單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

已同c6達成咗共識離婚,但係因為我同佢本身嘅收入都唔穩定,本來打算攪掂好個經濟先再攪離婚後仔女嘅生活安排!但係我越嚟越覺得c6响個家庭入面係一個負擔,唔單只金錢上,佢嘅行為表現仲不停令啲細路失望。我唔想啲細路對爸爸失望,又要不停幫佢講大話!
其實我都覺得搬開住會對件事好啲,但係啲細路係K1同K2,返下晝班。如果我要出去搵份full time job,有咩方法可以照顧到啲小朋友呢?唔想返外家住,因為住得好遠,返去啲細路就要轉校,我唔想啲小朋友有咁大轉變!
多謝幫忙!

伯爵府

回覆 LamSiuLoBo 的帖子

其實個個人處事都唔同 如果環境許可可以請工人照顧小朋友, 又或者中點, 家人等....

如果係我會同小朋友轉校搬返外家, 因為小朋友重細好快習慣, 又或者你等多2年小一直接轉

開開心心又一天

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

LamSiuLoBo 發表於 13-9-19 11:08
已同c6達成咗共識離婚,但係因為我同佢本身嘅收入都唔穩定,本來打算攪掂好個經濟先再攪離婚後仔女嘅生活安 ...

有外家返,k1,k2都值得轉校。

早日搬返去,就早日適應。

今年唔轉,出年有一個k3就仲麻煩。

小朋友早日適應,同唔使再對爸爸失望。
不知所謂的乙陸!!!

複式洋房

回覆:準單親媽媽求助

可以了解下附近有冇D NGO有“社區保姆”

大宅

回覆 LamSiuLoBo 的帖子

首先要知你住邊區,再睇下附近有冇托兒所果類既設備,現時好多家庭都係爸爸媽媽都返工
冇人有時間照顧,但又唔想請工人,都可以去呢D地方搵幫手的。
感冒頭暈暈,俾人捉左去都唔知啦

大宅

BK Milk勳章

回覆 ★月野兔☆ 的帖子

我住油尖旺區,知唔知响邊到可以搵到托兒嘅資料呀?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

LamSiuLoBo 發表於 13-9-20 13:22

我住油尖旺區,知唔知响邊到可以搵到托兒嘅資料呀? ...

油尖旺既社區保母,服務單位係東華3院。

你打去問下。

http://www.tungwahcsd.org/tc/our-services/youth-and-family-services/family-and-child-welfare-services/NSCCS-YTM/introduction

LamSiuLoBo    發表於 13-9-22 03:44
不知所謂的乙陸!!!

大宅

回覆:LamSiuLoBo 的帖子

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/index.html

你可以因應地區簡,有d會比較多人,可以搵社工幫你,會快d排到入去

大宅

回覆:★月野兔☆ 的帖子

有咩唔明可以短信我

禁止訪問

引用:Quote:LamSiuLoBo+發表於+13-9-19+11:08+已

大宅

BK Milk勳章

Thz~~我研究緊,有咩問題可以問你嘛?

大宅

回覆:LamSiuLoBo 的帖子

當然可以啦

首頁

尾頁

跳至