跳至

首頁

尾頁

大宅

邊個媽媽煲粥仔俾BB食?

想問你地煲咩粥,份量如何?係咪一開始就食粥OR食糊仔先?我想煲粥多過俾BB食糊仔,請大家分享下。。。THX

大宅

Re: 邊個媽媽煲粥仔俾BB食?

我囉....buibui
之不過我都建議您食糊仔先
因為糊仔係由奶到溝出黎
而且幼滑0的, 您俾阿b學識吞嚥先, 先至好再進一步食粥仔
除非您話您將0的米搞爛佢先至煲, 否則點煲, 都會有"米"既型態係到, 阿b未必一時間就識得吞

大宅

我而家都係自己煲粥比呀仔食...
我之前就比過d糊仔佢食,而家就煲粥~但要煲到好"林"唔係驚佢會吞唔到..
我就煲半"0麥"再少dd....已經夠晒...佢食最多大半碗到,"送"我就會用菜切到勁碎+一片片ge豬肉~~我試過煲魚粥,不過呀仔唔係好食到,d魚痴住佢上"咢"吞唔到~最後再+ dddddd鹽就ok了~

複式洋房

我而家喂緊糊仔, 之後會加d菜容etc. 落d糊仔比bb試, 試夠諗住下個月尾先試煲粥仔.

先喂糊仔先啦, 比bb習慣下...始終糊仔用奶開, 有營養d.

珍珠宮

我就直接比左粥粥叮叮食, 因為我唔多鍾意糊仔
開頭比bb食煲完之後再用spoon壓難d比bb食, 頭3日就白粥, 之後加紅蘿蔔, & 慢慢加個分量, 每比一樣新料都要比bb試3日, 因為要睇下bb會唔會敏感, 千其唔好加鹽丫, 對bb個腎唔好ga

而家bb可以食魚la, 豬肉, 紅蘿蔔, 南瓜, 青豆蓉, 粟米蓉, 節瓜等

大宅

祖迪豬豬肥左咁多呀

我都係諗住俾糊仔阿女食,不過就係驚佢唔食,有個後備,我有碎米機,唔會埂襯阿女!

好緊張呀 今個WKEND整俾阿女食糊仔

phibow,好耐無見! 唔該晒,我會過一兩個星期開始煲粥仔

大宅

我都係今個星期六先開始餵亞女食糊仔!
我亞媽話開頭煲粥仔係只俾粥水(粥面頭一層)唔俾渣BB食0架woh! 係咪咁0架?
如果放魚, 家陣咁多魚有"恐"雀石綠, 咁可以放咩魚?
一家四口

別墅

琴日開始食粥仔加少少瘦肉蓉一齊煲..但我只係俾1-2匙勺佢試食先.如沒有問題先會慢慢加份量.

複式洋房

buibui,

e ~ 一來就話人肥 :tongue:

大宅

JODIE JU JU

SORRY,心直口快!

大宅

請問你哋係俾粥水定係粥俾BB食 粥始於有粥渣, 我怕他不識吞 :-( :-(

大宅

我都想知,同埋點樣淨係

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

next week開始畀bb食粥,開始食畀1-2匙佢試食先.如沒有問題先會慢慢加份量.

大宅

buu0605,我打算用碎肉機(我隻可碎米的),碎完咪煲囉,碎完應該好快煲好掛。。。

我今日俾左DD糊仔阿女食,佢興趣不大,我諗有排都唔使煲粥俾佢,都唔知幾時先識吞 :-(

大宅

[quote]
buu0605 寫道:
我都想知,同埋點樣淨係

珍珠宮

煲得少可以試下用燉呢個方法, 我個囡開頭食時都係用燉, 而家就用電飯煲煲
其實點煲個份量都唔會o岩o岩好, 煲多左ga咪加兩滴鼓油自己食左佢law, 而個都係一個好短時間jack, 慢慢bb食得多d, 可以代替到一餐奶, 再遲少少食兩餐粥仔, 個份量就會而就d ga la

仲有煲粥仔最好用珍珠米會棉好多ga

大宅

oh, do you use ricecooker or just boil in a bowl?

My son is now trying fruit paste (but the response is not very good) in addition to one regular meal of milk+rice paste. Will try different fruits and try repeatedly!

maybe the first few times your daugther doesn't know how to eat but will be fine later.

buibui 寫道:
buu0605,我打算用碎肉機(我隻可碎米的),碎完咪煲囉,碎完應該好快煲好掛。。。

我今日俾左DD糊仔阿女食,佢興趣不大,我諗有排都唔使煲粥俾佢,都唔知幾時先識吞 :-(

珍珠宮

buibui 寫道:

你要努力d試丫, bb唔會食第一次就識吞, 慢慢o黎la

大宅

我第1次餵仔仔食時佢都唔係好識架,吐番晒出黎,跟住就比細啖少少佢"妹"下,咁樣佢慢慢就識吞架啦~比佢慢慢試下~記住煲綿d,其實.第1次可以用匙羹餵d粥水比佢,比佢知道用匙羹係點樣吞野~再慢慢餵粥都可以呀
加油ar各位mami

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至