烹飪搵食

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

Re: 高速煲???真空煲???

bbdou 寫道:
真空煲係利用保溫原理令煲內的溫度下降速度放慢,從而令煲內可以較長時間保持高溫而令食物煮熟,換句話講,係慢慢 "au" 熟d食物。而高速煲係利用壓力令到煲內產生高溫,從而縮短煮熟食物所需的時間。
我自己就用Lagostina 高速煲,好好用,無論煲湯、燘野,真空煲冇得比,雖然係比較貴,但係有雙重保險安全掣,用得好放心。

agree~~

男爵府

雖然貴,但好快咁整左好多美食and靚湯~~good ar!!

佢個煲既quality耐用,第時唔洗點換煲,值ar~~

manicheung 寫道:
[quote]
monkeyyyy 寫道:
[quote]
好多謝咁多位解答咗我嘅問題,我諗我會買高速煲lu...........thank you

依家買好貴喎, 如果唔係好急, 可以等一下,
等佢大減價果時買會平好多 !
我果時係永安買套裝 $1700 ...
依家加完價後要 $2700 .... 相差唔到 3 個月 !![/quote]

仲有套裝買牙..............不過我都係等過完年搬咗屋先買,但真係好貴............好唔捨得 :-( [/quote]

男爵府

[quote]

男爵府

[quote]
chan-loretta 寫道:
manicheung,

我之前買左個lagostina 9L $2250
真係好好用,但係好c 重. 我以前係冇飯煮婦,而家一個星期都有一兩日煮飯.
題外話,你終於頂唔順樓上要搬拿! 希望你第時會遇到好鄰居啦,仲有仲有 生產順利.....

個lagostina 千色有無得買啊,因我逢返早&夜都會自己煮飯,中更就老公或工人煮,所以有買個靚d

男爵府

agree~~

我都係咁~~ 不過次序調轉~~

雖然Fissler and Lagosina 2隻壓力煲我都有用,但Fissler都唔係晤好,係少用d jei..,始終覺得Lagostina安全d~~ 佢有雙重保險制!!

catjeffcat 寫道:
[quote]
[quote]
manyeebb 寫道:
我話想買高速煲, 但我老公叫我唔好買, 佢話會爆炸喎

係咪真架

唔會咁恐怖喎,爆炸嘅會唔會係壓力煲呢?[/quote]

高速煲 = 壓力煲, 不過你放心 lagostina 就一定唔會爆, 因為佢個設計係如果你不停大火加壓到某個情度頂唔順, 佢個蓋上有 2 個安全活塞就會自己飛出黎, 如果你都再唔理佢個蓋會自然跌落個煲入面, 雖然佢賣都咁貴但係我都買佢, 而家佢有保險, 如果真係爆炸可以 claim 保險, 上次我買 fissler 見呢度 d 媽咪盂咁鑽 fissler 平過 lagostina 同好用, 咁我去睇完啱啱永安大減價老公又唔得閒, 又人多又要顧住個囡, 結果咩都唔記得問就買左 fissler..... 之後老公仲話鬼我仲咩唔買番 lagostina 比多小小安全好多. 所以到而家我都有小小後梅.[/quote]

男爵府

[quote]
Wing(婷婷媽咪) 寫道:
我都岩岩買左lagostina, 我買左9L, 之前UNY有9折, $19xx, 但係我唔係太識用, 次次煲完都好多水, 可能水太多, 你地會唔會煲完排完氣之後打開個蓋換個普通蓋後再煲一陣架?
另外, 你地可唔可以分享下有d乜野

男爵府

文妮 寫道:
其實而家ge高速煲係有3重安全裝置ga~~
以我所知,起埋fissler,kuhn rikon,同tefal都一定有~~~
唔係得lago,所以你地唔洗擔心~

Fissler我揾過冇wor~~ 有找到既唔該話我知,我都想知

thanks~~

男爵府

差不多過年留意下~~maybe有套裝優惠gar!!

[quote]
catmummum 寫道:
[quote]
Wing(婷婷媽咪) 寫道:
我都岩岩買左lagostina, 我買左9L, 之前UNY有9折, $19xx, 但係我唔係太識用, 次次煲完都好多水, 可能水太多, 你地會唔會煲完排完氣之後打開個蓋換個普通蓋後再煲一陣架?
另外, 你地可唔可以分享下有d乜野

男爵府

明白...

你响Fissler度做(我8下jek)^^

文妮 寫道:
fissler o係蓋入面除左主排氣閥.....前少少有一舊黑色膠咁ge物體,呢個係後備排氣閥門,當你個主排氣閥不能正常排氣時,呢舊膠會向上頂起,同你排氣....黑仔d講句,兩舊野一齊失靈時(不過無咩可能),佢會迫開條膠圈,當個膠圈迫開時,呢個情況已經做唔到高速,所以你只會煲乾水~~無可能煲爆煲~~主排氣,後備排氣,同迫開膠圈,為3重安全裝置~kuhn rikon design可以話一樣,而tefal係最後唔係迫開,係'留'曲膠圈~~
今時今日,百貨公司賣得ge~even kern呢d幾百蚊貨仔都好穩陣ge~
[quote]
Pretty2036 寫道:
[quote]
文妮 寫道:
其實而家ge高速煲係有3重安全裝置ga~~
以我所知,起埋fissler,kuhn rikon,同tefal都一定有~~~
唔係得lago,所以你地唔洗擔心~

Fissler我揾過冇wor~~ 有找到既唔該話我知,我都想知

thanks~~

[/quote][/quote]

男爵府

[quote]
差不多過年留意下~~maybe有套裝優惠gar!!

[quote]
我都打算買黎用,因為放工返黎煮得飯黎我手腳又慢實在係太夜先有得食喇,我又無乜時間行街,各位sis,如果你地見到有做特價平嘅可唔可以pm報料俾我呀?
[/quote]好呀,唔該晒你呀Pretty2036 ,不過我屋企同公司附近都無得賣,如果見到有優惠,可以的話唔介意話我知丫! [/quote]

ok~~

男爵府

pretty

文妮係百貨公司既家品做 ....
唔係 fissler or lago 既 sales 黎架,
我都係上次同佢傾完先敢買高速煲咋 !!

[quote]
明白...

你响Fissler度做(我8下jek)^^
[/quote]

oh...i c...~~

男爵府

想問下Fissler個出氣口污漕點洗?? 煲完d粥,用水沖,用洗潔精洗,筷子"liu"佢個隆..好難洗得乾淨ar~~

男爵府

bbdou 寫道:
琴日啱啱睇完菲姐的節目,教煲杮子雞湯,好簡單,一隻雞斬細件出水,杮餅一開四,薑片七、八片,出水後的雞同其他材料一齊落水煲,滾後三分鐘熄火,食得。聽晚試吓先。

但上星期先做,今個星期又做杮子雞湯,唔知佢攪咩~~

男爵府

想問下Fissler個出氣口污漕點洗?? 煲完d粥,用水沖,用洗潔精洗,筷子"liu"佢個隆..好難洗得乾淨ar~~

有冇人有好既方法洗呢??

男爵府

下~~咁誇張?

kaka2004 寫道:
拆螺絲

[quote]
[quote]

有冇人有好既方法洗呢?? [/quote][/quote]

男爵府

oh..i c..

thanks!!

或者你去吉吉島買個超小型的刷仔咪可以申入去刷囉.....

[quote]
下~~咁誇張?

[quote]
kaka2004 寫道:
拆螺絲

[quote]
[quote]

有冇人有好既方法洗呢?? [/quote][/quote][/quote][/quote]

男爵府

chan123, cat係用Lagostina平底wok gar~~

男爵府

新手小妹 寫道:
un...我想多口補充句,應該係話推手柄個藍色制而唔係藍點,我驚有人會誤會係升起既藍點呀...

唔好意思我多事呀

[quote]
cat

淋涷水係一個辦法, 推藍點都係一個辦法,
佢入面咁大壓力, 硬係實啦, 咁易比你推得開咪好危險,
依家天氣咁凍, 粒藍點重會落得好快添呀 !!

你試下推個藍點佢會即時噴氣出黎, 初時要推住佢先得,
一陣之後你就可以放手, 佢唔會跌返落黎,
咁好快就可以開到蓋架啦 !

[quote]
係咩..... 但係個 SALES 話係淋凍水.... 推都得架?? 但係係咪要揸住佢架?? 我之前都有試過想推開佢但係好實架喎.....
但係 Lagostina 就好方便拉起個仔棍仔就得等佢自己放氣....
[/quote][/quote]

我明monkeyyy個意思~~

男爵府

如果唔係塞左 ... d 配件有幾可拆出黎洗呀 ??

kuhn rikon 既缺點係個高速蓋, 你每次放蓋都
要好少心, 因為佢個蓋係圓錐形既, 如果你將個蓋
面向下放, 就會好容易壓斷個氣閥 !!

我冇買 kuhn rikon, 因為上次佢做特價既時候
我已經買左 fissler 嚕 !!

[quote]
許可 寫道:
我見 kuhn rikon 外型都幾靚仔,而且有一樣係好 OK 的,就是高速煲蓋的配件,如氣閥、彈弓、浮子......個 sales 唔使用縲絲批,就好容易折出來洗,無咁容易藏污糟,咁算是優點、還是缺點呢?有無人可以答我呀?

monkeyyyy,

$1888,係咪一模一樣的套裝,咁底,你有無買呀?
[/quote]

我個Fissler出氣口好難洗..唔想折開去wor~~

男爵府

我都係用Lagostina 平底wok,煮餸唔使成日炒黎炒去,好方便!!又多功能!!

首頁
12345...13

尾頁

跳至