跳至

首頁

尾頁

民房

BB打二個月針未

你o地個bb打左二個月的針未啊! 個BB有冇發燒同扭計. 健康院有冇比退燒藥給BBo家? 我BB下星期要去打針了, 我怕佢會發燒, 唔是點算 :-(
67TK4E/7c93cb075bbbc4a49d41fab5215eb660.jpg" border="0" /></a>

大宅

Re: BB打二個月針未

未呀..24號先打...比多d水佢飲會好好多

大宅

打左喇, 不過是在私家打五合一, bb第二日有微燒, 醫生俾d藥水bb全部吞番出來唔食, 後來我俾咗d清水bb飲, 再敷塊小林退熱貼在bb額頭仔到, 兩小時後就無哂事喇, 所以大家唔使禁擔心

大宅

我讀書(nursing)o個時話,小朋友唔好用退熱貼,因為小朋友個thermoregulation 未做得好,你用退熱貼降佢溫係會退燒,但係一唔用,就會燒返.仲會燒到好高,所以唔好成日用退熱貼..最好係同佢沖涼/抹身...尤其係頸同個頭要抹多d.....
swisslady 寫道:
打左喇, 不過是在私家打五合一, bb第二日有微燒, 醫生俾d藥水bb全部吞番出來唔食, 後來我俾咗d清水bb飲, 再敷塊小林退熱貼在bb額頭仔到, 兩小時後就無哂事喇, 所以大家唔使禁擔心

子爵府

乜原來唔好用呀﹗我個b尋日去打五合一,夜晚發燒,跟住我地比佢食退燒藥,我老公重用咪退熱貼呀,不過用唔夠10分鐘,阿b好唔鐘意貼住,可能好凍掛,佢係咁喊,跟住我老公就攞番走無貼啦﹗

kylieman 寫道:
我讀書(nursing)o個時話,小朋友唔好用退熱貼,因為小朋友個thermoregulation 未做得好,你用退熱貼降佢溫係會退燒,但係一唔用,就會燒返.仲會燒到好高,所以唔好成日用退熱貼..最好係同佢沖涼/抹身...尤其係頸同個頭要抹多d.....[quote]
swisslady 寫道:
[/quote]

大宅

乜原來退熱貼唔好架,我老公見禁有效, 重話要買多盒用來隨時救命添!!

大宅

第二個月針會發燒? 我BB都系下星期要去健康院打針,我念健康院會比退燒藥 ...如果唔比,又唔好用退熱貼,點算?
?-(
Little Boxer媽咪

大宅

抹身/沖涼
Boxer06 寫道:
第二個月針會發燒? 我BB都系下星期要去健康院打針,我念健康院會比退燒藥 ...如果唔比,又唔好用退熱貼,點算?
?-(

複式洋房

I also have the 2nd month immunization (5 in 1) at privte clinic. My twins didn't have fever the days after injection and my doctor also told me only 35% of babies would have fever after injecting this newly formulated immunization.

複式洋房

我都聽日去打5合1呀,希望佢唔好發燒啦

大宅

irischans,

My twins will take the DPT + Polio this Friday. What's the gender of your twins? My pair of twins are gals...

吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

複式洋房

Boxer:
我囡囡今日打左啦!會有低燒的及健康院會比退燒藥的,請放心!

複式洋房

上星期打在私家醫生度打左....冇發燒喎...
聽聞健康院的針"渣"d, 會易d發燒

複式洋房

我bb在11/1打第2個月支針, 希望到時bb唔會發燒啦...我一個人take care個bb, 如果佢燒在都唔知點算好:-( :-( :-( :-( :-( :-(

e到有冇媽咪會在11/1在灣仔健康院同bb打針??? 希望到時會見到你地 ^^

別墅

我囡囡上個月尾去診所打o左5合1同埋肺炎鏈球菌針, 無發燒無情緒問題, 係有1-2日比較倦, 成日

首頁

尾頁

跳至