跳至

首頁

尾頁

複式洋房

14歳仔仔成日打機/玩電䐉/和同學傾電話,閙極唔肯停,點算?

大宅

回覆:Manmantbc 的帖子

宜家的細老個個都是這樣,只可以要求他完成工課,仲有同他說下,中四要選科,不可以成曰打機,要想吓自己考慮

別墅

回覆:14歲仔仔好反叛

個個仔都機不離手。

:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

大宅

回覆:14歲仔仔好反叛

ask them to do sport with you

複式洋房

回覆:vivian468 的帖子

Yes,good idea!!!!

洋房

引用:14歳仔仔成日打機/玩電䐉/和同學傾電話,

原帖由 Manmantbc 於 13-09-22 發表
14歳仔仔成日打機/玩電䐉/和同學傾電話,閙極唔肯停,點算?
我個仔都系,佢仲要脾氣勁大,最近唔知咩事要較鬧鐘半夜3點做功課,其實功課問題由小學開始,成日欠交,真係無晒辦法

複式洋房

小朋友除左面對功課,面對學業,仲要面對面好多野,例如老師,朋友,期實我地睇到既野都只係好表面,我相信老師都會睇到,反應都唔會同家長有太大分別,離唔開責罵等既教導方式,除此之外之外,有時我地要面子,小朋友都係人,佢都唔想係一班朋友入面冇地位,比人蝦等等,佢都會做一d[埋堆]既行為,我地細個可能搞下小圈子(依家都有啦),講下是非,出下街,即使無無聊聊都好開心,咁係因為會有好多人生既第一次都會係呢d事到接觸到,個種新奇有趣既感覺並唔係,以往一般經歷能夠比到自已,當小朋友發現呢種連父母都比唔到既感覺,靠自己都可以得到,就會慢慢開始忽略左父母,其實做父母都係想個[小朋友]健康咁成長,唔好行差踏錯,不妨多d同佢地溝通下,多d利用不同既方法,唔好一味死問,例如問下一d一早準備左既心理測驗問題,等小朋友知道你會想了解佢多d,問下一dIQ題(切忌太OUT/太爛GAG),等佢知道自已未夠班>.<!!最近要就係多D留意佢既行為,但唔代表要控制佢既行為,佢想去做乜都好,要分析比佢知,係點既一回事,如果分析完明知係錯,你都要比佢試下,難道你又可以證明你一定岩咩?只要唔會有生命危險,唔會影響到健康,你就放手,比佢試下,萬一佢知衰,你都唔好馬後炮話佢(姐係:早就話左你架啦...),比佢冷靜下,陪下佢(對男仔:唔好主動出聲;女仔就攬下佢)等佢自已講佢想講既野,你再表示明白佢既苦處,再出一招必殺:唔緊要,媽咪/爸b係到,.
講左咁大論野希望各位老媽子,老爸子都搞得掂啦,記住多d溝通丫!

複式洋房

引用:ask+them+to+do+sport+with+you

原帖由 vivian468 於 13-09-29 發表
ask them to do sport with you
我朋友兩个仔都教到好掂,就係以身作則和身教。佢教游水的,就叫D考左swimming coach 章陪佢-斉教。行山就全家一斉行,總之做活動就成家-齐。

首頁

尾頁

跳至