開個蓋換個普通蓋後再煲一陣架?
另外, 你地可唔可以分享下有d乜野

男爵府

[quote]
Wing(婷婷媽咪) 寫道:
我都岩岩買左lagostina, 我買左9L, 之前UNY有9折, $19xx, 但係我唔係太識用, 次次煲完都好多水, 可能水太多, 你地會唔會煲完排完氣之後打開個蓋換個普通蓋後再煲一陣架?
另外, 你地可唔可以分享下有d乜野

大宅

其實而家ge高速煲係有3重安全裝置ga~~
以我所知,起埋fissler,kuhn rikon,同tefal都一定有~~~
唔係得lago,所以你地唔洗擔心~

男爵府

文妮 寫道:
以我所知,起埋fissler,kuhn rikon,同tefal都一定有~~~

Fissler我揾過冇wor~~ 有找到既唔該話我知,我都想知

thanks~~

大宅

文妮 寫道:

文妮,

好耐冇見啦 ...
我最後都係買左 fissler 啦, 因為上之永安大平賣,
依家 fissler 加左價, 唔知係咪想同 lago 睇齊呢 ?

首頁

尾頁

跳至