烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

試過好幾次 , 街市 下午6:00 之後 , 我買開嗰檔 豆腐 (大件、抵食嘅) 已經清哂貨 , 收咗檔 ....

咁我唯有幫襯另外嗰幾檔 豆腐舖 .....
但嗰 d 豆腐 次次 都有些少 "酸餿" 味

下次 , 我要 PM 6:00 之後買豆腐 , 我寧願改去幫襯超級市場 , 買 d 盒裝豆腐好過 ....
盒裝豆腐 起碼有密封嘅防菌包裝、擺喺凍櫃、又有食用期 , 應該冇咁易買到"酸餿" 貨 .....

而且 盒裝豆腐 有好幾隻牌子 , 隨時有機會 賣得 平過街市㖭啊
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

剛剛在網上搵到有關 沖洗走 嗰陣"酸餿" 味嘅報導 :

http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20111121/15818528

街市買回來的豆腐 切記要先洗淨,可去除表面的塵埃外,亦可洗去其酸餿味。

另外 , 該報導仲提及汆水嘅作用㖭 :
想豆腐不會水汪汪,可先氽水逼出水份....

我諗 , 不如一次過直接 氽水 , 氽水同時洗走埋 嗰陣 "酸餿" 味仲好啦
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

首頁

尾頁

跳至