親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 2007 北海道賞花親子自由行

Cyrus, HelloKitty,
多謝你地鼓勵啊, 我會繼續努力

男爵府

mllau,
如果你揀轉機的話, ana同jal都可以停旭川.
上富良野 (日之出公園)--> 東京 只係我skip咗去旭川個step je :mrgreen:
mllau 寫道:
wouldbe,
I want to know which airline have the route from HK to 旭川, and then from Tokyo to HK?
how about from上富良野 (日之出公園)--> 東京, omestic flight?

男爵府

Cyrus,
唔計第一日落機, 我會留3日半, 唔知夠唔夠呢

男爵府

AE_bb,
唔緊要啦, 我都send咗d email去waisin suggest既民宿, 等緊佢地reply.
AE_bb 寫道:
wouldbe,

我屋企部電腦有d問題, 暫時比唔到民宿d資料你呀

男爵府

AE_bb,
我係旭川機場落東京呀, e+已經hold咗機位喇.
AE_bb 寫道:
wouldbe,

你會由新千歲機場落東京定係旭川機場落東京呀?

男爵府

all,
我搵到cottage喇, 係四季のやど -KI・ZU・NA, 不過佢地d英文真係好唔掂, 真係雞同鴨講, 我估佢之前佢唔reply我地係因為佢唔係好識英文,打咗兩次電話先叫confirm到, 不過我都係有d忐忑不安, 好似好兒戲咁.

佢個reply係:-
[size=small]Thank you for your mailThank you for your mail.

10,11 July 2night stay reservation ok.

Room type : cottage type with bath and toilet.

Please return your answer for e-mail.

Thank you.

KIZUNA

咁係咪即係confirm咗 ?-(

男爵府

HelloKitty,
啊, 知道. 唔該你呀, 我重係十下十下咁 :mrgreen:

男爵府

Cyrus, AE_bb, HelloKitty,
係啊, 我reply咗佢confirm之後, 佢再send email比我話thank you very much, 重問我by car or JR. 咁即係confirm 啦. 佢重confirm多一次個price, 大人8400yen, 細路4000yen, 獨立屋with bath and toilet.
終於放下心頭大石喇 :mrgreen:
Cyrus 寫道:
wouldbe, 佢地d英文係咁上下,我之前睇Cottage Himawari個confirmation都係估估下。

男爵府

AE_bb,
其實你有冇試過係香港摘士多啤梨? 我去過大尾督摘, 都好正架, d士多啤梨又大又甜. 可以一試丫.
AE_bb 寫道:
cyrus,

唔該哂你呀, 我 plan 緊夠唔夠時間上機前去摘 cherry 呀

男爵府

Cyrus,
係大埔呀, 你可以去大埔火車站轉20C小巴入去, 同司機講係"燒烤王"樹落, 個strawberry場就係"燒烤王"隔離, 佢重有個大banner有show d strawberry, 不過e+唔知重有冇喇, 我d fd初三去時就熟過頭, 個樹d管理員話12月去就最好law.

男爵府

All,
我睇返舊d資料搵到:-
有個website可以輸入出發地&目的地, 就指示駕車行邊d道路及時間
click here

:mrgreen:

男爵府

頭先食飯睇電視介紹, 睇到粉嶺個士多啤梨場重有好多士多啤梨呀, 你地有興趣就去下啦:-
Click here~

男爵府

IMPORTANT NOTE FOR ANA PACKAGE

原來用大新信用卡/ 豐明信用卡訂ANA package每位可以減$300, 但一定要經ANA機票部訂.
Click here~

男爵府

AE_bb,
Pls check pm

男爵府

AE_bb,
好視乎個間係咩酒店, 池袋太子就唔係好得, twin room個兩張床係3尺多d, 但keio個d 就有2張4尺床.
AE_bb 寫道:
我想問下大家,

如果我一家, 2個大人, 1個9歲小朋友 + 1個2歲幾小朋友, book 日本酒店, book twin room 2張床得唔得呢? 酒店方面比唔比? 駛唔駛一定要 book 3人房呀

男爵府

all,
唉, 我都唔知點解個trip咁多阻滯, 解決咗民宿既問題, e+又到個package. 原先我諗住停旭川唔經札幌, 原來做唔到同一日架, 因為由成田到羽田要1.5hrs, 冇即日機可以駁到, 一定要第2日朝早. 咁好啦, 我停札幌, 但兩晚酒店又要同一間wor, 一係就forfeit一晚酒店, 一係就改早一日出發. 點知班機又full咗, e+ wait緊第3個, 唔知wait唔wait到. ana個職員重嚇我, in case再等耐d, 酒店都可能full.
希望我唔好咁黑仔啦 :-(

男爵府

AE_bb,
咁我又唔知wor, 不過酒店唔會check住你幾多個人入咗房, 而且你兩個都係小朋友, 應該唔驚掛.
AE_bb 寫道:
wouldbe,

咁除左床 size 之外, 酒店方面比唔比呢? 會唔會 check out 時 charge 我? [quote]
wouldbe 寫道:
AE_bb,
好視乎個間係咩酒店, 池袋太子就唔係好得, twin room個兩張床係3尺多d, 但keio個d 就有2張4尺床.[quote]

男爵府

AE_bb,
Pls check pm.

男爵府

waisin,
係lu, 但國泰同jal package價錢都未出呀.
waisin 寫道:
-->咁黑仔, 不如問埋國泰package啦, 多一個choice嘛

男爵府

All,
我問咗另一個agent喇,
佢話我地wait第3,
機會都好大wor,
in case唔放心可以搵佢幫我地叫sales追位,
around 3-10日就知道.

我地唔會book JAL喇,
因為個Agent話JAL一個位貴$400-$500,
E+我用大新卡訂ANA一人平$300,
咁一來一回就貴咗$700一個,
咁我forfeit一晚酒店都係唔見一千je.
所以都係等waiting啦.
如果個agent追到位就比多$900(冇咗大新卡個discount).

其實咩叫追位呢? 咁同我waiting條q係咪唔同呀?

首頁
12345...6

尾頁

跳至