嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位好.BB 5個月大,每餐都食7安奶
但近呢兩個星期開始唔夠,好快就肚餓
例如:琴晚,7點食左7安奶,9點就喊以為想訓
原來係要食奶,再沖左4安奶.之後就訓左教教啦

同C6商量過想提早比米糊,各位jm有無好介紹既米糊牌子?
另外買左d 樽裝嬰兒即食食品,請問可唔可以隔餐比bb試下呢?
謝謝各位!

禁止訪問

別墅

回覆 鍾C9 的帖子

明白,咁係咪可以煲粥仔?
第一次可唔可以食三文魚粥?三文魚買刺身定係急凍左既好呢?
我媽媽話煮粥,浸D米幾個鐘之後先煲粥,還是唔洗浸,就咁煲呢?謝謝

大宅

回覆:*新手媽媽* BB依家5個月大

其實一樽樽果d嬰兒食品係可以食嫁,因為全冇防腐劑,係抽真空嫁,我女而家7個月,6個月時我都有俾佢食,佢好中意食tim丫。
另外,煲粥先浸幾個鐘米,煲出黎既粥係綿好多嫁,不過5個月唔建議咁早食三文鱼,試下白粥,菜粥,果蓉先啦

子爵府

唔係呱,第一口固體就三文魚粥咁激 不如你試下米糊先啦!同埋你個b坐到未?坐到先吞到喎!

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 ^GGmami^ 的帖子

請問坐到的定義係佢咪要坐直唔搖搖吓?我個囡都5個大, 佢要"i" 住坐或向前坐自己用手撐住坐, 不過一陣就打側跌, 咁算唔算坐到? 因為暫時仲係只比奶佢飲, 未加任何副食, 請問我而家需唔需要比少少嘢佢試? Thx~

別墅

回覆 mikikit0815 的帖子

多謝你既意見
我睇到D資料,有jm 一啖白粥,一啖菜蓉
定係夾埋一齊煲呢?
同埋係咪任何調味料都唔洗放架
謝謝!

別墅

回覆 ^GGmami^ 的帖子

米糊我唔清楚邊隻牌子好呢
另外BB坐到,不過都係靠住背部先坐到,咁叫算唔算?謝謝

大宅

引用:回覆+mikikit0815+的帖子多謝你既意見我睇

原帖由 希希仔仔 於 13-09-28 發表
回覆 mikikit0815 的帖子

多謝你既意見
我中意加埋一齊煲,唔需要加任何調味料嫁,食物本身有味道

大宅

回覆 希希仔仔 的帖子

米糊我選Holle,我開始時會將啲蔬果蓉伴米糊,咁可以比BB試到個別疏果味,又可混合一羹咁餵,亦可試蛋黃,每次半粒壓碎加少許水。一段時間後,就混埋一併餵.. 食米糊Ok,咁就嘗試煲粥仔,由蔬果開始,到8個月開始加豬肉、雞肉,若你bb消化力好,可早少許加內,魚就唔好太早,因魚類都會有少許機會敏感,且其蛋白質bb需用較長時間適應消化。我BB係8個半月多時試三文魚,會屙多咗poopy,因三文魚比其他魚脂肪更多,亦即係有更多不同蛋白質。最近試鱈魚,每次食完粥仔就便,啲poopy好鯹下,好明顯消化唔到=.=

你仲可於tea time 、晚餐後,比bb試生果蓉,切忌試奇異果,因較嬰幼兒易引起敏感。

大宅

如果你仔仔未坐到,不如試下咁:隔離ee教,粥煲好時會滾起的粥水俾bb飲下,試下先!d水同米漿水差唔多好飽肚,有營養同清熱氣!我囝囝6個月,我有時都會先留起少少,食完粥仔一陣再俾佢飲,佢眞係飲到忽下忽下!睇你目的係乜,想佢飽肚定係早點食固體。如果只係想佢飽點,就可以咁,佢飲粥水你食粥!如果食固体,一開始唔好俾咁複雜嘅嘢佢食,食住粥仔,菜蓉,瓜蓉先啦!又或者刨下衛生署俾你本書仔先!

首頁

尾頁

跳至