跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 邊個媽媽煲粥仔俾BB食?

[quote]
fiti 寫道:
我都係美的呀~價錢都好似差唔多,,不過係我平時煮飯用o既~
煲左出黎都好好~o岩曬bb食
我唔記得睇邊個topic話只要個飯煲有"congee"o既功能就煲到咁綿o既粥仔嫁喇,,,好方便,唔洗睇火~ [quote]
joesimage 寫道:
cat
係美的,$299呀,

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我想問你地點樣比bb食糊仔or粥.坐定係好似飲奶咁呀

複式洋房

有D媽咪介紹將粥煲半小時後放入攪拌機攪下,再煲一陣,D粥就好綿. 有冇媽咪試過?

大宅

kimiwhy,我好次餵奶樽咁抱住佢餵(我餵奶樽都係近乎坐直),因為我阿女左攝右攝都坐唔到。。。

SYCmum,我打算磨碎D米先煲,唔使一PAT PAT倒來倒去。。。不過未試。。。

我都想買個煲粥飯煲呀,而家都用緊美的,不過花晒啦 ,亦好似唔煲得粥既,想問煲粥個隻幾大架?

珍珠宮

kimiwhy 寫道:
我想問你地點樣比bb食糊仔or粥.坐定係好似飲奶咁呀

你要買張high chair比bb食糊仔/粥時坐丫
暫時性呢, 就可以坐住bb車餵, 背板要較直wow

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你地既bb坐係道食係咪會流出黎嫁,我個女流到成身都係.
都唔知佢有無食到嫁,哈哈
同埋用咩high chair好呢?高定係唔高o個d呀?
有無媽咪可以講下邊隻用得過又唔係好貴呢

大宅

平就C MAX 啦,好似$300有找,我張係人地俾既,未用過(因為BB未坐得穩),你可去LOOK LOOK。。。之前係BK都聽人講OK架!

男爵府

kimiwhy 寫道:

kimiwhy

唔會流出黎喎,不過佢有時會郁來郁去........
highchair用combi.........

珍珠宮

kimiwhy 寫道:

BB開頭食係咁GA, 因為佢地仲學緊點吞野, 慢慢就唔會GA LA
HIGH CHAIR, 你可以去荷花睇下, 有好多款簡, 有平有貴, 2佰幾都有, 另外TOY R US有個可以放係我地座個D餐椅度, 幾方便, 如果有車, 仲可以帶埋出街, 好似$299

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唉.....我cook 黎cook去d粥都唔得既,綿既意思係開花定係點,我攪o左幾次都唔得呀.......... :-( :-( 佢就係又望左望右...流曬出來

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

今日開始畀bb食粥仔,but佢都唔鐘意食,可能冇味la,听日再try try!

男爵府

我都是今日開始畀bb食粥仔, 仲+波菜+魚肉, bb食

大宅

kimiwhy
<br>
<br>你點煲?煲幾耐?如果你有攪拌器,攪下再煲,要無粒粒先易消化架,係咪唔夠火呀?太稀會易流,太杰又難吞,慢慢黎啦,我都係過幾日先會煲粥仔,而家紙上談兵。

大宅

830mama

唔知邊度睇過,兩歲先好俾BB食菠菜,菜心好D,同埋試左豬肉個D先俾魚肉,魚肉都係RECOMMEND 18MTHS 先俾。。。

男爵府

係ar, 唔該哂你提醒我, thanks.

buibui 寫道:
830mama

唔知邊度睇過,兩歲先好俾BB食菠菜,菜心好D,同埋試左豬肉個D先俾魚肉,魚肉都係RECOMMEND 18MTHS 先俾。。。

大宅

今日第一次煲粥俾阿女食,佢唔多鍾意食。。。食左十啖就拎開面。。。之前俾糊仔唔係咁架。。。我都係加紅蘿蔔,應該都有味架。。。你地煲D咩粥呀?

首頁

尾頁

跳至