論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好唔開心....無人明白

點解d工人無試用期?我覺得這樣對我地d僱主真係好無保障,如果工人嚟到表現唔好,我地炒佢又要陪錢,佢地做到咁,仲要比幾千蚊佢,又要比返機票佢,真係唔甘心 比一個通知佢,又怕佢搞嘢 否則就繼續忍佢 點解香港d僱主咁慘,完全無保障 我自己年半都換了兩個,現在準備換第三個 我日日都係屋企對住工人,所以對工人要求會比較高,有時我會check吓d食物有無過期(試過好多次比我發現有嘢過期,個bunbun都唔知),我已經教過佢好多次,依然要我followup,一個工人照顧兩大一細都搞唔掂,有時仲要我幫手,我都唔介意,想幫佢洗我地d衫,打開個盒,無梘粉,想幫手煮飯,oh, sorry,無米 又無time management, train咗佢一年啦,決定放棄,再換
不過,最唔開心係無人支持我換工人,我同我老公講想換工人,佢第一個反應比我係覺得我煩(我知道要換工人真係好煩,仔仔又要適應)但係我真係無辦法,佢完全唔諒解 雖然宜家簽咗個新bun(二月到),但係我知道佢依然覺得我有問題要求太高,因為佢成日同人講話我覺得個工人唔好...,佢唔係係屋企對住佢點會知 希望新個工人好d啦,如果仲差個呢個,我就慘啦,一定比佢話我都話之前唔好換啦,忍吓就得啦
:evil:

男爵府

Re: 好唔開心....無人明白

男人又點會明白呢, 對住工人又唔係佢, 講真工人的衰野講一日都未講完呀, 男人就會"算啦, 同佢講做過咪得囉", 但佢地唔明就算你同工人講十次都係費話, 因為佢地冇用心去記住

你係全職媽咪, 一日對住個工人, 如果佢唔合你心意真係好難相處的, 試過忍都忍到佢的話, 換啦, 工人係幫自己唔係激自己的

大宅

如果唔合心意, 要換都冇辦法
因為我係全職媽咪, 對工人要求冇咁高
最緊要係照顧到BB滿意就OK
我唔係幫住工人
但係工人永遠都係工人
好難有十全十美
相反有時間自己做野都唔係十全十美

別墅

我都係全職媽媽, 成日對住個工人一定可以搵到佢好多唔好既野架!我自己就照顧番bb, 家務就交哂比工人, 佢time management唔好, 可能佢依賴你, 總知你唔好比佢覺得, 佢做唔點你會幫手, 你只是從旁指示佢。

唔好唔開心, 如果工人唔好就一定要換, 始終都係為左個bb先請工人, 如果佢乜都幫唔到手要佢黎做乜喎?!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

eileenycm
不如您試下先做好準備工作,趁依家有時間,靜靜地諗下,您想個工人做乜野,寫低,做好晒Timetable同rules,有時好難要個工人做到100%合乎您心意,所以您都要調節下.
另有一點好重要:千祈唔好將對舊工人既壞觀念帶落去新工人度.呢點係好幣架,對您同新工人都唔公平架.
希望您唔好介意我咁講.

祝您成功有個好幫手.

複式洋房

你同我差唔多,你己好好,可以忍咁耐,我都係唔使返ヱ係屋企對住個死印,第一個8日炒左,第ニ個而家用左一個月想換第三個,今次想換bun,我老公都知工人d衰野,雖然佢冇你老公咁嘅反應,仲話由我決定,因係我對住ヱ人,但佢話好似同自已銀包作對咁,三,四個月二張機票,今次最後一次請再唔得就唔請啦!

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

妳試o下放手叫妳老公跟佢一至兩星期...包妳老公投降
唔係講笑...真係 work 架

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

好呀
smypig 寫道:
妳試o下放手叫妳老公跟佢一至兩星期...包妳老公投降
唔係講笑...真係 work 架

大宅

eileenycm,
唔好咁唔開心, 我同你既situation差唔多, 唔會無人明白你, 只係D男人唔會明0者。我黎緊5月生第二個, 如果唔係, 我真係唔想再請工人。

我個工人上年三月黎, 平時淨係照顧阿女同煮一餐夜晚飯, 送仲要係我去買, 老公基本上weekday都唔响度, 星期五晚至返, 佢又係做黎做去都D表現好飄彿, D野都唔上心, 咁點樣幫我湊多個?

原本諗住用佢用到3月中, 聖誕前就去揀新工人, 點知佢自己12/28晚就遞信話唔做。fine! 反正我都唔會留佢, 大家好來好去我都打算最後呢個月只要佢做到最基本既要求, 我唔再閙佢。最嬲就係我老公, 我同工人傾佢封所謂辭職信時, 竟然同個工人大大聲講: "其實阿太真係好難相處架!" 又閙我難相處, 幾好既工人都趕走啦, 邊有人同我打工?(寸我唔同上次個工人續約, 但上次個工人係比我知佢暗地裡向財仔借錢)。老公仲大大聲話我: "工人寫唔掂封辭職信, 你咪同佢填囉!" 大佬, 封信既sample我已經印左比佢, D日期我又已經同佢講好左, 係佢自己唔在意定有心寫黎寫去寫錯晒又係我錯?咁你要辭職, 係咪仲要叫老闆幫你寫封辭職信0者?我老公都short上腦!

其實我老公0係maintain個工人既事情上唔understanding我已經都無可奈何接受左, 但佢都唔好再踩隻腳埋黎啦!响個已經遞左信既工人面前講阿太壞話, what's the point?

D男人响家事上永遠都係淨係得個講字, 完全幫唔到手之餘仲要落井下石。我以前好天真諗住我都係想老公聽我呻下, 佢唔駛做D乜野架喎, 但點知反而仲比佢奚落, 話我討佢厭!唔係為左湊個女, 我真係唔稀罕請工人呀!

公爵府

辭職信千祈唔好幫工人寫呀. 佢話您迫佢簽就C啦.[佢地好興架]

我依家搞緊單個C PK印拎張空白既終止合約通知書話係僱主迫佢簽辭職呀.

大宅

FA8866 寫道:
辭職信千祈唔好幫工人寫呀. 佢話您迫佢簽就C啦.[佢地好興架]

我依家搞緊單個C PK印拎張空白既終止合約通知書話係僱主迫佢簽辭職呀.

咁我仲有工人原本手寫張note呢做backup既, 只係佢張note個簽名又唔係簽contract個名, 又冇state contract no. 0者。

大宅

身同感受, 最hurt係最親概人都唔幫你, 我上次都為左個白痴印印, 同老公炒大獲, 佢唔駛對住個白痴妹, 唔明果種激氣法, 仲要話我要求高, 我最火的時候, 曾經同我老公講:"有佢(印印)無我", 佢先唔敢再幫住個印印。[quote]

smallpiggie 寫道:
eileenycm,

D男人响家事上永遠都係淨係得個講字, 完全幫唔到手之餘仲要落井下石。

大宅

原來d男人個個都係咁,好彩有你地d靚媽咪支持吓,否則真係谷爆 雖然我地係唔駛返工,屋企又有工人,本來就好好,但係如果工人完全幫唔到手,仲要我顧多個,真好唔好受 :-( 要照顧bb,全家伙食,又要check呢樣, follow up 果樣,真係好辛苦 :cry: 其實辛苦都無所謂,只要有人欣賞同諒解, but ...... :-( :-( 我成日都知道點解d 男人除咗對老婆及自己d親人外都好好,咩都無所謂,點解佢地咩都唔理,想同佢講d問題, 如工人.. 就將所有嘅責任推曬比女人 覺得我地好煩,好似同錢作對咁,成日都話d工人唔掂要炒,我已經換工人換到投降 我今次話唔想再請工人,佢又唔肯,因為佢係屋企咩都唔會幫手做,仲搞到間屋亂曬,但係我最討厭亂 如果唔係個仔,真係走咗去,因為我真係好攰啦

叫佢留係屋企兩個星期?佢聽我講都傻 :tongue: 費時佢搞間屋亂曬

大宅

eileenycm 寫道:
我成日都知道點解d 男人除咗對老婆及自己d親人外都好好,咩都無所謂,點解佢地咩都唔理,想同佢講d問題, 如工人.. 就將所有嘅責任推曬比女人 覺得我地好煩

我老公仲極品啦, 佢對佢D家人都好好, 就係除左對佢個老婆我囉!老爺, 奶奶或者係佢自己既"要求"就係"要求", 係合理既, 我既"要求"就係無理既, 係奄尖...... 吹脹! 不過好似我家姐咁講, 話知我地班女人係奄尖定乜, 總之搞得掂阿仔阿女無病無痛就唔該班男人收聲! :tongue:

民房

同我老公一樣.....

我工人time management 唔好, 但老公都係話我多事, 奶奶又成日幫住個工人....佢地咁講都係怕我炒工人要煩到佢地咋嘛..... :tongue:

因為你常響屋企, 一定會乜都昅實, 我sat放假於屋企都會人就坐於 sofa, 但心 及 耳就秒秒都昅住佢地做乜, 一唔岩就立即出聲, 有時老公都會 stop 我, 我都會覺得很委屈.

eileenycm 寫道:
點解d工人無試用期?我覺得這樣對我地d僱主真係好無保障,如果工人嚟到表現唔好,我地炒佢又要陪錢,佢地做到咁,仲要比幾千蚊佢,又要比返機票佢,真係唔甘心 比一個通知佢,又怕佢搞嘢 否則就繼續忍佢 點解香港d僱主咁慘,完全無保障 我自己年半都換了兩個,現在準備換第三個 我日日都係屋企對住工人,所以對工人要求會比較高,有時我會check吓d食物有無過期(試過好多次比我發現有嘢過期,個bunbun都唔知),我已經教過佢好多次,依然要我followup,一個工人照顧兩大一細都搞唔掂,有時仲要我幫手,我都唔介意,想幫佢洗我地d衫,打開個盒,無梘粉,想幫手煮飯,oh, sorry,無米 又無time management, train咗佢一年啦,決定放棄,再換
不過,最唔開心係無人支持我換工人,我同我老公講想換工人,佢第一個反應比我係覺得我煩(我知道要換工人真係好煩,仔仔又要適應)但係我真係無辦法,佢完全唔諒解 雖然宜家簽咗個新bun(二月到),但係我知道佢依然覺得我有問題要求太高,因為佢成日同人講話我覺得個工人唔好...,佢唔係係屋企對住佢點會知 希望新個工人好d啦,如果仲差個呢個,我就慘啦,一定比佢話我都話之前唔好換啦,忍吓就得啦
:evil:

複式洋房

Absolutely can understand your situation and feeling. I am a full-time mum with two babies, my maid is also as bad as yours. I need to follow up everything she is working, just like an asistant.

I talked with my maid this morning, why I am hiring her to help me out, but at the end, I am the one to help her out. I asked her (just kidding) to pay half of her salary to me for my "assistant" job. She was scared, but keep making the mistakes. e.g. she forgot to turn on the rice cooker tonight. ?-(

Luckily, my hubby is very understanding and keep asking me whether I want to change the maid, but I am afraid the next one would be even worse and with bad behaviour, and it takes time for my babies to get along with the maid, so I am a bit reluctant to hire a new one. But I finally decide to find a new one , but just wondering whether I should hire a bun bun or a yan yan.

複式洋房

KP_128,
No matter bun or yan, if you could hire a good one. You are better than win the "mark 6".

My new bun worked for me since 5/Nov 2006. She resigned on 31/Dec 2006. The reason is too many things to do everyday. She said her friend told her working in HK is very easy. Have washing machine to wash the clothes & just do some cleaning only.

Her routine work is :
8:00 wake up
8:00 - 8:45 feed milk to bb, change clothes
9:00 bring bb to school
9:00 - 12:00 go to marker & then don't know
what she is doing a home
12:00 pick up bb at school
12:15 prepare milk or bread to bb (because bb use
to have lunch at school)
1:00 bb sleep & bun cook the lunch for herself
1:00 - 3:30 don't know what she is doing at home
3:30 - 4:00 bb wake up & feed her milk again
4:00 - 7:00 bb play alone, again don't know what
she is doing
7:00 prepare dinner for herself & bb
9:00 prepare dinner for me
10:30 feed milk to bb & the sleep
**always see her sitting in her room because she
said she finish her job. But in actual fact not,
everywhere dirty.

wash clothes by machine 4-5 times per week
handwash clothes 1-2 times a week
iron clothes 1-2 times a week

No need to cook on Sat, because my hubby working in China from Mon - Fri. We used to eat outside on Sat.

Do you think I give her so many works to do ???

複式洋房

我都試過好多次為了工人嘅事(已經換了第3個賓賓), 同老公炒大獲, 仲要係個奶奶都企埋同一陣線, 都話我要求高, 甚至無理取鬧; 我當時真係忍無可忍到極點, 我同個c6講如果佢再管我話個工人, 我一於炒咗佢, 自己湊囝囝(我係在職媽媽, 多個人赚錢負擔無咁重).
啲男人真係好衰, 永遠唔會體諒老婆.

RoseTutoria 寫道:
身同感受, 最hurt係最親概人都唔幫你, 我上次都為左個白痴印印, 同老公炒大獲, 佢唔駛對住個白痴妹, 唔明果種激氣法, 仲要話我要求高, 我最火的時候, 曾經同我老公講:"有佢(印印)無我", 佢先唔敢再幫住個印印。[quote]

eileenycm,

D男人响家事上永遠都係淨係得個講字, 完全幫唔到手之餘仲要落井下石。

公爵府

[quote]
FA8866 寫道:

咁我仲有工人原本手寫張note呢做backup既, 只係佢張note個簽名又唔係簽contract個名, 又冇state contract no. 0者。 [/quote]
您可要求佢跟番黎簽,再加番 contract no. ,到萬一有事時,個官會信您多d,好過您寫佢簽,呢班友仔屈人屈到滑晒牙.

別墅

我都好明白您感受! 我都係全職媽媽。仲有1女1仔(4yrs,2yrs)+現在懷孕6個月。 今晚又再次(第三次)為咗隻死印同老公嘈交!
之前有個印印做到完約。因背夫在港識男朋友+時常遲起床+時常唔記得啲嘢。於是請了現在的新印印。她在家剛滿6個月,時常自把自為。 叫佢跟我方法做嘢,永遠用自己方法。 冇叫佢做,又多多時幹去做。 做錯嘢,問佢點解做錯,永遠只懂望住您+o型嘴! 時常忘記事物(已提供紙+筆給她做記錄)
但時常做錯嘢。(1) 如叫阿囡起床上學(但那天放假,之前已說明) (2) 叫幫仔仔穿厚底衫(她只是幫他穿thin的) (3) 叫
她幫仔仔換好衫後+上廁所,跟住好出門口啦(因大伯已在外等她),但她仍繼續埋啲手尾(我已說不用整)
(4) 特登買了有枝有葉的橙返嚟。 問也不問,幫我剪曬佢。
嚡! 講佢啲衰嘢..1年都講唔完
c6只叫我唔好 她,唔好換人。 佢做錯...(尤佢wor) 最重要唔好勞氣 :tongue:

首頁

尾頁

跳至