烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

mazieso 發表於 13-9-19 14:36
回覆 khman 的帖子

咁你不如輕輕飛飛水, 等 d 蜆打有打開 (唔哂打開哂) 就撈出, 瀝乾

同意 .... 嗰 d 蜆水 真係唔衛生 , 不過 我又好鬼鍾意佢 d 鮮甜味 ....

我剛剛試過用 壓力煲 嚟蒸 蜆、蛤 , 效果都幾好 ....
雖然 唔及得用鑊嚟炒咁易控制 , 但 壓力煲 嘅溫度較高 , 感覺上好似比較衛生 d .....

我E+諗住 免得過唔再用鑊嚟炒蜆 , 就咁蒸幾分鐘就算 ..... (每斤蜆貝 用最高壓 蒸2分鐘 , 再等佢自然降壓 )

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

子爵府

唔想佢地咁快死而又想佢吐沙,就要連鹽水一齊放響雪櫃疏菜格,唔好封住佢,要留番個口比佢哋抖氣,之後進入假死狀態半開口,但其實未死既,朝早買夜晚食就最好!

大宅

mazieso 發表於 13-9-19 13:58
回覆 kocci 的帖子

你可以唔飛水的, 但炒時要快手大火, 因為生炒好易出好多水
可能我會埋茨,所以吾係好覺

複式洋房

我係出面食肆食過用錫紙包住 d 蜆 裏面加左牛油同蒜茸一齊焗, 都好正
橫掂你想保留蜆o既原味, 又唔想炒, 下次可以試下

珍珠宮

大廚勳章

Jordan_2006 發表於 13-9-19 15:04
唔想佢地咁快死而又想佢吐沙,就要連鹽水一齊放響雪櫃疏菜格,唔好封住佢,要留番個口比佢哋抖氣,之後進入 ...
~ 呢招都好啱我喎 !正呀 ~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

mazieso 發表於 13-9-19 15:10

我係出面食肆食過用錫紙包住 d 蜆 裏面加左牛油同蒜茸一齊焗, 都好正
係啵 ~ 好似仲幾好玩㖭喎

ご馳走様

子爵府

其實死咗,仲食唔食得??好多時亞媽都有好多唔要.話死咗.如果同其他一齊炒會有味.唔知係唔係.

珍珠宮

大廚勳章

而方 發表於 13-9-19 18:52
其實死咗,仲食唔食得??好多時亞媽都有好多唔要.話死咗.如果同其他一齊炒會有味.唔知係唔係. ...
死咗嘅 , 應該就唔食得㗎嘞 .....
不過 , 我發現咗有死蜆之後 , 我冇即刻掉咗佢 , 因為佢哋之前仲係好生猛 , 所以我諗仲係新鮮 未必會太差....
我用 壓力煲 嚟蒸熟佢哋 , 我想試吓用壓力煲嘅火力嚟蒸會唔會好 d ...
雖然蒸熟之後 , 所有蜆、蛤 全部(不論生、死)都能夠自動打開口 ;
但當時 , 我一打開個煲蓋 , 就馬上聞到一陣尿壓味 . 有 d 蜆肉(蛤肉) 已經明顯腐爛變壞 , 呢 d 腐肉唔多唔少都會有 d 毒素喺到 , 如果食咗 就肯定會有害㗎 !!

ご馳走様

子爵府

咁點睇死咗??通常都合口.亞媽都唔要.

珍珠宮

大廚勳章

而方 發表於 13-9-19 19:38

咁點睇死咗??通常都合口.亞媽都唔要.
炒蜆嘅時候 , d 蜆應該會自動開口 .如果 , 炒到 d 蜆 差不多全部都開哂口 , 咁剩低嗰 d 唔開口嘅蜆就可以當佢C 咗 , 唔要得㗎嘞 .

另外 , 喺街市見到嘅活蜆 , 如果係 開口 嘅 就反而要小心 !! 有機會係已經 C 咗 , 妳可以用手指篤吓佢 , 如果仲係生嘅 , 佢會慢慢合返口 , 如果 完全冇反應 就可以當佢C 咗 .

ご馳走様

子爵府

清楚哂.thx

大宅

引用:唔想佢地咁快死而又想佢吐沙,就要連鹽水一

原帖由 Jordan_2006 於 13-09-19 發表
唔想佢地咁快死而又想佢吐沙,就要連鹽水一齊放響雪櫃疏菜格,唔好封住佢,要留番個口比佢哋抖氣,之後進入 ...
我今日係街市買花蛤,個阿姐話用盬水浸住,放入雪櫃下格,咁就唔會死,唔好就咁擺房,太熱會熱死喎

男爵府

回覆:花蛤、蜆 於 浸水(吐沙) 期間 死亡

唔好浸水呀,飛一飛水就可以喇

大宅

khman, 我都試過用鹽水浸放在雪櫃下層,但都一樣死清光。之後請教街市賣蜆的檔主,我以後都用這方法處理。
1. 買返來用鹽來洗,落鹽後兩手喺咁撈丶摔丶攪D蜆。鹽有清潔作用,其次可檔磨沙,把蜆殻面的污泥去除,重覆數次直至水清或滿意。

2. 倒清水,不需浸水,放入雪櫃下層。過一段時間D蜆會張開口(未死㗎),用水喉水沖水(要快因D蜆又會合埋口),我重覆兩三次就OK無沙了。街市檔主教臨煮前才沖水便可,我覺得沖多幾次會好D。

試試看吧⋯

珍珠宮

大廚勳章

haydn 發表於 13-11-23 12:05

khman, 我都試過用鹽水浸放在雪櫃下層,但都一樣死清光。之後請教街市賣蜆的檔主,我以 ...
咦 ~ 原來有 免浸水 呢一招 , 而且仲有效 d 㖭 !
多謝妳提供寶貴嘅意見啊 ~
我都好想試吓 (不過 , 我近排 腸胃唔多好 , 我諗要等下年先至會再整蜆食 lu ~)

ご馳走様

大宅

大宅

我通常一買返來放在雪櫃(幾個鐘),到煮煎用牙刷刷吓,再用水煮至開少少囗,就拎起,用碗倒起上面D水留用(底下D水有砂不要),用水沖吓D蜆,沒有砂,還會很鮮甜。

khman  正訝 ~
謝謝妳分享寶貴嘅經驗啊   發表於 13-12-8 11:23

大宅

蜆應該係海洋生物,你番屋企用水喉水浸幾粒鐘,實死硬la

khman  我都已經加咗海鹽㗎嘞 ...   發表於 13-12-8 19:39

大宅

回覆:花蛤、蜆 於 浸水(吐沙) 期間 死亡 ????

我用辣的紅辣椒

子爵府

引用:我用辣的紅辣椒 +

原帖由 ctaxibbking 於 13-12-11 發表
我用辣的紅辣椒
me too

首頁

尾頁

跳至