母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

岩岩坐完月,99話逢星期日會過尼幫手湊(平時姐姐湊),為左準備遲d反工,尋日先練習一次。

6299過到尼,我講底d野擺邊,點坐奶同換片咁。佢地尼之前幾個字bb已經開始扭肚餓,但未至於大哭,尼到後岩岩好教佢地餵奶(唔好意思用個教字,因為佢地無餵人奶,真係無呢方面的知識),由於無暖奶器係用水坐,咁我話大慨用三轉水喇,之後我就繼續食我的早餐,99就抱住bb氹住佢先,62就係度行行企企,中間都係我換水,不過唔緊要!我生得佢出就預左要湊,而bb亦開始喊得犀利左,我換水時,62就大大聲同bb講:係喎,好肚餓啵,點解咁耐既?跟住一路同bb講好耐,比説話我聽。

餵完無耐之後,問我出街有咩執,原來佢地打算帶走bb反屋企一個晏晝,之後夜晚去太嫲度食飯,真係好突然,第一次同bb分開咁耐,不過遲d反工都係要分開,咁就試下喇。bb日頭如果食完奶就瞓,3-4個鐘就要食下次,如果係玩,就2個鐘甚至個幾鐘左右食,交代完我就執左3樽冰奶比佢地,62話2樽就夠,唔使第3樽,話唔夠食最多咪打比我囉。

傍晚99打尼,話第2樽食左喇,咁我就即刻揼多樽然後去太嫲度,去到我就開始暖奶,62就係度話,你始終有一日係要轉奶粉架喇!邊度餵到咁耐呀又麻煩個d咁,我開頭都唔出聲,跟住佢又話每次肚餓唔通又要等你暖奶呀?bb喊到咁,我就話奶粉夠麻煩喇!跟住佢又話佢而家2個鐘就要食奶,咁樣佢會好辛苦(你無睇錯,佢係話佢本人好辛苦),我話岩岩出世係咁架喇,跟住佢就自己係度講一堆餵奶唔食得d咩又話麻煩咁,當晚,我真係好嬲,其實,無人叫你餵,如果唔係你係度我仲可以埋身餵添呀。

見過我bb的親朋戚友都話好湊,除左肚餓之外唔扭計,食得快,掃風快,食完擺落床佢會自己玩或者瞓,唔使人氹唔癡身,就算賴屎賴到出尿片都唔會扭計,又唔怕陌生,咩人都抱得唔扭計。你湊一個晏晝,唔使暖奶餵奶竟然話辛苦轉奶粉?

bb出世以尼,一直係我親手湊,埋身餵,月都未坐完就同bb沖涼,無人比我清楚瞭解我bb點湊,咁快就要再食係因為你要同bb玩,佢消耗好多體力,所以好快肚餓,唔通我唔比你同bb玩?而且bb而家岩岩滿月就已經戒到夜奶,所以日頭食多d密d都無問題,你見過bb幾多次?你有無試過谷奶發燒揼奶等人奶媽的辛苦?最辛苦同麻煩的人都未呻過一句,阿伯!你識條毛!

夜晚我同c6講,叫佢同62傾下,因為62之前同我講過一次係時候轉奶粉,我話無諗住餵奶粉,佢就問我係咪帶埋個bb反工,如果我可以帶反工,就唔會請姐姐喇!之前佢地話要反工湊唔到,我諗住自己湊或者請ee幫手,真係唔捨得比個外人湊自己個bb,而且請姐姐對我地經濟尼講好大負擔,佢就堅持話請個外傭好,到我請左,佢又無反工喎,而家日日係度hea,都無幫手湊過,有咩資格對餵人奶投反對票?點知我c6哦一聲咁就算,我問係咪你都反對我餵人奶?佢就話無所謂,我話而家你老豆話辛苦,佢竟然話咁佢湊個日餵奶粉喎,我話一定唔得,呢條係不歸路,佢仲叫我遲d同佢老豆食飯,慶祝生日咁話,但餐飯,我真係食唔落!

雖然62反對,不過我99好尊重我。佢無特別話贊成,不過都有煲下d谷奶的湯水比我,而且我示範換尿片時,佢真係有聽同睇,我話bb要點點點,鐘意點點點咁,佢老人家都明白同尊重我個套,而太嫲知道我餵人奶之後,仲叫我比心機,注意身體休息多d咁話,點解?一個咁既男人,可以有咁好既老婆同阿媽?

男爵府

陪月勳章

回覆:嬲!62反對餵人奶!

樓主好有主見堅持!

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

大宅

堅持!我大仔時99,62 勁反對,咬晒交,到呀仔大個左,小病痛,就知好野,仲好自豪同人講自己個孫食人奶大架!

別墅

既然有工人,樓主放假自己湊,咪理62咪得

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

自己湊返星期日,bye bye佢條尾:;pppp:

男爵府

如果樓主99好相處 點解唔同99講 扮下可鄰喊住同佢講 你點樣辛苦同點解堅持人奶
有時老婆叫個老公收下把口 好過個仔叫個老豆收聲啦
如果我唔順氣 又唔可以頂撞果條友 我就時不時都會呢招 哈哈

男爵府

人奶都唔知幾好,我餵到6個月,我家62又時不時有事冇事暗示明示叫我比奶粉bb食,話啲奶冇營養,係咁叫我比奶粉,我彩佢都傻,勁想同佢講啲牛食草添啦:;pppp:不過最後哦哦哦,之後冇理佢

大宅

Support u 呀!男人識d咩呀!冇十月懷胎過有咩資格講!加油呀!

男爵府

BK Milk勳章

引用:Support+u+呀!男人識d咩呀!冇十月懷胎過

原帖由 MEITHEPOOH 於 13-09-16 發表
Support u 呀!男人識d咩呀!冇十月懷胎過有咩資格講!加油呀!

複式洋房

回覆:unlerhk 的帖子

由BB一出世,我62都耐唔耐就暗示遲早要轉奶粉,又懷疑我返工后俾雪奶BB食work 唔work...初時我都嬲,同佢講下人奶點好,但依家佢再提我就唔出聲扮聽唔到,唔同佢一般見識!啋佢都傻!慳返啖氣儲多啖奶好過!
佢地上一輩係咁架啦!講又唔聽,聽又唔明,嘢都費事同佢講。俾個肥白B佢睇就speaks for itself na. No need argue.

大宅

unlerhk 發表於 13-9-16 16:09
岩岩坐完月,99話逢星期日會過尼幫手湊(平時姐姐湊),為左準備遲d反工,尋日先練習一次。

6299過到尼 ...

留D健康院的母乳書係佢屋企, 同佢講食母乳為左BB好, 有意無意係親戚面前話自己餵母乳, 讚下62幫手湊得好....我諗關係會修補返, 無計, 你要靠佢, 為有修好關系...

複式洋房

yatmanchris 發表於 13-9-16 19:05
如果樓主99好相處 點解唔同99講 扮下可鄰喊住同佢講 你點樣辛苦同點解堅持人奶
有時老婆叫個老公收下把口 ...
99好賢淑,唔會頂撞老公屋企人,而且佢生3個仔都係食奶粉大,唔會話特別支持人奶,但係會尊重我選擇人奶。

複式洋房

J_D74 發表於 13-9-16 20:03
留D健康院的母乳書係佢屋企, 同佢講食母乳為左BB好, 有意無意係親戚面前話自己餵母乳, 讚下62幫手湊得好.. ...
62無湊過bb,根本無位讚佢彈佢,而且其實姐姐唔係放星期日,唔使靠佢,係99先會幫手湊。

複式洋房

support u !! 只要堅持就得家啦!我99之前都反對我餵人奶,因為佢5個仔女都無餵過,又過我之後要番工又成甘,最慘係我女女37weeks就出世,得5.2磅,第一個月番健康院仲要比姑娘話輕,又比99插,不過我無理,堅持,以家3個月啦,有12磅幾,姑娘話重得好好,跳兩級生長線,剛完成百日宴,奶奶周圍同人講我餵人奶,好自豪,第日仲特登打比我勁讚我,話我第一次做人媽媽湊到個女好好,好精靈,最重要係我好叻,餵人奶!!!

大宅

unlerhk 發表於 13-9-16 22:43
62無湊過bb,根本無位讚佢彈佢,而且其實姐姐唔係放星期日,唔使靠佢,係99先會幫手湊。 ...

男人, 無論幾多歲, 只要你讚下佢, 佢就飛左上半天, 無位讚!? 唔會既, 你咪話老爺同奶奶都好好幫手囉, 咁空範, 有機會講句, 我餵人奶都幾麻煩, 佢地都好幫手....我估老爺聽到以後都唔好意思話你...

大宅

老實講我彩佢都傻,個B我既,我知道咩係對佢最好,你地唔知唔緊要,我6299都係咁,不過我企硬。
近幾年成日都話啲奶粉有問題,一係就買唔到奶粉,我C6最初都覺得麻煩,但之後BB食得好,便便靚,反而一食奶粉就無便便,一係好辛苦,之後佢都同6299講食人奶好好多。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊