母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+martin_man+於+13-09-19+發表

原帖由 Pmother 於 13-09-19 發表
極力支持!希望不再需要在厠所秘密泵奶!
太好了,本來最壞打算用手泵喺厠所泵 因男上司勁唔considerate!

男爵府

引用:Quote:原帖由+peachcreamy+於+13-09-19+發

原帖由 jay24k1982 於 13-09-19 發表
我仲放緊產假,無收到消息!
放完假要即時同上司講

子爵府

引用:甲級傳閱通告,拎住張通告同佢講,其實佢一

原帖由 martin_man 於 13-09-19 發表
甲級傳閱通告,拎住張通告同佢講,其實佢一定要俾你!因為衛生署署長出左通告支持母乳媽媽返工泵奶!
我上 ...
張通告係衛生署署長發的,應該只適用於該部門的員工。適用於全體公務員的通告應該是由公務員事務局發的。

雖然我部門冇通告,但我部門好怕被人投訴歧視,所以都俾。由於我在座位一邊工作一邊泵,所以一人泵三次都冇問題。

男爵府

引用:Quote:原帖由+martin_man+於+13-09-19+發表

原帖由 Potato001 於 13-09-19 發表
張通告係衛生署署長發的,應該只適用於該部門的員工。適用於全體公務員的通告應該是由公務員事務局發的。

...
我諗我部門都係按照DH張通告再出內部指引。其他部門就算未有,講起上來都難唔比,有得參考DH指引。當然有張紙好些,唔驚其他人眼紅,話我地吞pop。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有冇公務員媽媽?

真人真事,我朋友已通知上司咩鐘數泵奶,一段時間後,有次工作上問題開會,上司話要搵佢人時唔見人,然後話佢工作表現差左,叫佢唔好工作時候泵!做泵奶都好無奈,話佢有歧視成份?佢講到又唔係歧視咁,但出到聲,唔通仲同老細頂咩

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:peachcreamy+發表於+13-9-19+00:34+

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我仲放緊假,不過我d老細都算considerate,當然有工作做時(我要出街睇case),要自己adjust泵奶時間!我上胎都泵左27個月,但係toilet泵,如果有房比我當然好,冇都算,唔好嘈我泵奶就得!

今晚又OT!!!!

男爵府

引用:真人真事,我朋友已通知上司咩鐘數泵奶,一

原帖由 LazyBear 於 13-09-20 發表
真人真事,我朋友已通知上司咩鐘數泵奶,一段時間後,有次工作上問題開會,上司話要搵佢人時唔見人,然後話 ...
我上司咪就係我去疴篤尿都周圍找我的人:;pppp:

大宅

我返工有更衣室,自己安排時間入去泵,我老細唔問我去左邊的話,我就唔理佢。

男爵府

引用:我仲放緊假,不過我d老細都算considerate,

原帖由 bastet 於 13-09-20 發表
我仲放緊假,不過我d老細都算considerate,當然有工作做時(我要出街睇case),要自己adjust泵奶時間!我上胎都 ...
我上胎返灣仔,附近有衞生署啲教育中心,有房可借,有電有水有枱有椅應該全港所有政府合署都有這服務

男爵府

引用:我返工有更衣室,自己安排時間入去泵,我老

原帖由 ugoodar 於 13-09-20 發表
我返工有更衣室,自己安排時間入去泵,我老細唔問我去左邊的話,我就唔理佢。

...
咁都好呀〜

男爵府

我放假前見到係高永文出左封信,唔記得係date幾時。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我返工有更衣室,自己安排時間入去泵,我老

原帖由 ugoodar 於 13-09-20 發表

...
咁你有official通知上司嗎?

大宅

我部門唔覺有

子爵府

引用:真人真事,我朋友已通知上司咩鐘數泵奶,一

原帖由 LazyBear 於 13-09-20 發表
真人真事,我朋友已通知上司咩鐘數泵奶,一段時間後,有次工作上問題開會,上司話要搵佢人時唔見人,然後話 ...
其實要開會,之前一定有通知,冇理由要開會因為泵奶冇去到,而且泵奶時間遲或早可以自己調較。

多條有關歧視的法例中,期中一條是家庭崗位歧視,產後要餵母乳,返工要泵奶,上司有不滿或其他意見,可以check下相關條例,甚至去平機會問。

大宅

2016畫展勳章

回覆 peachcreamy 的帖子

請問那教育中心在那位置?

男爵府

引用:回覆+peachcreamy+的帖子請問那教育中心在

原帖由 lychee911 於 13-09-22 發表
回覆 peachcreamy 的帖子

請問那教育中心在那位置?
修頓中心

大宅

回覆:LazyBear 的帖子

無,因為我老細係男人,而且我做掂啲野佢唔會理我,另外再高級既細老係女人,佢見過我係更衣室喥泵,所以無問。
都係個句,你做得晒啲野,就無人理你,佢玩野時,你投訴佢,佢仲驚過你。

別墅

我部門都冇,我無通知上司,淨係用餵奶巾係位泵!你因為佢地一定会攪到好大件事,問晒好多人正確程序係点,使唔使申請。。。因為我成日要开会,攪到塞左幾次

男爵府

引用:無,因為我老細係男人,而且我做掂啲野佢唔

原帖由 ugoodar 於 13-09-22 發表
無,因為我老細係男人,而且我做掂啲野佢唔會理我,另外再高級既細老係女人,佢見過我係更衣室喥泵,所以無 ...
我老細都係男人,但係一個怪男人!同佢講拎MA要去睇專科醫生,佢會問你咩科,答佢婦科,都仲諗到問題繼續問同佢講我懷孕37週唔企得耐(企2個鐘做接待),佢問我點解大肚唔企得耐。再對上的女人反而好正常。我懷孕期間冇拎額外病假,亦做晒要做的嘢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊