2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

900樣野齊爆, 就黎癲!:(

好耐都無上黎, 因為煩到想c, 好灰!
阿女進入第二個月, 食奶愈食愈差. 係差得好緊要, 超扭, 係可以食 30-60ml 就算, 又喊又成, 但醫生又吾認為佢有咩病, 總之就扭!
因為食得太差, 要人奶/奶粉選定其一, 加上生完一直血壓奇高, 醫生建議要停奶.... 要提早停人奶, 好無心機 ....

工人又要走, 仲要係一個做左好多年, 超超超超好既工人!!! 突然要撲請人!

又要兼顧大仔開學同情緒 .... 真係好灰

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:難湊BB +900樣野齊爆, 就黎癲!:(

放鬆啲 ar 媽媽,加油!!

複式洋房

明白你感受!放鬆d呀,因BB要你照顧呀

珍珠宮

試下飲一安掃一次風,或者企度餵,會好啲

別墅

我囡囡*也是最近間中扭計不肯用奶樽想埋身飲,
但我還有不到一星期就要上班所以要迫她。
後來有位在保良局照顧孤兒的親戚教了我方法迫BB*飲奶,
剛剛試了2次都work,妳可以試下丫!!

先讓BB*坐在妳大腿,
身體半躺在妳臂彎,
把BB*雙手對在他自己的身上,
用妳的手和身體夾着BB*的手臂和身體,
媽媽*持奶樽的手要騰出一兩隻手指來承托BB*的下巴
(不用出力頂他下巴, 輕輕托着就可以了。)

一開始BB*一定會哭,
就算奶樽塞進口加動彈不得也不肯喝下去,
這時候媽媽雙腿可以輕輕"un" 幾下令BB*冷靜一下,
慢慢BB*就開始啜飲了!!!

(其實我本身很反對"un"BB*怕寵壞他,
但後來發現適量的"un"就像有節奏地輕拍BB*一樣,
有安撫作用!!)

媽媽*有時候為BB*好一定要狠心一點!
不過有幾點可以注意:
1.飲奶前先看看BB*是不是有其他不舒服(太熱,太冷,要換尿布等等)
2.就算BB*哭, 奶樽咀也不要離開BB*口腔。
3.在他哭時奶樽不要太斜,怕他嗆到!!

大宅

引用:+本帖最後由+HumptiDumpti+於+13-9-17+09:5

原帖由 HumptiDumpti 於 13-09-17 發表

900樣野齊爆, 就黎癲!
沒事既 生仔咁痛你都肯生兩件 你好掂架!!!
我同你差唔多 BB2個幾月 唔係好肯食奶 真係好煩 個工人又當我個B透明 怒炒完依家1 on 1... 哈 有時真係人都癲..不過有錢唔怕請唔到人 怕唔好彩啫 完約2-3個禮拜就有 預祝你好運!!!

由於無時間 阿仔食奶又食得唔好 我都係要放棄人奶 ...需然好唔咁心 但 無他既 慳左時間 依家仲多左時間同阿B玩 ...

最緊要 be positive !!!

HumptiDumpti  yes, trying to stay positive also. 不過有時真係好頭赤, 要係度呻下 :>  發表於 13-9-17 12:27

男爵府

小紅梅 發表於 13-9-17 11:49

我好怕掃風, 因為有時難得佢肯食, 一掃風 disturb 左佢, 掃完一定吾食, 之後就好似迫佢食毒藥咁, 抑斯底里咁喊 尋日都試埋企起身, 不過因佢係咁 fing 頭,結果一地都係

男爵府

...

男爵府

回覆 panda_kam 的帖子

好多謝你咁長盡既提意呀~
我一間會慢慢試下

珍珠宮

引用:Quote:小紅梅+發表於+13-9-17+11:49+試下飲

原帖由 HumptiDumpti 於 13-09-17 發表
我好怕掃風, 因為有時難得佢肯食, 一掃風 disturb 左佢, 掃完一定吾食, 之後就好似迫佢食毒藥咁, 抑斯底里 ...
就係因為啲風頂住先爆喊,你試下啦,我女之前都係咁癲喊,喊得勁會嘔,我就改為一支奶掃5次,過程係會喊,因為飲飲下比人拎走支奶,我會un腳/企度餵,好快收聲又可以坐,到飲左3安冇咁餓就唔喊,會發覺掃多啲風bb就飲多啲,一直4.5-5安加唔到奶, 原來風頂住,改為一安掃一次後已加到6安奶+半安水,而且餐與餐之間好少會回奶。試下啦

HumptiDumpti  好, 等的又再試. thx for the suggestion  發表於 13-9-17 16:18

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+HumptiDumpti+於+13-09-17+發

原帖由 小紅梅 於 13-09-17 發表
就係因為啲風頂住先爆喊,你試下啦,我女之前都係咁癲喊,喊得勁會嘔,我就改為一支奶掃5次,過程係會喊, ...
我女兩個半月,掃多啲飲到6安

大宅

HumptiDumpti 發表於 13-9-17 09:47

好耐都無上黎, 因為煩到想c, 好灰!
如果好扭, 一係等佢冷靜D 先食, 我阿B都係, 又想食又發DIN擰頭, 我照放個奶樽係佢嘴邊叫佢 "斯文" " 冷靜", OK左就讚佢叻仔, 幾次之後, 佢聽到呢兩句野都有反應, 我老公都學我用我D 口號, 雖然唔同聲, 但多多小小都比下面肯冷靜反. 有時佢食食下訓左我就叫佢 "加油努力", 呢句就由出世已經用, 到而家咁內, 好WORK, 聽到訓著都肯嘴旭旭. 放棄人奶一定好唔開心ga la, 不過搞好自己身體先係先決, 話唔埋過一兩個月低反可以餵反呢, 有d mama 停左都又可以再餵反(可唔可以照pump唔比佢食, 等自己好反先比反佢食, 咁咪唔怕佢停lor), 總之唔好比自己既負情緒拖累, 冇野係解決唔到既~

HumptiDumpti  我都有一路唱歌一路讚佢, 等的試下再 consistent D 先 :)  發表於 13-9-17 16:22

別墅

1026fan 發表於 13-9-17 14:41
如果好扭, 一係等佢冷靜D 先食, 我阿B都係, 又想食又發DIN擰頭, 我照放個奶樽係佢嘴邊叫佢 "斯文" " 冷靜", ...
我都會不斷讚她: BB*好乖嘅!!
叻豬黎架嘛!!

BB*真的感受得到的!!

可能不用每一安士都掃一次,
喝到哭不繼續,
我才掃兩掃,拍兩拍再餵!!

男爵府

多謝樓上各位既支持同意見呀~
會繼續努力! 係度呻下都好少少。

有時見到佢勁 ler 埋黎我個胸度, 但要停奶, 所以真係幾無心機.... 唉~

男爵府

1026fan 發表於 13-9-17 14:41
如果好扭, 一係等佢冷靜D 先食, 我阿B都係, 又想食又發DIN擰頭, 我照放個奶樽係佢嘴邊叫佢 "斯文" " 冷靜", ...
嗯, 要停左先, pump 都吾O, 因為醫生話餵住人奶, 我D hormone 自己調節吾到, 影響到血壓好高, 高到有D危, 要戒左奶先知有無長遠影響同駛吾駛用藥... 好吾捨得. 因為上一胎, 我仔吾多肯食我D奶架, 但都餵到 3個月.

大宅

睇到你哋嘅messgaes先知道煩嘅唔只我一個,我仔食奶又係好差,又係食一兩安喊,要等佢訓著先食,健康院話咁樣唔好,唔好比佢習慣訓住食,如果係咁,一餐可能餵好少
同埋抱住訓,一放床就醒,成日扎醒,食又唔好,訓又唔好

男爵府

引用:試下飲一安掃一次風,或者企度餵,會好啲

原帖由 小紅梅 於 13-09-17 發表
我B囡都有呢樣衰嘢(佢唔肯食時會轉唔同姿勢試),一坐低就喊兼唔食,企高有時肯食返

洋房

而家阿女日日都有爆喊。有時我知佢係肚痛,但有時真係唔知佢做乜。無論點佢都唔收聲。有時有多個人轉下手會好少少,但當同佢單打獨鬥時就真係好攞命!!!

大宅

会否係鼻塞丫?我個B都係咁,e生話每次食前半小時用濕棉清洁個鼻先

男爵府

引用:900樣野齊爆,+就黎癲!好耐都無上黎,+因為

唔怪得冇見你咁耐啦!努力加油呀!照顧BB條路好漫長,餵人奶只係其中一部份,你當然要搞好自己身體先啦!有冇人幫你手湊BB?如果有,自己揾機會出街鬆一鬆好緊要,否則長期困獸鬥,係會顛架。我B囡明顯個半月開始多扭計咗,多咗好多花樣,成日都要估佢點解咁… 處理緊時好忟,惟有做吓實驗睇吓咩work架咋。成日安慰自己,依家所有嘅挑戰,過咗後回頭望都變成小事,將來教佢做人應該挑戰大十倍。一齊努力啦!

首頁

尾頁

跳至